İkram Kali

VANSPOR'UN YENİ BAŞKANINA…

İkram Kali

Son dakikada bir değişiklik yaşanmazsa Vanspor'unertelenen kongresi yarın gerçekleştirilecek.  Kongre sürecinde Vanspor başkanlığı döviz ve altınla yarışırcasınadeğer kazanarak yüksek prim yaptı.

Yönetim şeklini, aldığı bazı kararları,  bazı transferlerini eleştirdiğim Vanspor Başkanı Servet Yenitürkiki konuda başarılı olmuştur. Birincisi, 3. Lig'den aldığı takımı 2. Lig'e taşımış. İkincisi, mevcut borçları ve yeni sezon yükümlülüklerine rağmenrekabet ortamı yaratarak Vanspor'u çok iyi pazarlamıştır. Tarihinde ilk defa bu denli çok sayıda başkan adayının talipli olduğuVanspor kongresi gerçekleştirilecek.Yenitürk'ün aday olmayacağı kongrede 5 ismin yarışması bekleniyor. 
Bu arada… Vansportarihçesiyle ilgili hatırlatmada bulunmak istiyorum. Vanspor'unkuruluşu 1974'dür. Ancak siyah beyaz renklerle,VS logosu ve Vanspor Gençlik Kulübü adıyla ilk kuruluş tarihi 27.06. 1931'dir. Vanspor bugün 89 yaşındadır. DolayısıylaVansporsırdan bir kulüp değil; kökü mazide olan, asırlık koca bir çınar, gelecek kuşaklara onurla devredilecek özenle korunarak marka değeri olan emanettir.

Vanspor'umuzun kuruluşundan bugüne ulaşmasında emeği  geçen kurucuları, başkanları, çeşitli kademelerde görev alan tüm yöneticileri,  teknik adamları, futbolcuları, taraftarları, destek olan atanmış ve seçilmiş idarecileri, kurum kuruluş ve şahısları, tarihe geçmiş isimleri şükranla anıyoruz.   

 Van’ın efsane futbol takımları Van Gençlikspor, Şengençlerspor, İkinisanspor, Erekspor, Erciş Birnisanspor, İskelespor , Jandarmagücü müsabakalarını toprak sahada izleyen… 1974 yılında Van Gençlikspor- Şengençlersportakımların birleşmesiyle sarı-siyah renklerle şehrimizi temsil eden Vanspor'un kuruluşuyla heyecanlanan…1915 Van'ın işgali ve kara günlerini temsil eden siyah, 2 Nisan 1918 istiklalini temsil eden kırmızı renkleriyle 1982 yılında 2. Lig'e Terfi Grubu maçlarına katılarak kasırga gibi eserek 7'den 70'e tüm Vanlıları peşinde koşturan Vanspor'un 2 Lig'e destansı yükselme başarısının mutluluğunu yaşayan… 2 Lig'de kimi maçlarda ağlayıp, kimi maçlarda marşlar, şarkılar, türküler söyleyerek tüm taraftarlar gibi sokaklara dökülen… Gazeteci kimliğiyle Vanspor'umuzun kamplarını ve TRT yanındaki tarlalarda antrenmanlarını izleyen… Maçlarını Van Atatürk Şehir Stadyumu'nda ve deplasmanlarda takip ederek haber yapan ve köşe yazılarına taşıyan…  Kamp için gittiği İran'da, Kıbrıs'ta Vanspor'un yanında olan… 1983-84 futbol sezonunda tarihinde ilk defa 1 Lig'e yükselme başarısı gösteren Vanspor'da yönetici olarak görev alan… Vanspor'un 1. Lig'e yükseldiği sezonda tarihinin en görkemli kongresini spor salonunda düzenleyen…Fenerbahçe'yi Van'da coşkulu taraftarının desteği ile 1-0, Trabzon'da Trabzonspor' u kendi taraftarının karşısında 1-0 yenerek şampiyonluktan eden Vanspor Basın Sözcüsü ve Genel Sekreteri olarak tarihi başarıların gururunu yaşayan… Vanspor'un 1 Lig'de mücadele ettiği sezonlarda Van'da üç kez Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Doğu Futbol Turnuvası ve paneller düzenleyen… 25 yıldır TSYD Van Temsilci görevini yürüten… Eski yönetici, gazeteci nihayetinde Vanspor taraftarı İkram Kali olarak yarın yapılacak kongredeseçilecek başkan ve yönetim kutulu üyelerine naçizane bazı uyarı ve  önerilerde bulunmak istiyorum.

Şöyle ki;

Vanspor başkanı olmak, yönetmek zevkli, gurur verici; ama zor ve yıpratıcıdır.  Vanspor 'u kendi şirketiniz, iş yeriniz ve aileniz gibi yönetin. 

Yol arkadaşlarınızı seçerken ahbap çavuş, aşiret, akraba tuzağına düşmeyin. Şehirde, toplumda, idarede karşılığı ve saygınlığı olan güçlü ekip kurun. 

Yönetim kurulunda maddi destek sağlayacak yöneticiler, futbol bilgi birikimiyle sportif katkı sunacak yöneticiler, kenti yönetenler, siyasiler,  meslek odaları, iş insanları, kurum kuruluşlar arasında sağlıklı koordine sağlayabilecek güvenilir yöneticilere yer verin.

Vanspor'unkalıcı, kişilerin geçici olduğunuunutmadan, koltuğun büyüsüne kapılarak, kişisel ego ve koltuk sevdasının esiri olmayın.

Hiçbir siyasi anlayışın, ideolojinin ve kişinin Vanspor'u istismaretmesine, huzurunu birlikteliğini bozmasına izin vermeyin.Vanspor'usiyasetten,kısır polemiklerden ve zararlıçevrelerden uzak tutun.

Bölgemizin ekonomik, sosyal  koşullarınedeniyle devletin, belediyelerin desteği olmadan Vanspor'un başarılı olması ayakta kalması mümkün değildir. Bu nedenle devlet, özel sektör ve sivil toplum ilişikleriniönemseyin.

Taraftarların sizden sportif başarı, tesisleşme beklediğini unutmayın. Talip olduğunuz göreve alkışlarla gelirken başarısız olduğunuzda, kulübe zarar verdiğinizde protestolarla gidebileceğinizi unutmayın. 

Gerçekleştirilemeyecek proje ve transferlerdensöz ederek taraftarların duygularıyla oynamayın.İdealleri olan, şehri tanıyan teknik hoca ve genç transferlere yer verin. Menajerlerin tuzağına düşmeyin.  

Tesisleşme projelerinizi, gerçekçi transfer listenizi ve hedefinizi belirleyerek yönetim kurulunuza, sporcularınıza, taraftarlarınıza güven ve heyecan verin.

Kulüp, devlet ve şehir dinamikleriyle işbirliği yaparakVanspor Kamp ve Sosyal Tesisleri projesini hazineden arsa temin ederek Edremit'te hayata geçirin. Fark yaratarak Vanspor'u kiracı olmaktan kurtarın. Tesis bünyesinde futbol okulu açarak bölgedeki genç yeteneklere sahip çıkın. 

Kulüpte yeni ürün hizmet ve organizasyonlar gerçekleştirecek, gelir kaynakları yaratacak, sponsorlar bulacak mali müşavir, ekonomist ve pazarlamacı bulundurun.

Vanspor Futbol Kulübü resmiinternet sitesi araclığıyla spor ürünleri satışı, bağış toplama imkânı oluşturun.

Başarının çok çalışma, alın teri ve özverinin soncunda geldiği gerçeğini akıldan çıkarmayın.

 Sempatik, hoşgörülü ve tüm futbolseverlerin sevgisini takdirini kazanan centilmen bir Vanspor oluşturun.

 Kimi zaman masaya yumruğunuzu vurun, kimi zaman da hakkınızı söke söke almasını bilin ama kabalaşarak sakın çirkinleşmeyin. 

Arşivinden yazışmalarına, hesaplarından işlem ve işleyişine, başkanından yöneticisine, teknik direktöründen futbolcusuna,  antrenmandan maça, taraftarından saha görevlisine varıncayakadar, disiplinin hâkim olduğu kurumsal Vanspor Futbol Kulübü oluşturun. 

Taraftara kızarak,  küserek pire için yorgan yakmayın, hoşgörülü olun. Taraftarın ve maça gelen seyircilerin profilinirenklendirip çeşitlendirerek sayısını artırın. 

Rakip kulüplerle, sportif kurum ve kuruluşlarla, basınla dostluklarınızı güçlendirin.  

 Sportif başarı yanında sporun özellikle futbolun birleştirici, kaynaştırıcı herkesi kucaklayan sosyal ve kültürel gücünü harekete geçirin.

82-93-2000 ruhunu yeniden yakalayarak Vanspor'un 90. yaşında hedef önce 1. Lig, ardından Süper Lig olsun. 
Göreve seçilecek başkan ve yönetim kuruluna başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları