Azmi İlvan

Dünya Vanlılar Günü...

Azmi İlvan

Van, hem tarihsel hem de coğrafi bakımdan çok farklı bir şehirdir.

Van yüzölçümü bakımından Türkiye' nin 6. büyük ilidir. Van Doğu Anadolu bölgesi' nin volkanik dağlarla kaplı çukur kesiminde bulunan Van Gölü' nün(Denizinin)  doğu kıyısına 5 km uzaklıkta çok az meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur. Rakım yüksekliği yaklaşık 1725m'dir. Türkiye' nin en büyük gölü olan Van Gölü (Van Denizi) yüksek dağların ortasında bir çöküntü durumundadır. Çevredeki yüksek dağlar Van ilinin sınırını oluşturur.

Toplumsal hayatta fertler ve gruplar arasındaki ilişkilerin düzenli bir biçimde sürdürülmesini sağlayan bir takım kalıplaşmış davranışlar, kurallar, kanunlar ve yasaklar vardır. Bu temel kavramlar: adet, an'ane, gelenek, görenek, inanç, örf, teamül, töre, ve moda'dır.

Vanlı nüktedanlığı ile kendi içinde eğlencenin doruğuna ulaşabilen tek şehirdir. İki üç kişi bir araya gelip sohbet ettimi, Vıle ile başlar Vıle ile bitirir.

Bu VILE Kelimesi dünyanın hiç bir yerinde kullanılmayan ama içinde tüm kelimeleri barındıran şahsına münhasır bir kelimedir.

Küçük bir örnek vereyim '' Vıle duyduuz, Bizim İkram 2 Nisan'ı Dünya Vanlılar günü olarak önermiş'' Çoğunluk çok memnun olduğunu söyler  ise de, kimisi  kısgançlık ve hasetinden vıle vanlılar günü nedir? diyerek vurdum duymaz bir tavır ile muhalefet yapar. Bizler onları hoşgörü ile karşılar, vıle vanlıdır da der geçeriz.

Sanırım Vanlıların doğasında biraz muhalefet etme duygusu vardır. Vanlı özünde hemşehrisine çok yakındır. Bir vanlı, Vanlılar olmadan soluk alamaz. Soluk alamadığı gibi de kendi içinde sıkıntılıdır..!

Vanlılar anlamıştır ne demek istediğimi  :  (Burda biraz özeleştiri yapmamız gerekir diye de düşünüyorum)

Vanlı, Van'ın havasına suyuna yemeğine kahvaltısına ( ki otlu peyniri olmazsa olmazıdır) Denizine doğasına uzak kaldı mı, hayat damarları işlev göremez, Yaşar ama Yaşayamaz.!

İşte vanlı olmak böyle bişeydir canlar. Van, Dünya Vanlılar gününü hak eden bir şehirdir.Bu haberi ilk okuduğumda çok heyecanlandım ve içimden nihayet dedim. Van hakkettiğine kavuştu.Bu önerinin Van'a ve Vanlılara çok şeyler katacağını, Van'ı  ve Vanlıları Dünya ya tanıtma bakımından muhteşem olduğu kanaatindeyim. Van'ın  yaz ve kış turizm'ine katkı sağlayacağını ve Yöresel ürünlerimizin tanıtılmasını sağlayacaktır. Bunun geriye dönüşümü Van Ekonomisi  ve gelişmesi  açısından çok önemlidir.

Bu yıl 99. kurtuluş yılını kutladığımız Van'ımızın sosyal  medyada,VAN YEMEKLERİ Gurubu çok güzel etkinliklere imza attı. Onları yürekten kutluyorum. 100. Yılda STK'lar ve diğer guruplar ile organize olarak daha büyük bir kutlama gerçekleştirmesi  gönlümden geçendir.

Ayrıca ''ERİK DEĞDİRENLER ve SEVENLERİ..2018 VAN'ın Kurtuluşunun  100. YILI'' Gurubu olarak tüm üyelerimiz adına bu etkinlikte görev almak için çok istekliyiz.  Bu ekinliklerin yanlız Van'da değil Türkiye'nin tüm İllerinde yaşayan Vanlıları bir araya getirerek bulundukları iller de kutlamaları için gayret göstermeliyiz. Bu yıl,  Van, Antalya, Bursa'da Yapılan Van Yemekleri gurubu etkinliğinin, diğer İllere de yayılmasını sağlamalıyız ki 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Şanına yakışır kutlansın. Vanlılar bunu başarır ve bu yıl başardılar.  Tabii yalnız 2 Nisan da değil, her yıl Ağustos ayın da  ortak karar ile belirlenen bir gün de, Van dışında ki Vanlıları Van da buluşturmak, onlarla ciğer, ciğere sürmek de gerekir.  Vanlı olmanın Gururunu hep birlikte yaşayalım Canlar.

Tüm Vanlıların 2 Nisan Dünya Vanlılar günü kutlu olsun diyerek, Van'ın kurtuluşunun 100. Yılında bu Unvanına yakışır şekilde kutlamasını temenni ederim.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları