Dr. Mine Kılavuz Ongün

Van Yemekleri Dostları İle 2 Nisan'a Doğru

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Bir facebook grubu olarak yola çıktık. Adı Van Yemekleri idi. Van Mutfak kültürünün tanıtılması, Van yemeklerinin tariflerini yapılış farklılıkları ile beraber ortaya koymak istedik. Bunları yaparken en önemli kaynağımız üyelerimiz olacaktı. Hem de sadece hanımlar değil, beyler de grubumuza çok güzel katkılarda bulunacaklardı. Öyle de oldu. Üye sayımız sürekli arttı ve şimdilerde 10 bini buldu. Van 'da, Van dışında,hatta yurt dışında yaşayan Vanlı olan veya olmayan birçok üyemizle kocaman bir grup olduk.

Her hafta bir yemek ismi belirledik ve o hafta boyunca bu yemekle ilgili birikimlerimizi, püf noktalarını,yapılış farklarını,hatta fotoğraflarını paylaştık. Bazen "hayır o öyle yapılmaz, ben bu şekilde yaparım "veya "rahmetli annem şöyle yapardı" "bir de bu şekilde deneyin " ve daha bir çok sohbetler eşliğinde tarifleri konuştuk. Her haftanın sonunda o yemeği, gelen tarifler ve öneriler ışığında derledik topladık birer özetini çıkardık. Bunları yaparken hem Van mutfağımızın değişik ve unutulmaya yüz tutmuş olan tarifleri ortaya çıkmış oldu, hem de üyelerimizin ne kadar hamarat oldukları…

Gel gelelim bazı ufak tefek sorunlar da yaşanmadı değil. Tabi ki böyle kalabalık toplulukta olabilecek şeylerdi bunlar.Ama hiçbiri üstesinden gelinemeyecek boyutlara taşınmadı ve grubumuz kendine yakışan kaliteyi hep korudu.

Bugün ne pişirsem diyenler paylaşılan tariflerden fikir edindiler,bilmeyenler öğrendiler,bilenler farklı yapılış şekillerini de denediler.

Bu paylaşımlar grup üyelerini birbirine yaklaştırdı, güzel dostluklar oluştu,var olan dostluklar pekiştirildi.Sadece yemekler değil,mutfak kültürü, gelenekleri,mutfakta kullanılan aletlerin  ve malzemelerin Van Şivesinde nasıl adlandırıldığı da konuşuldu .Hatta mutfak ve yemekle ilgili mani,şiir,bilmece,türkü,hikayeler gün yüzüne çıkmış oldu.

Bir yarışmamız olsun dedik ve  bir hafta boyunca en çok beğeni alan yemeğin resmi grup sayfamızın kapak fotoğrafı oldu. Ödül sadece buydu.

Gördük ki üyelerimiz bunları konuşmaktan, paylaşmaktan haz duyuyor. Bilhassa Van dışında yaşayan Vanlı veya Van'da daha önce yaşayıp, Van 'ı unutmayanlar da büyük ilgi gösterdiler.  Van'ın 80 yıllık sesi, gözü kulağı, Vanlıların buluşma adresi ve markası Vansesi gazetemizin  destekleriyle grubumuz gün geçtikçe güçlendi, sohbetler koyulaştı.

Derken grup üyelerimiz mademki bu kadar Van'a, geçmişe,Van Yemeklerine  özlem duyuyor ve bu konuda sohbeti de seviyor,o zaman buluşma zamanı gelmiştir dedik ve buluşma gününü 2 Nisan olarak belirledik.Etkinliğimizin adı da 1.Geleneksel Van Yemekleri Grubu 2 Nisan Buluşması oldu.Bu buluşmada  Van Yemekleri yapılsın,isteyen istediği bir çeşit yemeği yapıp getirsin,yapmak istemeyen sohbetiyle katılsın istedik.Hatta biraz daha ileri gittik ve bu anlamlı günde Türkiye'nin dört bir yanında bu etkinlik olsun ve bir Van havası essin diye düşündük.Bu fikri gruba sunduğumda  üyelerimiz öyle güzel sahiplendiler ve benimsediler ki,büyük bir hevesle çalışmalara başladılar.Değişik illerde yaşayan Van Yemekleri dostlarından gönüllü olanlar,temsilci olmayı kabul ettiler ve organizasyon için kollar sıvandı.Toplantılaryapıldı,görüşleralındı,katılımcılarbelirlendi,görev dağılımı yapıldı.Etkinliğin Van grubu her bir toplantıyı unutulmaz anlara çevirdi,yenildi,içildi,hoşsohbetler,şarkılar türkülerle süslediler.Bizler bu olanların  Van dışından gıptayla izledik.Diğer illerimiz sessiz ve derinden giderek çok güzel işler çıkardılar.Şimdi hazırlıklar tamamlandı ve 5 ilimizde hepsi aynı gün ve saatte olması planlanan etkinlik için geri sayım başladı.

Bu iller ve organizasyonu yapan değerli arkadaşlarımı açıklamaktan gurur duyarım:

İstanbul:DilekYücelenkaya

Ankara:Veysel Bucak

Balıkesir: Gülten Ödemiş

Bursa: Remzi Dede

Van: Nuran Demirhan ve değerli ekip arkadaşları: Tuğba Çelik Kurtuluş,Nihat Işık, Veysel Talay,Murat Tosun

Geriye tek bir şey kalıyor,2 Nisan'da buluşmak. Dileğimiz ve beklentimiz ise bu güzel buluşmanın her yıl düzenlenecek geleneksel bir etkinliğe dönüşmesi ve böylece Van mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları