Diyetisyen Merve Altay

Okul çağı çocuklarda beslenme nasıl olmalı

Diyetisyen Merve Altay

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı yaparak okula giden kaç çocuk vardır.

Günün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar gün içerisinde neler yiyor neyle besleniyor aslında tüm anne babaları düşündüren bir durumdur. Yapılan çalışmalarda özellikle kahvaltı yaparak okula giden çocukların başarı durumlarının arttığı görülmüştür. Bunun en önemli sebeplerinden bir kaçı

öncelikle sabah kahvaltı yapan çocuk gün içerisinde daha az acıkır şeker ve şekerli gıdaları daha az tüketmiş olur.

Gün içerisinde şeker ve şekerli gıda tüketen çocuklarda daha fazla dikkat eksikliği görülmektedir. Bunun en önemli sebebi şeker içeren besinlerin tüketiminden sonra halsizlik ve uyku gelme halinin olmasıdır.

Sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocuk alması gereken hemen hemen tüm besin öğelerini aldığı için daha az hasta olur ve daha az devamsızlık yapmış olur.

Bu yaş çocuklarında en sık görülen eksikliklerin başında kalsiyum, demir eksikliği gelmektedir. Sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukta kalsiyum ve demir eksikliği daha az görülür. Daha güçlü dişleri ve kemiklerinin olmasını sağlar.

Çocuk okula giderken kahvaltı yapamıyor bile olsa mutlaka süt içerek okula gitmesi sağlanmalıdır. Yanına mutlaka beslenme çantası gibi düşündüğümüz ve evde hazırladığımız sağlıklı gıdaları koymalıyız.

Sabah kahvaltı yapan çocuk aşırı kilo almaz veya yaşıtlarından geri kalacak kadar zayıf olmaz.

Bununla birlikte mutlaka okuldayken en az 1 litreye yakın su tüketmesi gerekmektedir.

Okulda hazır satılan besinlere yönelmemesi için mutlaka yanında büyüme ve gelişmesine çok büyük faydası olan meyve tüketmelidir.

Bunun yanında acıktığı zaman çantasında kolayca bulabileceği şekilde ceviz, badem, fındık olmalıdır.

Eğer çocuğunuz okulda çok uzun saatler geçiriyor okulda yemek çıkmıyor ve ana öğün saatlerini atlıyorsa mutlaka beslenme çantasına kepekli bir tost, ayran şekersiz bisküvi, süt gibi öğünlerle desteklememiz gerekmektedir.

Her zaman şu unutulmamalıdır ki çocuğum sebze yemiyor diye bir şey yoktur. Çocuk evde pişeni ve sofrada herkesin yediğini gözlemleyerek zamanla tüketmeye başlayacaktır.

Sağlıcakla kalın

Yazarın Diğer Yazıları