İkram Kali

Vanspor'un kayıp kupaları nerde?

İkram Kali

Başlığı yanlış okumadınız. Asude Van  şehrini futbol arenasında temsil eden, şampiyonluklar yaşayan  Vanspor'un emekle kazandığı  paha biçilmez manevi değeri olan kupaları maalesef kayıp! Kupaların kimde, nerde olduğu bilinmiyor!

Nasıl mı?  

Vanspor'un tarihçesini özetleyerek üzücü  olduğu kadar düşündürücü olayı anlatmaya çalışayım. 

Van şehir merkezinin nüfusunun 25 bin civarında olduğu 27 Haziran 1931'de bir grup cesur Vanlı sporsever, Van aşığı  siyah-beyaz renklerle, "VS" logosuyla Vanspor'un kurulduğunu ilan eder. Bugün 89 yaşına ulaşan Türkiye'nin en köklü takımlarından Vanspor,  şehrimizin biricik futbol temsilcisi, markası olarak   uzun yıllar toprak sahalarda  mücadele eder.  Efsane kulübümüzün ismi resmi kuruluş kayıtlarında Vanspor Gençlik Kulübü olarak yer alır.   Ancak ilerleyen yıllarda yazım hatası ve özensizlik sonucu Vanspor Gençlik Kulübü ismi Van Gençlik Kulübü olarak anılmaya başlanır.

Aradan yıllar geçer.

Vanspor Gençlik Kulübü'nün kuruluşunun ardından  dönemin il yöneticilerinin, eşrafının, sporseverlerin  güç birliği ve destekleriyle  Vanlı gençlerin top koşturdukları sarı- lacivert Şengençlerspor, siyah -turuncu Yolspor,  mavi beyaz İkinisanspor, sarı kırmızı Erekspor, mavi yeşil İskelespor kulüpleri kurularak futbol mücadelesine katılır.

Vanspor isim ve logosuyla Van'ı temsil eden profesyonel futbol takımının  eksiliği kentte hissedilir.  Eksikliği gidermek üzere dönemin belediye başkanı Tayyar Dabbağoğlu öncülüğünde bir araya gelen kulüp başkanları ve yöneticileri, spor camiası Vanspor ismiyle spor kulübü kurulması kararı alırlar. Hedefi 2. Lig olan girişim Van  futbolunda dönüm noktası olur.  

Toplantılar, tartışmalar sonunda şehrimizin en güçlü iki amatör spor kulübü siyah-beyaz Van Gençlikspor ile sarı-lacivert  Şengençlerspor takımlarının birleştirilmesiyle 1974 yılında Sarı-Siyah renklerle Vanspor'un  kuruluşu gerçekleşir.  Vanspor, Van Amatör Futbol  Ligi'nde mücadele  ederken  Vanlı sporseverler Vanspor'un profesyonel ligde mücadele edeceği günleri hayal ederler.

8 yıl sonra…

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1981-82 sezonunda 3.Lig'in kaldırıldığını, profesyonel takımı olmayan şehirleri temsil eden amatör kulüplerin katılacağı ve grubunda şampiyon olan takımların 2. Lig'e yükseleceği Katılma Ligi kurulduğunu, Van'ın da bir takımla açıklanacak grupta yer alacağını Van Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü'ne bildirir. 

Van'ın sporuna emek ve yön veren birikimli Vanlılar, futbol camiası Van'ı temsil edecek takımı belirlemek üzere  bir araya gelir. Uzun görüşmeler, tartışmalar ve öneriler sonunda 2. Lig'e Katılma  Grubu'nda kentmizi 1915 Van'ın düşman işgali ve kara günlerini yansıtan siyah, 2 Nisan 1918 istiklalini yansıtan kırmızı rengi taşıyan kırımızı siyah renklerle amatör kulüplerden seçilecek başarılı futbolcular ile dışarıdan transfer edilecek futbolculardan oluşacak Vanspor takımının temsil etmesi kararlaştırılır.

 2. Lig Ligi Katılama Ligi B Grubunda fırtına gibi esen Vanspor kendi saha ve seyircisi önünde, deplasmanlarda vefakâr taraftarının coşkulu desteğini arkasına alarak rakiplerini hallaç pamuğu gibi dağıtarak 2 Lig'e yükselerek tarih yazmayı başarır. 

 

Vanspor 1. Lig'de

2. Lig'de 10 sezon inişli çıkışlı grafik çizen Vanspor, 1993-1994 sezonunda  destansı bir başarıyı daha imza atarak Türkiye 1. Ligi'ne güle oynaya  yükselir. 

1. Lig'de 5 sezon başarıyla mücadele eden Vanspor Fenerbahçe ve Trabzonspor'u yenerek sükse yapar. 

1997-98 sezonunda 1. Lig'den küme düşen Vanspor,  bir yıl sonra 1998-99 sezonunda tekrar 1. Lig'e yükselerek dikkatleri çeker.  

1999-2000 sezonunda satılmasının ardından talihsiz döneme giren Vanspor AŞ   2. Lig'e düşer. Mahkeme tarafından kayyum atanan Vanspor A.Ş önce 3. Lig'e sonra  da amatör kümeye düşer.

Kupalar nerde?

Gelelim Vanspor'un kaybolan kupalarına.

Kupa; emeğin karşılığında elde edilen, başarıyı taçlandıran ödül, kültürel ve sosyal miras, uzun yolculuğun bedelidir.

Yaklaşık 20 yıl içinde Vanspor'un 2. ve 1 Lig şampiyonluk kupaları, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Van Temsilcisi olarak  benim düzenlediğim TSYD Doğu Turnuvası'nda iki şampiyonluk, bir 2'cilik, TSYD Ankara Şubesi tarafından düzenlenen TSYD turnuvası  yanında çeşitli turnuva ve dostluk maçlarında aldığı kupalar, plaketler oldu.  Vanspor'un İskele Caddesi üzerinde bulunan tesislerinde, protokol odasında camlı dolaplarda bu kupaları, plaketleri, şiltleri, flamaları ve belgeleri Vanspor Eski Basın Sözcüsü, Genel Sekreteri  hep  yerinde gördüm ama şimdi yoklar. 

Taraftar, eski yönetici ve gazeteci olarak  Vanspor'un   en büyük mirası,  paha biçilmez manevi değeri bulunan kupalarının, plaketlerinin akıbetini sorumluluk duyarak araştırdım.   

Vanspor'da son dönemlerde başkanlık yapan Paşa Kurşunluoğlu, rahmetli Ömer Gülüştür, Feridun Irak, yöneticilerden rahmetli Reşit Dede, rahmetli Lütfü Polat, Zeki Karakuş, kaleci antrenörü Cemal Tosun, masörler Kadir ve Yücel Kösem ve daha birçok kişiye kupaları  sordum.  Tamamı kupalar hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi. 

 Araştırmaya devam ettim.

Mahkeme sürecinde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 2000-2005 yılları arasında Vanspor A.Ş'ye kayyum olarak atanan avukat rahmetli Fikri Güneri'ye ulaşarak Vanspor'un kupa ve plaketlerini arıyorum dedim. Fikri Bey  mahkemenin verdiği idari işleri kayyum olarak yürüttüğünü, kupaların, plaketlerin kimde, nerde olduğunu bilmediğini söyledi. 

Araştırmalarımda Vanspor A.Ş.'nin tasfiye sürecini yürütmek üzere mahkeme tarafından İflas Masası Memurluğuna  Avukat İsmail Kurt,  Mali Müşavir Halis Bayramoğlu ve Zekai Aydın'ın atandığını öğrendim. Halen Erciş Noteri olan İsmail  Kurt ve Halis Bayramoğlu yalnızca  tasfiye ile ilgili olarak görevlendirildiklerini, kupalara ilişkin hiç bir bilgiye sahip olmadıklarını belirttiler. Sonuçta  Vanspor ile uzaktan yakından ilgisi, bilgisi olan  onlarca kişiyle görüşme sonucunda umut veren bilgi elde edemedim.  

Vanspor'un kupalarının, paketlerinin kaybolması  kabul edilecek  durum değil.

Sorgulanması, araştırılması ve üzerinde düşünülmesi gerekir.

Ya kör, sağır dilsiz rolüne bürünerek kupalarla ilgilenemeyip susacağız. Memleketin derdini dert etmeyeceğiz.  Veya duyarlılık gösterip kupaları araştırıp bulacağız. 

Birlikte sorumluluk göstererek kupaları araştırıp bulalım diyorum.

Şimdilik…

Vanspor'un kupalarının yeri bilinmiyor!  

Kupalar çalındı mı? 

Satıldı mı?

Çöpe mi atıldı? 

 Yoksa depoya mı kaldırıldı bilmiyoruz.  

Kupalar gerçek sahibi Vanspor'a dönmediği sürece hukuken çalınmış sayılır.  

İyi niyetli düşünerek birileri tarafından muhafaza edildiğine inanıyorum, inanmak istiyorum.  

Vanspor müzesinde yer almayan kupa ve plaketlerin başka yerde hiçbir değeri, anlamı yoktur olamaz. Çünkü kupaların sahibi tüm Vanlılar, Vanspor'a emek ve gönül verenlerdir. 

Mücadelenin, birlik beraberliğin, heyecanın,  futbolcuların alın terlerinin, yönetici ve taraftarların emeklerinin olduğu Vanspor'un yaklaşık 10-15 kupası,  çok sayıda plaketi ve flamasının ortaya çıkarılması gerekir. 

Kupaları olmayan Vanspor'un hafızası, tarihi ve mutluluğu eksik kalır.  

Kupalar satın alınamaz, devredilemez, kişilere ve kurumlara mal edilemez.  

Kupaların  bulunamaması Vanspor tarihinde kara bir leke, taraftarlarının yüreğinde kapanmayan yara olarak kalmaya devam eder. Sebep olanlarda bu utancı ömür boyu taşır.   

Vanlılar Vanspor'u bir dönem geçekten kaybetti. Van Belediyespor'un 3. Lig'e, sonra Van Büyükşehir Belediye Vanspor adıyla 2. Lig'e  yükselmesi ve  ismini Vanspor'a dönüştürülmesiyle Vanspor  efsanesi bir şekilde geri geldi ama kupalar ortada yok. 

Vanspor'un kupa ve plaketlerinin ortaya çıkarılması Vanlıların, spor camiasının onur meselesi olarak görülmelidir. Yaşanan ayıbın ortadan kaldırılması için herkese görev düşmektedir. 

Vanspor Kulübü Derneği ve Vanspor AŞ' de  görev yapmış yöneticilere ve çalışanlarına konuyla ilgilenme; Vanspor taraftarlarına araştırma, sorgulama ve takip görevi düşer.  Denizlispor'da  benzer kupa olayı yaşanmış kaybolan 10 kupa 2018 yılında bulunmuş kulübe teslim edilmişti.

 Dostlar…

Gurur, mutluk ve sevin yanında üzüntülü dönemler geçiren Vanspor'un kupa hikâyesini doğru anlaşılması için sabrınıza sığınarak ancak bu kadar kısa özetleyebildim.

2021 Haziran ayında… 90'nıncı yılına ulaşacak Vanspor'un bu gururu bulunan kupalarla birlikte yaşaması en büyük dileğimdir. 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları