Cem Altaylı

Hıdırellez

Cem Altaylı

Bu gün 6 Mayıs. Yılda bir gün 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gecede Hızır Aleyhisselam ile İlyas peygamberin buluşup insanların tüm dileklerine katkı sundukları gecenin sabahı, günüdür. Herkes çoluk çocuk dileklerini, ihtiyaçlarını kağıtlara yazar veya  kağıttan şeklen kesip güneş batımında bereket getirdiğine inanarak bezlere sarılmış paralarla birlikte gül dallarına bağlar. Ertesi sabahta güneş doğmadan toplanıp akarsu, göl, deniz kıyılarında dilekler tekrarlanır, ibadet edilir ve hava güzel ise gün boyu piknik yapılıp tüm insanlar neşe içinde eğlenilir.  Bu gelenek birçok ülkede ve ülkemizde ilgi azalsa da sürdürülmektedir.

 Van’da da Akköprü Deresi Değirmenbaşı, göl kıyısı, İskelebaşı, Fidanlık Hıırellez de revaçta olan yerlerdi. Ama memlekette ne acıdır ki ne dilek bağlanacak güllerin olduğu bağ bahçe kaldı, nede temiz bir akarsu kaldı. Temennimiz Belediyenin Akköprü deresi civarını düzenleyerek tez zamanda insanların soluk alacağı bir güzel konuma getirmesidir.

6 mayıs bana bu güzel anıların dışında birde kötü bir günü hatırlatmaktadır. En güzel çağlarını bu ülkenin bağımsızlığına, insanların refah içinde onurlu, başı dik, en ufak bir çıkar karşısında eğilmeden,  bükülmeden geçiren, yaşadığı ülke uğruna emperyalizme karşı savaş açan genç ve delikanlı Deniz, Hüseyin, Yusuf'un asıldıkları gündür

Binlerce can'a kıyanların, hırsızların, çocuk tecavüzcü ve katillerin asılmadığı bir ülkede o zamanki kanunlar onları adam öldürüp vatan satmadıkları için, milletin ırzına koyup ihale kapmadıkları için, Peygamber gibi, Atatürk gibi sömürüye, emperyalizme karşı duydukları için darağacında genç bedenlerini bu vatan için verdiler.  Bu vatan uğruna bu güne kadar toprağa  düşenlerin ruhu şad olsun. Unutmayalım herkesin bir hesabı var amma yaradanın da bir hesabı var.

Herkesin dilekleri kabul olsun. Hıdrellezin kötülüklerin olmadığı bir dünyaya vesile olması  dileğiyle…

Hoşçakalın

Yazarın Diğer Yazıları