Dr. Mine Kılavuz Ongün

Şahin Hoca'nın Ardından

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Birinin ölüm haberi verilirken,….nın yakını,….da çalışan gibi özelliklerini anmak usuldendir. Vansesi Gazetemizin yazarlarından gazeteci, yazar, eğitimci, emekli öğretmen Şahin Akçap Hoca'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Sıraladığım bu sıfatlar, Şahin Hoca'nın o güzel insanlığını anlatmaya yetersiz kalır. Aydın fikirli, iyi bir eğitimci, güçlü bir kalem ehli, hümanist, ince ruhlu ve güzel kalpli hocamız artık bizimle değil. Onlarca yazısını, hikâyelerini, güzel yaratıcı fikirlerini, kitapları "EYLÜLSÜZ SONBAHAR"  ve "AH TAMARA"yı bırakarak, bir Eylül ayında bizlere veda etti.

Memleketini sever, gözetirdi. Heybetli gövdesinin aksine ince bir ruha ve kalbe sahipti. Değerlerine bağlı, güncel olaylara duyarlı ve yapıcıydı. Yani Şahin Hoca çok kıymetliydi. Bir dergi çıkarmak istiyordu. Benden de bu oluşumda yer almamı istemişti. Hiç tereddütsüz kabul ettim. Uzun uğraşları sonuç vermeyince, sosyal medyada oluşturduğu sayfada bu derginin faaliyetlerini sürdürdü. Yazmaya biraz ara verdiğimde,  "Mine Hanım anılarınızı ve yazılarınızı bekliyoruz " der veya yarattığı karakter Menşure Abla ile göndermeler yapardı.

Büyük bir nezaket göstergesi olarak bana gönderdiği "Eylülsüz Sonbahar" ve "Ahtamara" isimli kitaplarını bir solukta okudum.  "Görüşlerinizi yazar mısınız?" diyecek kadar da mütevazı idi. "Hocam Yaşar Kemal tadında çok güzel iki kitap okudum." dedim. Bu iki kitabı okumaları için verdiklerim arasında 10 yaşında bir çocuk da vardı,70 yaşında yetişkin de. Her yaş grubuna hitap eden,akıcı,sade ve sürükleyici yazardı.  Güzel işler yapanları yüreklendirir, motive eder; kimseyle ağız dalaşı yapmaz, yapanları da kendine has üslubuyla yönlendirirdi.

Şu satırları kendi yazdıklarından kopyalıyorum:

"Mine hanım merhaba. Asmina yazınız harika. Bu biçim ve içerikteki yazılarınıza sıkça yer vermenizi öneririm. Bütünlük ve kurgu dört dörtlük. Sonuç bölümü ise etkileyici. Kutlarım.Selam ve saygıyla."

Ben yoğun çalışma hayatımda fırsat bulamadığım birçok şey için emekliliği bekliyorum deyince de:

"O iki kitabımda toplanan öykülerimi çoğunlukla görevdeyken tasarlamış, küçük zaman dilimlerinde kâğıda dökmüştüm. Geçen zaman yazma isteğini azaltabilir. Her hafta bir yazınız sayfamıza güç katar. Bu güçlü yönünüzü de sevenleriniz görür. Ancak dosyalamayı ihmal etmemeli. Daktilo döneminde zordu kayıt altına almak. Şimdi öyle değil. Elektronik ortam işi kolaylaştırıyor."

Diyalize başlamıştı. Organ nakli ile ilgili yazımı çok beğenmiş, " Kaleminize sağlık. Bu türden yazılarınızı sıkça bekliyoruz. Toplumda bu konuda duyarlılık oluşması en büyük dileğim. Bir yazıda da şu diyalizden ve böbrek naklinden bahsetseniz" demişti. Yazıyordum Hocam, sen de söz vermiştin iyi olup okuyacaktın.

Daha senden öğrenecek, feyz alacak çok şey vardı. Erken oldu be Şahin Hoca.

Seni çok özleyeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları