İkram Kali

Van Fenerbahçe fırsatını iyi değerlendirmelidir

İkram Kali

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dün özel uçağı ile Van’a geldi. Van halkı Aziz Yıldırım’ın ve yönetim kurulu üyelerinin Van’a geleceğini önceki gün “  Aziz Başkan Geliyor”  manşet haberimizle ilk önce Vansesi Gazetesi’nde okuyarak öğrendi.

 Bir Beşiktaş taraftarı olarak Türkiye’de son 10 yılda futbolda iki büyük gerçeğe, başarıya saygı duyuyorum. Birincisi Fenerbahçe’nin üzerindeki ölü toprağını atarak, tesisleşmede, kurumsallaşmada, her branşta dünya kulübü yaratan, Türk sporunda çığır açan, bütün baskılara, tehditlere oyunlara karşı dik duran Aziz Yıldırım’dır. Diğeri ise taraftarlığa sosyal sorumluluk ve boyut kazandıran futbolun Kızılay’ı, AKUT’u olarak gördüğüm bütün dünyada ilgiyle izlenen Beşiktaş Çarşı Grubu’dur. Bu iki olay Türk futbolunun yüz akıdır.

Aziz Yıldırm’ı bana göre farklı kılan Fenerbahçe’ye olan aşkı, sevgisi, inancı ve her gün yenilenen hedefleridir.  Aziz Yıldırım’ın “ Hedef 1 Milyon Üye “ projesi her kulübün kolayca gerçekleştirebileceği proje değildir.  Aziz Yıldırım bu projesine yeni bir proje daha ekledi.  Türkiye’yi dört noktaya ayıran Yıldırım Edirne, Van, Sinop ve Alanya’da Fenerbahçe Sosyal ve Spor Tesisi s kurma kararı aldı.  Başkan Van’a kurmayı kararlaştırdığı tesisler için dün yanında Fenerbahçe As Başkanı Avukat Erhan Türkoğlu ve diğer yöneticilerle incelemelerde ziyaretlerde bulundu.  

Aziz Yıldırım ile görüştüğümde dik duran,  eyvallah etmeyen,  kimseye minneti olmayan kararlı bir başkan gördüm.  Kendisine Vanlı iş adamlarımızdan Turan Haydaroğlu ağabeyimizin arşivinde bulunan bir fotoğrafı çerçeveleterek hediye ettim. F.Bahçe Kulübü'nün eski futbolcularından, Yüksek Divan, Haysiyet Divanı üyesi ve Futbol Federasyonu eski başkanlarından İbrahim İskeçe’nin 1950 yılında Van’da askerlik yaparken Van karmasında top koşturduğunu yansıtan belge niteliğindeki Van –Bitlis futbol karmalarının yarım asırlık  fotoğrafı  Yıldırım’ın  çok  hoşuna gitti. 

Aziz Yıldırım Van Kahvaltısı yaparken haberinin yer aldığı gazetemizi okudu, inceledi, teşekkür etti.  Bu köşede yer alan “ Fenerbahçe’de bir Vanlı olunca” başlıklı yazımı okuduktan sonra Erhan Türkoğlu’na dönerek “  Erhan, Vansesi Gazetesi sana torpil geçmiş, bunun faturasını sana ödeteceğim ”  diyerek espri yaptı. Daha sonrada köşedeki eski Belediye Başkanı Salih Türkoğlu ile ilgili fıkrayı da okuyarak tebessüm etti.

Aziz Yıldırım Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde Necdet Takva’nın Van’ın tanıtıma ihtiyacı var sözleri sonrası konuşmadan,  yorum yapmadan farkını gösteren jest yaptı. Telefonu eline alan Yıldırım Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı’nı arayarak” 2015 yılında Van’da Türkiye Kürek Yarışması düzenle, Fenerbahçe olarak bizde maddi manevi olarak destekleyelim”  dedi.   İkinci telefon görüşmesini Global Yatırım Holding yetkilikleriyle mağaza görüşmesi için yaptı. Yıldırım 2015 yılında açılması planlanan  “Van Alış Veriş Merkezi’nde  ( Van AVM) Fenerbahçe'nin resmi ürünlerinin satışının yapıldığı Van Fenerium’un açılması talimatını verdi. 

Aziz Yıldırım Fenerbahçe Futbol Okulu’nu gezdi ama beğenmedi. Beğenilecek gibi de değildi.  Yenilenmesi için talimat verdi. Ardından Fenerbahçe Van Şubesi'ni,n  açılışiını yaptı.Burada konuşan  Fenerbahçe'nin Vanlı As Başkanı Erhan Türkoğlu  Van'a  Azizi Yıldrımı'ı getirmenin hakılı  guruunu yaşadıklarını ifade etti. Türkoğlu bölgeye önem verdiklerini  daha sık  gelip gideceklerini  söyledi.  

Aziz Yıldrım Fenerbahçe Kulübü’nün bir ayağını Van’da kurmak, Fenerbahçe Sitesi ve Sosyal Tesisleri yapımı için Valilik veya Büyükşehir Belediyesinden 10 dönüm yer istiyor.    Valilik ve belediye istenilen yeri sağlayamadığı takdirde Aziz Yıldırım muhtemelen Edremit civarında mülkiyeti Fenerbahçe’ye ait olacak arsa satın alarak ponjesini gerçekleştirecek. Yani hazineden kendilerine yer verilip verilmemesi porojenin geleceğini etkilemiyor.   Dedim ya Aziz Yıldırım farkı bu.

Aziz Bey gittiği,  görüştüğü,  forma imzalattığı, fotoğraf çektirdiği, bütün Vanlılara çağrıda bulunarak Fenerbahçe’ye üye olmalarını istedi.   “ Hedef 1 Milyon Üye”  projesini çok önemsiyor. Van’dan en az bin Fenerbahçe’ye gönül veren taraftarın üye olmasını arzu ediyor. Van için bu rakamın yakalanabileceğine inanıyorum. Van’a tesis kazandıran, moral veren, Van’ın tanıtımına katkı sunan Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım’ın üyelik projesine Van’da her kurum kuruluş ve Vanlının destek vermesi gerekir.  Fenerbahçe’nin Van sevgisine, ilgisine hepimiz samimi ve sıcak karşılık vermeliyiz.   Fenerbahçe -Van dostluğu Van’a çok büyük kazanımlar sağlar.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere Fenerbahçe yönetimine barış, kardeşlik adına Van’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Fenerbahçe’den sonra Beşiktaş, Galatasaray ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun da Türkiye’nin yaz döneminde en iyi  kamp merkezi olan Van’da  kamp ve sosyal tesisler  yapacağına, yapmak zorunda kalacağına inanıyorum.

Ancak uyarıyorum.

Fenerbahçe’nin anlamlı, değerli Van ilgisine hiçbir kimse burun kıvırmamalı, alttan almamalı, havaya girmemeli, gevşek davranmamalıdır.  Böyle davranan olursa ki olacağını sanmıyorum Van’a ihanet etmiş olur.

Fenerbahçe  “ ilinize tesis yapmak istiyorum,  yer verin yeter”  dese onlarca il Fenerbahçe’nin kapısında kuyruğa girer.  O nedenle Van’a verilen değeri, şansı iyi kullanalım diyorum.

Koca Van’da hala iki adet çim saha varken,  semtlerde tek bir saha yokken,  futbol tutkunu on binlerce genç spor yapmak için tesis ararken, Van’ın yıldız futbolcuları birilerinin ellerinden tutmasını, fark edilmesini beklerken, birileri Van’ı terk ederken Türkiye’nin sporda çağdaş marka değeri Fenerbahçe Van’da ev alarak Vanlı olmak istiyor.  Van’a yılın son günlerinde adeta piyango çıkmıştır.

Bunları neden yazıyorum biliyor musunuz? 

Anlatayım.

Futbol Federasyonu Araştırma Geliştirme Koordinatörü (ARPEG) rahmetli Gündüz Tekin Onay, yıllardır düşlediği “Futbol Köyü” projesini 2006 yılında hayata geçirmek için kolları sıvadı. Van’a defalarca geldi, gitti, ekipler gönderdi.  Onay’ın Futbol Köyü. Projesi ile ‘yöresel özellikleri ve alışkanlıkları farklı da olsa, heyecanları ve hevesleri ortak olan çocukları futbolun sihirli şemsiyesi altında kültür, eğitim ve sevgi birlikteliği içerisinde gruplar halinde bir arada belirli hedeflerde toplamak’ istiyordu. O amaçla Van’da kalıcı Futbol Köyü kurmayı hayal etmişti.  Gündüz Tekin Onay kendi ifadesiyle, ‘Düş Köyü’ olarak nitelediği projesini Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’e açtığında derhal kabul gördüğünü anlatmıştı.  Ve hiç vakit geçirmeden birlikte yola çıkarak Van’a geldiler. Van’da muhteşem bir karşılama sonrası heyet Vali Niyazi Tanılır ve Belediye Başkanı Burhan Yenigün ile gerekli temaslar yaparak hayal edilen okul için hazine arsası istedi. O gün Vali Yardımcısı Ömer Özcan Eminpaşa Mahallesi ve Molla Kasım Köyü’ndeki Van Gölü’ne sıfır araziler gösterebildi.

Bu arada Gevaş Kızılay Kampı kısa sürede elden geçirilerek Futbol Köyü’ne dönüştürüldü. Yaklaşık 20 il ve ilçe bu projeye talipli olmuştu. Fatih Terim ve Gündüz Tekin Onay Van’da karar kılmışlardı. 1 Temmuz 2007 günü TFF Van Futbol Köyü açıldı.  Türkiye’nin dört bir tarafından gelen 500 çocuk dönemler halinde Van’a geldi. Vanlı kardeşleriyle Futbol Köyü’nde arkadaş oldular, bir şeyler paylaştılar.  Çözüm süreci, barış süreci akıllarda bile değildi. Dönem dönem Hakan Şükür, Rıdvan Dilmen Hami Mandıralı gibi futbol yıldızları,  başarılı hocalar çocukları ziyaret ederek dikkatleri Van’a çektiler.  Van’da her yer cıvıl cıvıldı Yaklaşık 2 aya yakın bir süre Türkiye Van’ı konuştu, Van’ın çocuk elçileri gezdikleri Van’ı ailelerine illerine anlattı.  Bire bir tanık olduğum o muhteşem Futbol Köyü Van’a,  maddi, manevi çok şey kazandırdı. kardeşliğe,  barışa unutulmaz katkılar sağladı.

Sonra duyarsızlık, ilgisizlik kibir ve umursamazlık nedeniyle her şey anı oldu, hikaye oldu. Van’ı yönetenler TFF’ye Futbol Köyü için gerekli arsayı sağlamayınca herkes projenin ucundan tutmayınca Futbol Köyü Van’a kazandırılamadı.

Van inanılmaz bir tesisi elinin tersiyle iterek kaybetti.

Geçmişten ders alalım.

Bari şimdi yanlış yapmayalım.

İçinde futbol sahaları, yüzme havuzu, basketbol sahası, voleybol sahası ve diğer birimlerin olduğu Fenerbahçe Van Sitesi ve Sosyal Tesisleri için ilgi gösterilmezse bir kez daha Van’a, Van’ın geleceğine yazık etmiş oluruz.

Söylemeden geçmeyeyim.

Karşılamayı, organizasyonu Van'da  kim ya da kimler düzenlemişse bilmiyorum ama Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve beraberindekiler Van’da çok kötü, heyecansız, hazırlıksız ve sıradan bir organizasyon ile karşılandı Yakışmadı. Bu önemli ziyaret tanıtım amacıyla değerlendirilemedi. Van'ın spor  camiasından tek  kişi  karışlamada  yoktu. Fenerbahçe Van'a  şube açıyor spor kurumlarının kuruluşlarının Vanlının haberi  yok. TSO salonunda düzenleneceği  önceden kararlaştırılan  Aziz Yıldırım'ın katılacağı açıklanan toplantı salonu  dolmayıca  az  sayıdaki  katılımcı küçük salona alındı.   Aziz Yıldırım'ın yanında boy göstermekle, poz vermekle  bu işler olmuyor beyler. Kibir, gurur ve küçük olsun benim olsun yaklaşımıyla  bu kadar olur.  Binlerce  spor sever ve Fenerbahçeli'nin olduğu Van'da  daha düzenli ve ses getiren kalabalıklarla güzel bir  karşılama ve uğurlama yapılabiliridi. Ama beceremediniz. O zaman sorarlar adama ya hu tanıtım dediğiniz nedir peki?  Vansesi Gazetesi yazmasaydı Yıldırım’ın gelişinden Van’ın belki de haberi dahi olmayacaktı. 

Lafla tanıtım gemisi yürümüyor. Daha çok şey öğrenmeye ihtiyacımız var. 

Yazarın Diğer Yazıları