Timurlenk Bozkurt

Yine Vansesi Gazetesi

Timurlenk Bozkurt

Vansesi Gazetesi İlyas Kitapçı beyin vefatından birkaç yıl sonra, Ersen Ergun dostumuzun da notlarında ifade ettikleri gibi kimse tarafından okunmayan, ilan ve reklam gazetesi seviyesine düşmüş bir mevkute idi. Ancak, son yıllarda Eğitimci ve gazeteci Ali Laleci (Ali Hoca)'nin idaresine tevdi edildikten sonra büyük bir hamle yapmış, bir yandan sahife adedini çoğaltıp renkli ofset baskıya geçerken, öte yandan da gazete adeta eğitim ağırlıklı bir duruma gelmiştir. Daha önce ele alınmayan Vansesi gazetesi son yıllarda en çok aranan ve elden bırakılmayan bir gazete olmanın evsafını yeniden kazanmıştır. Tabii bunda Gazetenin sahibi Remzi Perihan ile gazetenin çalışanlarının rolü çok büyüktür.

Vansesi gazetesi elden bırakılmayan bir gazete evsafını kazanmış ama son yılarda yıllarca Vilayet Basın Müdürlüğü görevlerinden emekli olan değerli, hemşehrimiz İkram Kali'nin gazetenin başına geçmesiyle hem basımında ve hem de yurt ve dünya haberleri ile memleket meselelerinin süzgeçten geçirilerek ele alınmasında adeta reform yapmış gayet olgun münderecatıyla köylüsünden kentlisine, öğrencisinden akademisyenine kadar her kesimin okuyacağı bir duruma gelmiştir. .

Vanlı olarak, 50 yılı aşkın bir süredir halkımıza hizmet veren bu gazetenin yayınının böyle mükemmel bir şekilde devamı elbette ki bizlere mutluluktan başka bir şey vermez. Zira Vansesi gazetesi, Van basın hayatında bir ilktir ve bir gurur vesilesidir. Zira Vansesi gazetesi denince akla l950'lerden önce verilmiş kavgalar, mücadeleler ve bin bir mahrumiyet içinde sürdürülen çabalar gelir.

Vansesi gazetesi bizim için bir tarihtir, bir güldür. Ne olur bu gülü soldurmayın, soldurmayalım.

VAN'DA İKİNCİ GAZETE VAN POSTASI

Van'da 1948 de kurulan Vansesi matbaası ve neşir hayatına başlayan Vansesi Gazetesinden sonra ikinci matbaa 1953'te Merhum Hacıoğlu İhsan Akyol tarafından İlimizde kuruldu ve ikinci gazete olarak Van Postası gazetesi 14 Haziran 1953'te yayına başladı. Zamanında 4 sahife olarak yayınlanan , Van'a ve Vanlıya yıllarca hizmet veren Van Postası halende kendini daha da yenileyerek yayınına devam etmektedir. Gazetenin sahibi ömür boyu kurşun yutarak çekirdekten yetişen Turan Şahinbaş'tı. Yayınına dürüst ve istikrarlı bir çizgide devam eden Van Postasında yazı yazma bahtiyarlığına erenlerden biri de bendim.

Van Postası Gazetesi yayın hayatına başladığı gün ben orada bulunanlardan biriyim. Eski öğretmenlerden Muştak Çilingir gazetenin başlığının altına şöyle bir cümle düşmüştü:

" Erişir menzili maksuduna aheste giden,

Tiği reftar olanın payine damen dolaşır."

Meşhur şairlerimizden Ziya Paşaya ait olan bu beyit o yıllarda gazeteye daha ilk bakışta bir olgunluk, bir güzellik vermişti.

Dileğimiz yarım asırdan fazla bir ömre sahip olan Van Postası Gazetesinin ebediyete kadar payidar olması ve hizmetlerine bu güne kadar olduğu gibi devam etmesiydi. Ancak hiç hoş olmayan bir haber aldık, dediler ki Van POSTASI GAZETESİ terki hayat eylemiş. Elbette ki bu habere çok üzüldük.

Yazarın Diğer Yazıları