Cem Altaylı

Van'ın Kurtuluşu

Cem Altaylı

Bugün 1 Nisan, Erciş ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşu. Yarın da 2 Nisan, Van'ın Rus ve Ermeni çetelerinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü.
Van 1915-1918 de Rus işgali sırasında çok büyük acılar çekerek, büyük bedeller ödeyerek açlıkla, yoklukla imtihan edilerek, bu arada 2011 depremlerini en ağır şekilde yaşayarak ve uzun yıllar devam eden terörden nasibine düşen sıkıntıları çekerek bu günlere geldi.
2 Nisan 1918'de düşman işgalinden, esaretten kurtulmayı başaran Van, inşallah gün gelir çarpık kentleşmeden bozuk ve yetersiz yollarından, kirli havasından, yeşil alan yokluğundan, trafik keşmekeşinden, dilencisinden, kirlenen ve kirletilmeye devam edilen gölünden, içilemeyen kirli sularından, işsizliğinden, asıl önemlisi Van' ve Vanlıyı çok üzen yeni imar planından bir daha muhacirlik yaşamadan, Van'ı terk etmeden elbirliği ile kurtulur.
İşte o zaman 2 nisanın anlamı ve manası tam olarak anlaşılır.
Kibir
İnsanoğlu için en kötü meziyettir kibir. İster sıradan vasıfsız bir insanda olsun, ister makam, mevki sahibi insanlarda olsun, eninde sonunda o insanın mahvına sebebiyet veren bir olgudur kibir. Hepimizin etrafında yaşamımız boyunca bu tür meziyete sahip insanlar olmuştur Bezende kendimiz kibirin, gururun, olduğumuzdan büyük gösterişlerin esiri olmuşuzdur. Güzel bir hikaye ile bu konuya nokta koyalım.
Kendisini Zümrüdü Anka kuşu zanneden bir at sineği varmış. Salına, salına uçar ve benden güzel, benden endamlı, bir başka kanatlı var mı diye hep böbürlenirmiş. Bir gün uçarken bir su birikintisinin içinde güzel sandığı çöpüne konmuş ve kendi kendine ' ben bu sonsuz deryada dünyanın en büyük şilebinin kaptanıyım dermiş. Ama dışarıdan bakanlar ise at sidiğinin birikintisinde yüzen saman çöpüne konmuş bir sinekten başka bir şey görmezmişler.
Tebrik 
Bütün Van halkının2 Nisan Kurtuluş Bayramını kutlar, tahliye olan Sayın Belediye Başkanımız Bekir Kaya ve diğer arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimle bu tahliyelerin barışa sunulan katkı, savaş ateşini söndürecek bir su olarak görülmesini temenni ediyorum.
Hoşcakalın

Yorumlar 1
musa 05 Nisan 2021 18:35

giderem Van ´dogru, yolum irana dogru kes basim ganim aksin kiymet bilene dogru.... van gölünde gemi seferleri baslasa ne güzuel olur...!

Yazarın Diğer Yazıları