İkram Kali

Van eğitimde 77. sırada!?

İkram Kali

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) illere göre başarı sıralaması açıklandı.
 Liste  sıralamasında Van'a hüzün ve özeleştiri  düştü.
Önceki yıl 64, geçen yıl da 51. sırada yer alan Erzurum son 2 yılda 22 basamak birden ilerleme kaydetti ve 23. sırada yer aldı.
En büyük sıçramayı geçen yıl başarı sıralamasında 81 il arasında 74 ' üncü sırada yer alan Tunceli yaptı. Tunceli 44 basamak birden yükselerek en başarılı 30 ' uncu il oldu. 
Van ise 2011 ve 2012 ' de listede 62 ' nci ve 71 ' inci şehirken, 2013 YGS ' de 6 basamak gerileyerek 77 ' nci sırada yer aldı. 
Van, 81 il arasında sondan 5'nci olabildi.
Van'ın altında hangi iller var?  Mardin, Ardahan, Şırnak, Hakkari 
Başarısız olan öğrenciler değil. 77 'nci sırada yer alan; Van'ın ailelerdir, öğretmenlerdir, eğitim sistemidir, atama yönetmeliğidir, kurumlardır, kuruluşlardır, yöneticilerdir toplumdur, sensin- benim-odur, Van'ın tamamıdır.  
Topyekûn 77 'nci sıradayız. Hepimiz sınıfta kalmışsız. Bunun üçü beşi yok. Öğrencileri kimse suçlamasın. Hala 40 öğrencinin yığıldığı konteynırlarda eğitim görmeye çalışan öğrencilerimiz var. 
Acı, ama gerçek bu. 77 'nci sıradayız.

 
50 üniversite arasına  YYÜ yok!?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca açıklanan Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini sıraladı.  Hiçbir üniversitenin 100 tam puana ulaşamadığı listede; ülke genelinde yer alan 168 üniversiteden 42 tanesi değerlendirme dışı kaldı. 
126 üniversite endekse girebilmek için yarıştı. Ancak sadece 50 üniversite sıralamaya girebildi. Sabancı Üniversitesi 84 puanla birinci, ODTÜ 83 puanla ikinci oldu. Galatasaray Üniversitesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi 22 puanla endekse son sıralardan da olsa girmeyi başardı. 
Düzce Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,Niğde Üniversitesi:,  Uşak Üniversitesi,Elazığ Fırat Üniversitesi,  Sakarya Üniversitesi  ilk 50 girişimci ve yenilikçi  üniversite arasına girdi. " Kurduğu 'Öğrenci Senatosu"nu   dünyada bir ilk diye  abartarak ilan eden 30  yıllık Yüzüncü  Yıl Üniversitesi  girişimci ve yenilikçi  üniversiteler listesinde yok! 
Gerçek  ortada.
 
Van'ın en ciddi sorunu?
Yatırımcılardan, işletmecilerden, esnaflardan, kuruluşlardan gelen şikayetler artınca sorunu bir kez daha yazmamız gerekti. 
Van'da, işsizlik var mı? Var.
Siyasilerin kapısını her gün aşındırarak,  " Her türlü iş yaparım, yeter ki evime ekmek götürecek bir işim olsun"  diyen var mı?  Var. 
Fabrikalarda,  işletmelerde, mağazalarda, otellerde, birçok iş kolunda eleman arayan var mı? Var. 
Çelişki yaşanıyor. 
Gazetemizin okuru,  işletme sahibi şöyle dert yanıyor:  "Van'ı çözemiyoruz.  Bir taraftan işsizlikten söz ediliyor. Diğer taraftan iş arayanlar, iş beğenmiyor.  İşe alınan elamanların bir kısmı ise yaptığı işi önemsemiyor, dikkat etmiyor, işin hakkını vermiyor.  En kötüsü de; güvendiğiniz,  emek verdiğiniz elemanınız sizi en zor anınızda, bir anda yüz üstü bırakarak hiçbir sorumluluk duymadan çekip gidebiliyor… "
Bir başka esnaf , "Ben imalatçıyım.  Müşterime sattığım ürünün kusursuz, kaliteli olmasını istiyorum. Bunun için de işletmeci olarak gereğini yapmaya çalışıyorum.   Ama çalışanımın özensizliği, umursamazlığı nedeniyle markama, işletmeme yakışan kalitede ürün üretemiyorum. Disiplin, denetim sağlamak istediğimde elemanım, " ben çıkıyorum "  diyor.  Sonuçta eleman sorunu nedeniyle strese giriyor, geriliyor, yoruluyor, yatırım yaptığınıza pişman oluyorsunuz.  Küçük sorunlar ayağınıza dolanıyor, hızınızı, şevkinizi yok ediyor. " ifadesiyle sorunu özetliyor. 
İş Kur'dan eleman alan bir işletme, " Adamlar işe girinceye kadar çalmadık kapı kalmıyor. İşe girdikten sonra verilen görevi beğenmiyor,  yapmıyor. Birilerinin adamı olduğunu ima ediyor, efeleniyor, imtiyaz istiyor, işten kaytarıyor.  İşsizlik yok. Yan gelip yatmak için devlet kapısında iş isteniyor." diyor. 
Durum bu.
Van'ın yatırımlardan önce eleman ihtiyacı sorunu çözülmelidir.  Sorun çözülmediği sürece dünyanın en büyük fabrikasını, işletmesini, mağazasını, hizmet sektörünü Van'a kursanız dahi hiçbir anlamı yok. Başarı, büyüme insan unsurunda düğümleniyor.  
Büyük hayalleler ile emekle yatırım yapan ama bir süre sonra eleman sorununu çözemeyip İşletmesinin kapısına kilit vuran onlarca girişimci bilirim. 
Milyonlar harca, yatırım yap, emek ver.   Sonra eleman nedeniyle anandan doğduğuna pişman ol.  
Girişimcilik bumudur?
Emeksiz, çabasız, sorumluluk duymadan para kazanma düşüncesi Van'ın ciddi sorunudur.  Maalesef kanser gibi de yayılıyor. Toplumsal, sosyal soruna dönüşüyor. 
"Yatırım yapın" demeden önce eleman sorunu, hantal yapı çözülmelidir!  Kursla mı, teşvikle mi, denetimle mi neyle çözülürse çözülsün ama çözülsün. 
 Yatırımcı, işletmeci, esnaf,  ticaret erbabı bunalmış durumda.
Aslında Van'da ya işsizlik yoktur…

Yazarın Diğer Yazıları