Azmi İlvan

Sen, traktör nedir bilirmisen?

Azmi İlvan

36 yıllık dostum değerim can arkadaşım Turan Tuna. Yollarımız Haydarpaşa Meslek Lisesi kampüsün de kesişti. O gün bu gündür dostluğumuz Gardaşlığımız hiç sekteye uğramadı. Bu gece de felekten bir gece çalalım dedik ve Kadıköy'ün yolunu tuttuk. Sohbet muhabbet derken, Turan masadaki dostlarla bir anısını paylaştı ve söze giriş yaptı. "Sen Traktör nedir bilimisen'' dedi.

Tabi ki bende cevap hazır. He biliyem. Uzay aracıdır dedim.  Ne demek istediğimi daha sonra açıklayayım.  Ama önce Turan'ı dinleyelim.

Yıllar sonra memleketine (Ağrı)   Köyüne gidiyor, köyün ve ailenin ileri gelenleriyle sohbet ederken zamanın nasıl değiştiğinden, bazı değerlerin yok olmasından söz açılır.  Köyün ileri gelenlerinden olan kişi, başında sarığı belinde poşisi elin de tesbiği ağır ve vakur söze girer.

Söyle bakalım yeğen, ''Sen, Traktör Nedir Bilimisen'' Ve devam eder. Traktörün ön tekerlekleri küçük, arka tekerlekleri böyüktür. Zaman o hale geldi ki, böyük tekerlek küçük tekerlek nereye giderse  oraya gider oldu..!

Zamanın neleri değiştirdiğine en güzel benzetmedir Traktör.

*

Gelelim Uzay aracıdır kısmına.

Neden böyle dediğimi açıklamaya çalışayım. Yıllar önce Bir Tv kanalın da( ülke Tv )  Bir Profesör  (ki adı bende kalsın) program yapıyor, sunucu soruyor o anlatıyor.. Yıllar öncesinin  Siyaset'i konuşuluyor ve bu Profesörümüz.! Belli ki yandaş medyada birilerine yaranmak peşinde şöyle bir cümle kuruyor.

''Adnan Menderes, Tarımın gelişmesin de Marshall yardımı kapsamında Ülkeye ilk traktörleri getirdi,  Traktörleri köylere dağıttı. Köylü hayatında hiç Traktör görmediğinden çok korktu ve Uzay aracı sandılar'' bu cümleyi kuran bir Profesör utanmadan sıkılmadan bunu söyleyebiliyor.

*

Atatürk Orman Çiftliği Kurulduğun da (1926) ve Atatürk'ün Traktör üstünde bir Fotoğrafı var(14 Temmuz 1929 ).

Marshall yardımı tarihi ise1949-1951 yani Atatürk'ün Traktör kullandığı tarihten 20 yıl sonra, Marshall Traktörleri geliyor.

Türk Köylüsünü Cahil ve Korkak gösteren bu zat, ABD yanlısı ve Sağ siyaset tetikçisi olarak TV kanalların da boy göstermekten utanmıyor.

Peki, bu Marshall yardımı nedir?

Hibe adı altında borçlandırmayı amaçlayan Marshall Yardımı, Türkiye'yi emperyalist tekellere açmaktan başka bir işe yaramadı.

Türkiye'yi her zaman yolunacak kaz gibi gören ABD için ülkemiz aynı zamanda ileri bir karakoldu. Haziran 1947'de Harvard Üniversitesinde bir konuşma yapan dönemin ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, Avrupa ekonomilerini tekrar kalkındırmak için çok geniş kapsamlı bir program önerdi. Dünyadaki durumun son derece karışık olduğunu ifade eden Marshall, şunları söylemişti: "Avrupa'nın önemli miktarda ek yardıma ihtiyacı var. Amerika Birleşik Devletlerinin, dünyadaki ekonomik durumu eski normal haline getirmek için elinden gelen yardımı yapması gerekiyor. Bu iyileşme sürecine yardımcı olmaya istekli ülkeler, eminim ki Amerika Birleşik Devletlerinden tam bir işbirliği ve destek görecektir."

Borç değil, tuzak...

 Marshall Planı;  buna katılmak isteyen her Avrupa ülkesine Amerikan mali yardımı, malzeme ve makinesini öngörüyordu. ABD, kamuoyunda "Marshall Yardımı" olarak bilinen bu anlaşma çerçevesinde, 1949-1951 yılları arasında Türkiye'ye ekonomik yardımlar yaptı. Türkiye, artık Batı yanlısı bir politika izlemeye başladı. 1948'de Marshall Planı'nın diyeti Türkiye'yi emperyalist tekellere daha fazla açmaktan başka bir işe yaramadı. Bu yardımla Türkiye, ABD'nin bölgedeki taşeronu yapılmak istendi. Hedef, Amerikan sanayine pazar açmaktı. Bir borç tuzağı olan Marshall Yardımı ile Türkiye hibe adı altında borçlandırılmıştır.

O gün bu gün Ekonomimiz sırtını doğrultamamış, Borç alarak Borç ödeme Siyaseti ile Ülkeyi yönetir oldular.

Geldiğimiz noktada Yastık altı altınlar umut olarak görünür oldu.

Üretim olmadığı sürece,  Traktörler Uzay aracı değil ama tarlada Korkuluk olarak kalacaktır. Yıllar sonra bugünün genci, yarının yaşlısı şu cümleyi kurabilir.

''Siz, hiç Traktör tarlada çalışırken gördünüz mü?''

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları