Dr. Mine Kılavuz Ongün

Nice 80 yıllara

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Van'ın ve Vanlıların sesini dört bir yana duyurmakla kalmayıp, Türkiye ve dünya gündemini de takip eden, aynı zamanda bir ferdi olmaktan onur duyduğum Vansesi Gazetesi  80. Yılını dolduruyor. 80 yaş almış bir gazetede yazmak… Hem zor, hemkeyifli, hem de gurur verici benim için.

Van dışında yaşıyorsanız, hayatınızda her şey yolunda bile olsa "Van" dendiğinde gözleriniz her zaman dolmaya,burnunuz sızlamaya hazırdır. 65 plakayı gördüğünüzde, içinde kim olduğunu merak eder ama en çok da plakayla ilgilenirsiniz. Tabelasında "Van Kahvaltısı" yazan işletmeye  gider  ayaklarınız. Çarşıda pazarda dolaşırken tanıdık bir şiveyle karşılaşınca ister istemez gülümsersiniz. Yaptığınız Ayran Aşı, yediğiniz Van Peyniri bile kimi zaman sızlatır içinizi. Bir sokak müzisyeninin çaldığı bir ezgi ile olduğunuz yere mıhlanıp kalırsınız,hızla koşarsınız ezgilerin geldiği yöne doğru.. Bu ve benzeri durumları yaşayan , Van gündemini takip eden,taş üstüne taş koymak isteyenlerin buluşma adresi olmuştur Vansesi Gazetesi. Duyarlı ve güçlü  kadrosu ile sosyal olayları ve sorunları dile getirmiş,çözüm önerileri sunmuş, Van kültürünün yaşatılmasını, hafızaya alınmasını önemsemiş, güncel sorunlarla ilgili olarak, kimi zaman kamuoyu oluşturmuş, kimi zaman kamu adına denetim görevini yerine getirmiştir.

Şehrimizde yaşanan aksaklıklara olduğu kadar güzelliklere,kültür sanat faaliyetlerine de kayıtsız kalmayan gazete çalışanlarına,özellikle Genel Yayın Yönetmeni İkram Kali'ye, Van Yemekleri Grubunun 2 Nisan 2017'de 6 şehirde düzenlediği  2 Nisan Buluşması ve sonrasındaki Hıdırellez Etkinliğindeki destek ve katkıları için teşekkür ederken, Van Kent Hafızası konusunda yapılan tüm  çalışmaları, Van Kültürünün yaşatılması,nesildennesile aktarılması ve kayıt altına alınması bakımından önemli bulduğumu belitmek istiyorum.

Bu düşüncelerle, tarafsız, ilkeli habercilik ve yayın anlayışıyla halkımızın duygularına tercüman ve düşüncelerine ses olmaya devam etmesi temennisiyle, başarılı yayıncılık faaliyetlerinin nice 80 yıllar sürmesini diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları