Azmi İlvan

Aylardan KASIM…

Azmi İlvan

Kasım ayı hem Ulusumuz için hem de Van'ımız için hüzünlü bir ay, 9 Kasım Van depremi, 10 Kasım Ulu Önder M.Kemal Atatürk'ün vefatı.

Kasım ayı hafızamızda hep buruk ay diye yer edinmiştir. Ama tesadüfe bakın ki, Melekler Şehri Van'a gidiyoruz, Meleklerimiz giydirmek için.

Değerli Van sevdalısı canlarımızın katkılarıyla kampanyamız (Sevginin Meleklerini Giydiriyoruz) amacına ulaşmış ve Van çocuklarına güzel hediyeler gönderilmiştir. Bize düşen görev de çocuklarımıza hediyelerini vermek.

Sevgi Başıbüyük hanımefendi  (Van Sesi Gazetesi köşe yazarı, Van sevdalısı) öncülüğünde Kampanyamıza katılım çok büyük olmuştur. Buradan tüm Van sevdalılarına katkılarından dolayı yürekten teşekkür ediyoruz.

Kasım ayı demiştik, Van'a kış geldi gelecek derken yüksek yerlere kar düştü ve hava soğumaya başladı. Van tamamen beyaza bürünmeden çocuklara ulaşmamız lazım dedik ve 10 Kasım günü yani bugün Van'a gidiyoruz.

9 Kasım Van depreminin açtığı yaralara melhem olmaktı anacımız. Dilerim bir daha böyle Afetler yaşanmaz.

Ama, doğa bu ne yapacağı belli olmadığından hazırlıklı olmalıyız. Ne demişti bilim adamlarımız ''Deprem öldürmez, Çarpık yapılaşma ve çürük binalar öldürür''

Van havzası deprem kuşağı içersin de olduğundan ara da bir küçük depremler ile uyarılar veriyor, bu uyarıları dikkate almalıyız, binaların depreme dayanıklı olmasını es geçmemeliyiz. Burada Van halkına büyük görev düşüyor, Otokontrol sistemi devreye girmeli. Van, Vanlıların duyarlılığıyla bu acı günlerin yaşanmaması için ellerinden geleni yapmalı.

Geçmiş de Muradiye Depremini yaşadık 3 bini aşkın can kaybettik, ama ders çıkarmamışız ki 9 Kasım yüzlerce insanımızı kaybettik.

Mal kaybı yerine geliyor, ama can kaybının telafisi yoktur. Ama yaşam standarlarında yaşamak için de ekonomik gücü olmalı insanımızın. 9 Kasım'dan sonra Van'ı sırf bu yüzden terk eden yüzlerce aile oldu. Savruldular memleketin dört bir yanına, Yeni yaşamlar kurdular. Belki yeni yaşamlarında ayakta durabilecekler ama Memleket Özlemi hep içlerini yakacak.

Değerli dostum İkram KALİ,  Van'a ait bir türküyü gündeme getirmişti. Ne kadar da doğru Van halkının duygularını en basit şekilde anlatıyordu. Vanlı birine sorduklarında nasılsın dediğin de ''Dıgırlanıyığ''der, yani ne iyi, ne de çok kötü manasındadır. "Dıgırlana Dıgırla" türküsü gayet net ifade ediyor Vanlı canlarımızı.

Vandan kopmuş uzaklaşmak zorunda kalmış tüm Vanlılar, inanın sol yanlarını Van da bırakıp gitmişlerdir.

9 Kasım'ın bir daha yaşanmaması dileğimle sonlandırayım.

Kaybettiğimiz Canlarımıza Rahmet yakınlarına sabırlar dilerim. Ulu Önder Atatürk'ü minnet ve saygıyla anıyorum. Van da buluşmak dileğiyle Dostlar, Canlar. Esen kalın, Sağlıcakla Kalın, Barış ile kalın.

Aze…

Yazarın Diğer Yazıları