Dr. Mine Kılavuz Ongün

BAYRAM O BAYRAM OLA

Dr. Mine Kılavuz Ongün

  Senelerden beri hasret kaldığımız   bir dost sese kavuşan kulaklarımız ve mesut bir ağzın geniş tebessümle gerilmesi…  Yeşil  bir vadide gizlenmiş, minareli, küçük beyaz bir şehir; maviliği iç bayıltan bir gökyüzü..Ruhumuzu  çocuk tazeliğine  kavuşturan işte  bu  hal, bir bayram coşkusudur.Bu coşkuyu  ortaya çıkaran hayallerimizde neler  vardır neler…

  Sabah erken kalkılacağını  söyleyen  ev ahalisi Bayram Sabahı için planları çoktan yapmıştır.Günler öncesinden  ev en ince ayrıntısına kadar temizlenmiş,yemekler  hazır edilmiş,tatlılar yapılmıştır.Bayram alışverişi  yapılarak küçüklerin gönlü hoş edilmiş, Dünyadan göçenler de unutulmamış bayram arefesinde mezar ziyaretleri yapılarak ilk onlarla bayramşaşılmıştır.

bayram şekeri ile ilgili görsel sonucu

ramazan bayramı ile ilgili görsel sonucu

  Evin küçük çocukları heyecanla  bayram günü giyecekleri kıyafet ve ayakkabıları düşünürlerken bir yandan da  önceden yapılmış ama henüz şerbeti verilmemiş tatlıları hayal etmektedirler. Ellerini öptükleri büyükler bu bayram da onları sevindirecekler midir? Komşu teyzelerin hangisi fındık hangisi şeker verecektir onlara? Tertemiz beyaz mendillere sarılı sürprizler nelerdir? Verilen fındıklarla oynanacak  oyunun  galibi, varlığına varlık katacak, daha çok fındık sahibi olacaktır. Güç  ondadır artık.Öte yanda ”Tek gelsin ,dımbıl alım” diyen umut dolu bir yakarış…Bayram çocukları ne çok mutlu etmiştir .Onların bu sevinç dolu nidaları  o beyaz mutlu şehirdeki tek katlı  evlere dolmakta,bayram sevincini artırmaktadır.

  Sabah erkenden babalar  bayram namazına gidecek; hanımlar  onları yolcu ettikten sonra eve son rütuşları yapacak, güzel bir kahvaltı hazırlayacaklardır.Bayramlık elbiseler  giyilmiş,bayramlaşma  için beklenmektedir.

   Ve işte aile bir araya toplanmış,bayramlaşma  vakti gelmiştir.  Bu nedenle  hayallerimizdeki o yeşil vadideki küçük beyaz şehir   mutluluğa bürünmüştür. Bir arada olmanın ,kırgınlıkları unutmanın hafifliği ve huzuruyla  daha bir güzelleşmekte,bayrama hakkını vererek sarılmaktadır.

    Biraz sonra mahallenin çocukları akın akın bayramlaşmaya gelirler.Onların bayramlıkları da önceden hazır edilmişse de ,yakın akraba veya komşu çocuklarına özel bazı hazırlıklar da yapılmıştır.

    Bayram sabahı  orucu bayram tatlısı ile açmak sevaptır” der bir büyüğün  sesi. Hayalimizin o kısmı bile dudaklarda  bir tebessüm oluşturmak için yeterlidir.Hemen bu sesi dinler, bir dilim tatlımızı ağzımıza atıveririz.Evet orucumuzu  ağız tadıyla açtık dercesine.

   Ziyaretler  çocuklarla başlar, toplanarak tüm komşuları ziyaret eden erkeklerle devam eder.Daha sonra  bu ziyaretlere  hanımlar da katılacaklardır. Bayram kısıtlı bir süre devam edeceği için, kimi zaman iade ziyaretleri aynı gün içinde yapılır ki, bu durum da, ulaşımın zorlaştığı ve görüşmelerin azaldığı günümüzde, dudağımızdaki bir tebessüm sebebi olur.

    Şehir dışından gelen eş, dost ve akrabalar bayramın lezzetini doya doya yaşarlarken,ev halkının tatlı yorgunluğu da ilerde güzel anılara dönüşür.

     Bu gülümseten, mutlu eden  hayal şehirdeki  insanlar sürekli değişirler. Ömrünü tamamlayanlar göçtükçe ,yetişen diğerleri aynı lezzeti sürdürmeye çalışırlar. Bu hayalden uyanınca mutsuz olmak  da mümkün, kendi zamanımızın mavi  gökyüzü altındaki güzel şehirde bu hayali gerçekleştirmek  de…Tam bu noktada  hayatla barışık olma maharetimiz  devreye giriverir.”Nerede o eski bayramlar” serzenişleri  kimseyi mutlu etmez.Bunu  söylemek yerine, eski bayramları  ve mutlu,beyaz ,küçük şehirdeki güzel insanları hatırlamak; onların mutluluk formüllerini günümüze uyarlamak  zor olmasa gerektir.

ramazan bayramı ile ilgili görsel sonucu

Evet bayramı “o bayramlar” gibi yaşayabilmek  zor değil.”O eski bayramlar” dediğimiz zamanların kısıtlı imkanlarını düşünürsek, mutlu olabilmek,bayramlardan  lezzet alabilmek ,şimdinin  geniş imkanları ile günümüzde de  mümkün…Aynı kişilerle olmasa da,birebir aynı şeyler yaşanmasa da,geleceğe bırakılacak birer anı,çocuklarımıza miras, damağımızda kalacak lezzetlerdir  her biri.Yeter ki bayram günü nerede olursak olalım,dostça selamlaşmayı ihmal etmeyelim.Çalan zilleri duymazdan gelmeyip gelen çocukların ,sahur davulcusunun  bayram sevincini paylaşalım. Sevincin hakkını  en iyi şekilde veren çocukları sevindirelim.Yardıma ihtiyacı olanları unutmayalım.Ulaşımın elverdiğince ziyaretlerimizi yapalım,o mutlu şehirdeki gibi evlerimizi,sofralarımızı gelenlere  açalım. 

Bayramı o bayramlar gibi yaşamak zor değil.İster tatilde ,ister iş yerinde,ister  sevdiklerimizin yanında olalım,ağzımızın tadını bozmayalım.Bu güzel mısralar da duamız olsun:

“Can bula cananını, bayram o bayram ola

Kul bula sultanını, bayram o bayram ola

 Hüzn-ü keder def ola, dilde hicap ref ola

     Cümle günah afola, bayram o bayram ola..”

bayram şekeri ile ilgili görsel sonucu

Yazarın Diğer Yazıları