Nuran Demirhan

Van Depremi- hayatta kalan Azra bebek

Nuran Demirhan

23- Ekim 2011 günlerden pazar saat 13.40 kimileri dışarıda, kimileri düğünde, kimileri evde, kimileri banyoda pazar gününü yaşarken. Yer altından gelen şiddetli sarsıntı toprağın uğultusu ile kendimizi dışarılarda sokaklarda bulduk hala devam eden sarsıntılar.

 

 

Acının rengi toz duman bulutlarıydı çığlıkların ağlamaların, enkaz altında kalan yakınını bekleyen,  sağ  çıkarılması için dualar eden tek yürek olduğumuz günlerdi. Sokaklarda ambulans seslerinin bitmek, tükenmek bilmeyen sirenleri sarsıntıların yaşandığı zor günlerdi. Evet, çok zor günlerdi evsiz barksız kalınmış acılar içinde herkesin birbirini aradığı mahşer günü gibiydi Van sokakları.

 

 

Memleket yıkılmış binalar insanların üstüne, üstüne geliyordu. Artçı depremler saniye, saniye devam ediyordu. Kimi çocuğunu arıyor, kimin nerede, nasıl olduğu belli olmayan saatler içindeydi.... En büyük felaket, yıkımlar, enkaz altında kalan insanlar Erciş'ten gelen haberlerdi. Azra bebek henüz 14 günlük, iken enkazın altında kaldı. Dünyaya gözlerini açalı daha 14 gün olmuştu. Annesi Semiha Karaduman enkazdan yaralı bir şekilde çıkarılırken, Azra bebek doyasıya göremediği babasını depremde kaybetmişti. Annesi Semiha Karaduman bebeğinin 29 Ekimde dünyaya gelmesini beklerken 10 Ekimde dünyaya geldiğini anlatmıştı. Azra bebek eğer dünyaya 29 Ekimde gelseydi Semiha Hanım karnındaki bebeği ile enkaz altında kalacak kim bilir ne kadar sıkıntılar yaşayacaktı. Allah'ın ilahi takdiri mucize bu işte. Azra bebek enkaz altında 2 gün annesinin kucağında kalarak annesinin sütünü aldı fakat aç susuz olan annenin de sütü kesilmeye başlamış. Azra bebek açlıktan ağlamaya başlamış, ateşi çıkmışken annesi Semiha hanım hiç umudunu yitirmemiş biricik kızını tükürüğü ile beslemeye başlamış. Gücünün tükendiği susuz ve bitkin olduğu  açlıktan dermanının kalmadığı gibi kucağındaki bebeği ile hiç mi hiç umudunu yitirmediği anlarda yukarıdan gelen seslerin kurtarma ekipleri olduğunu anlamış. Bütün dünyaya bu güzel haberler ulaşırken Azra bebeğin ve annesinin kurtuluş mücadelesi ile sevinç gözyaşları arasında kalmıştı.

 

 

Van depreminin ardından geçen 6 yıl, sarılan yaraların belki en güzel yanı Azra bebeğin şimdi okula başlaması oldu.

 

Evet, mucize bebek artık okullu oldu. 47 saat enkaz altında kaldı. Ama hayatta çok şükür, onun tek hayalinin okuyup Doktor olacağı ne kadar güzel bir haber değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları