Azmi İlvan

Zayi…!

Azmi İlvan

Toplum olarak kaybettiğimiz İnsani  değerlerimiz.Onur, Şeref, Haysiyet, Dürüstlük, Doğruluk.Yani toptan ele alırsam Vicdani ve Ahlâki değerler derim.

 Bu değerler değilmiydi insanı İnsan yapan. Hep söyleriz insani değerlerimize sahip çıkalım. Çıkalım da, demesi dile kolay geliyor.

Bazı değerler Vicdanı değerlerin önüne çıktı. Eskiden de derdik Vicdan mı, Cüzdan mı?

Eskiden Vicdan derdi yurdum insanı. Cüzdan öncelikli meselemiz şimdi. Toplumun her kesimini bu sınıfa koymak haksızlık olur. Belirli bir zümre diyelim. Bu zümre belirli bir sınıfa hizmet eder.

İnsanları sınıfsal farklılara ayırmak aslın da çok yanlıştır ki, Vicdani açıdan baktığım zaman böyle demeliyim. Ama, Vicdan yoksunu kişileri görünce bu sınıf ayrımını yapmadan geçemiyoruz.

Her insanın Dünyaya geliş amacı farklıdır, hedefini belirler ve Yetiştiği ortama göre yaşam çizgisini oluşturur. Burada Kader meselesine girmek istemem. O işin en kolay savunma mekanizması.

Şans Talih ve Kader derken hayatından memnun olmayanların dile getirdiği olgulardır. Gerçi olayı Maddi boyutunda düşünürsek inanın, insanoğlu hiç mutlu değildir. Daha çok, hep bana diyerek hırslandıkça mutlu olması mümkün değildir.

İşte burada Zayi (Kayıp, Yok olmuş ve Mahvolmuş) ettiğimiz ne çok değerler olduğunu kavrayabiliriz.

Daha çok dedikçe, bencillik tavan yapar, hep bana dersek Güç'ün kölesi olduğumuzun farkına bile varamayız.

İnsani değerlerimiz bizim gibi Halk toplulukların da varoluşumuzun temel değerleridi, vaz geçmemiz sözkonusu bile değildi.

Taa ki 1980 İhtilalin de aldığı yaradan sonra sivil yönetimlere geçiş yapıldığında Vatansever değerlerimiz bir bir yıpratılmaya başlandı.  Benim Vatandaşım ayrımı yapıldı, bunu derken Millet kavramları geri plana itildi. Bencil bir yapıya geçiş yaptık.

Aslında bu geçiş Menderes döneminde ABD güdümlü ayrıştırma yapılmaya başlanmıştı. Bugüne kadar bu yapı hep Din kavramı üzerinden halkın beynine şırınga edildi, ki en kolay ve en başarılı yöntemdi.

Bu yapı hep Sağ iktidarlar eliyle yapıldı yapılıyor ve yapılmaya halâ devem ediliyor. Milli değerlerden uzaklaştırılan  toplum, Biat değerlerine sarıldı. Ve bundan sonra İflah olmaz bir halk kitlesi dizayn edildi.

Görmez, Duymaz ve konuşamaz oldu. Konuşamayan sorgulamayan Milletler hem Ahlâki hem de Milli değerleriniz zayi eder ki bugün Kindar bir neslin yetiştiğini de görür olduk. Her şey Mübah inancı ile tüm İnsani değerler rafa kaldırıldı.

Haa, umut hepten yok mu diye kaygıya kapılmayalım derim. bu Vatanını ve Milletini sevenler var. Ve insani değerlerimize sahip çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz.

Bunun en güzel Yolu İnsanoğlunu Sevmekten geçer.  Ne kadar çok Sever Sayar isek o kadar güçlenir ve Direnme gücümüz artar.

Çünkü biz;

Kardeş Halklar olarak bir Milleti oluşturduk, Bundan dolayı da ZAYİ etmeyeceğiz.

Aze…

Yazarın Diğer Yazıları