Azmi İlvan

Estetik...!

Azmi İlvan

Malum güzel görünmek için deforme olan yerler, estetik operasyonlarla güzelleşiyor. Güzelleşiyor da,  güzellik göreceli bir kavram olduğundan neye ve kime göre güzel.

Aslonan ruh güzelliği diyor herkes ama o da tek başına yetmiyor kimileri için.

Gelin samimi düşüncelerimizi irdeleyelim. Her erkek yanında mutlaka fiziki güzelliği olan bir hanımefendi ister. Doğru mu? Doğru hiiç kıvırmayalım. Güzele bakmak sevaptır sözünün kaynağı bu bence…

Her hanımefendi de yanında, yakışıklı şık beyefendi espritüel kişiliği olan bir erkek ister. Lakin variyetli olması da bonosu olsun diyeyim. Doğru mu? Doğru.

Bu özellikler yeterli mi? Kesinlikle hayır. Mutlaka aşık olsun isterler.

Zaten aşık olanın gözü birşey görmediğinden, dünyanın merkezine hanımları oturturlar.

Erkeklerin istekleri çok zor değil. Güzel olsun anlayışlı olsun, çevresine saygılı olsun ve en önemlisi, akraba ve arkadaş çevresine hoşgörülü ve misafirperver olsun. Hepsi bu. Doğru mu? Doğru. En azından ben böyle düşünüyorum. Annelik meselesini söylememe hiç gerek yok. Her kadın iyi annedir. Erkeğin mutluluk tarifi budur.

Kadınların mutlu olmak için neler düşündüklerini, yaşım 60 oldu hala çözemedim. Çözer gibi oldum ama yanıldığımı anladım.

Mevzuya girebilmek için bahanem oldu estetik...!

Asıl mevzum, kentlerin estetiğinden bahsetmekti, konu kendiliğinden giriş olarak ortaya çıktı.

Kentlerin estetik doktorları, yerel yönetimlerdir yani belediyelerdir, haliyle belediye başkanlarıdır.

 Kentleri rant edinme fırsatı olarak görmeyen belediyeler, estetik konusunda çok başarılı oldular.

İstanbul, İzmir, Ankara,  Bursa ve bunlar gibi nüfus yoğunluğunun olduğu kentler yaşanır olmaktan çıktı. Birkaç ilçe yaşanır halde. Onlarda bir elin parmakları kadar nerdeyse.

Asıl konu Van:

Deprem sonrası çehresi değişen illerin başında geliyor. Göç edilen bir şehir iken, son zamanlarda göç alan şehir oldu. Nüfus patlaması yaşıyor sanki. Haliyle yeni binalar mantar gibi çoğaldı. Bağ bahçe ne varsa yok oldu. Yeşil Van, gri Van oldu. Yani estetiği fena halde bozuldu.

Ama geç değil, iyi bir estetik doktoru gelirse, çarpık çurpuk yerlere el atılırsa Van eski güzelliğine, gelişmişlik makyajına kavuşur.

Mesela Van gölü sahiline sahil yolları yapılmamalı. Elde kalan sahiller korunmalı. Göl'e en yakın yol, 100-150 metre içeride olmalı. Göl'ün kirlenmesini önler. Atık suların göl ile bağının kesilmesi için, arıtma tesislerinin çoğalması şart. Edremit bu konuda çok daha önem gösterilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Mesela kent meydanı. Her kentin bir veya birkaç meydanı olmalı. Van da acil ihtiyaç var. Estetik için öncelikle bütçeye ihtiyaç var. Mevcut bütçeyle tüm sorunların çözülmesi zor. Ama zaman ve mekan oldukça bu estetik operasyonlar peyder pey yapılabilir.

Hani demiştim ya erkekler misafirperver hanımları daha çok sever. Kentimiz de misafirperverdir, Van'a gelen misafirlere her türlü imkanın sunulması gerekir.

Oteller de yeterli yatak sayısı, dinlenme tesisleri, plajlar, eğlence parkları, tiyatro, spor tesisleri, sahil gezi alanları, konser salonu, piknik alanları. Turistik yerlerin dokusunu bozmadan oturup bir demli çay içmek için mekanlar olmalı. Böyle misafirperver bir kenti kim sevmez ki.

Belki bazıları var ama yeterli mi bilmem. Kenti güzelleştiren bunlardır. Van'a bir sihirli elin dokunması gerekir daha fazla geç kalınmadan.

Lakin;

Öncelikle yeşilin daha çok olması gerekir. Turkuaz ve yeşil çok yakışıyor Van'a.

Sevgi ile barış ile saygı ve hoşgörü ile kalın canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları