Azmi İlvan

Akköprü Mezarlığı....

Azmi İlvan

Van'ın  mezarlıklarından ve en büyük olanıdır Akköprü Mezarlığı. Çocuktum, Bayramlarda Bayram Namazı sonrası ilk durağımızdı. Büyük camiden ki o zaman en büyük camimizdi. karakolun ilerisi ve Kebapçı Ğelil'in lokantasının karşısıydı. Bayram Namazlarına Baba Amca kuzenler ve mahallemizin saygın büyükleri hep birlikte giderdik. Bize şunu derdi büyüklerimiz camiye gidene kadar konuşmamak sevapmış. Sabahın erken saatlerinde gider Büyük Cami de yerimizi alırdık. Çok kalabalık olduğundan erken gitmek için acele ederdik,  de sanırım herkes aynı düşüncede olduğundan camii erken saat de dolardı. Cami de namaz vaktini beklerken uyuyup abdest yenileyenlere de şahidim bizzat.

 

*

Namaz'ı eda ettikten sonra herkesin telaşla ayakkabılarına koşması ayrı bir heyecandı.  Geç kalan Cami'nin apdest alma bölümündeki takunyalarına muhtaç olduğu gerçeğini atlamayayım. Neyse bunlar tatlı sürprizler olarak hafızamızda kalsın.

Akköprü Mezarlığı konusu açmamdaki sebep, Mezarlığımızın düzensizliğidir. Eski mezarlık da gelişi güzel defin işlemi yapıldığından cenazeleri defnetmekte zorlanır olduk. Bugün cenazemizi kabrine götürünceye kadar diğer kabirlerin üzerine basarak geçmek zorunda kalıyoruz. Ve kabirlerde yer yer çökmeler oluyor. Vicdan azabı da cenazemizin üstüne katbe kat hüzün katıyor. Bu durum bir hayli rahatsız edicidir.

Neden?

Mezarlıklarımıza özen gösterilmiyor?

Ölülerimize saygı gösterilmiyor?

Mezarlıklarımız Ağaçlandırılmaz?

Ara yollar neden yapılmaz ?

 

İnsanımız, yitirdiklerini ziyaret edip manevi değerlerini yerine getirmekte zorluklar çekmetedir. Mezarlıklar bakımsız düzensiz yer yer çokmüş ve hatta sahipsizlerin mezarları bozulmuş yok olmuş.

Ölülerimize Hürmet etmek, saygı göstermek İnancımızın gereği değilmidir?

Şu an bulunduğum yer, Tekirdağ'a bağlı küçük bir ilçe olan Şarköy. Bayram da mezarlık ziyareti yaptım. İnanın öyle düzenli yapmışlar ki hayran olmamak elde değil. Ağaçlıklarla kaplı orman misali.

Mezarlar düzenli ara yolları olduğundan mezarlara ulaşmak çok rahat. Her mezarın sınırı parsellenmiş karışıklığa mahal verilmemiş.

İmrenerek huzur buldum.

Van Büyük şehir Belediyesi mezarlıklar konusuna özen göstermelidir. ''Ölüsüne sahip çıkmayan Dirisine sahip çıkmaz'' misali. Halk bu hizmeti elbet taktir edecektir.

Van Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünün bu konuya eğilmesi Van halkı için önemlidir.

Makalemin bir dilekçe olarak kabul görmesini ummaktayım. Gereğini saygılarımla arz ederek, biran evvel mezarlıklarımızın bakımı ağaçlandırılması ve ara yolların yapılmasını arzu etmekteyim.

Van halkının hiç olmazssa bu konu da biraz huzurlu olması gerekir diye düşünüyorum.

Sevgiyle kalın, esen kalın sağlıcakla kalın canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları