Ümran Öztürk

Muradiye Küçükköy'de heyecan dorukta

Ümran Öztürk

Başarı hikayelerini oldum olası hep sevmişimdir. Çünkü cesaretli girişimci insanlar beni her zaman heyecanlandırmıştır. Girişimci cesur yüreklerin; yollarının doğru insanlarla kesişmesi ise başarıya ulaşmanın sihirli anahtarıdır.  Tıpkı Van Muradiye Küçükköy Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğretmeni Gönül Karalı ve Mesut Timi'in yollarının kesişmesi gibi.

Rize doğumlu Gönül Kara 2018 Eylül ayında Van/Muradiye Küçükköy Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'na atanır. Kitaplarla sıkı arkadaşlığı olan sınıf öğretmeni Gönül Kara bu okuldaki büyük eksikliği hisseder ve hemen harekete geçer. Üniversite yıllarında birçok sivil toplum kuruluşunda çalışarak kendini bu konuda geliştirip pratiklik kazanan Gönül öğretmen okula bir kütüphane kazandırmak için vakit kaybetmeden kolları sıvar. Okul bahçesi içerisinde mevcut bahçedeki eski okul binasını kütüphaneye çevirmek için gerekli prosedürü uygulamaya koyar. İdareden aldığı olumlu yanıtla bağış arayışına giren Gönül öğretmenin yolu, sevgili dostumuz değerli arkadaşım Kitap Baba Mesut Tim'le kesişir. Böylelikle Atatürk Çocuklarının Kütüphanesinin temeli atılmış olur. 250 den fazla ilk ve ortaokul öğrencisinin yanında köylünün de yararlanacağı 4000 den fazla kitabı içinde barındıracak kütüphane artık ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanacaktır. Kütüphaneye ait kitap raflarının tümü Jandarma Komutanı Enver Kaptan tarafından karşılanır. Yardımseverlerin ve birçok bağışçının da katkısı ile atıl vaziyetteki bu bina şahane bir kütüphaneye dönüşür. Birlikte yürek yüreğe hareket etmek kitabın değerli olduğu mesajını verir. Daha doğrusu el ele veren bu kitap sevdalıları kitapların hak ettiği değeri görmesini sağlar. Genç idealist bir öğretmenin tutuşturduğu meşale şimdi Van Muradiye Küçükköy'de elden ele sönmeden daha gür çevresini aydınlatacak şekilde yanacaktır.

12 Haziran günü açılışı yapılacak olan Van/ Muradiye/ Küçükköy  Atatürk Çocukları Kütüphanesi'nde kitapların yanı sıra bir köşe de  zeka oyunları köşesi olarak dizayn edilmiş.

Türkiye'nin en batısı İzmir'den kalkıp, Türkiye'nin en doğusu Van'a gelerek çok yönlü bu kütüphanenin kuruluşunu yapan, kendini bu işe adayan Mesut Tim'den biraz bahsedecek olursam

İzmir'de yaşayan 58 yaşındaki Mesut Tim, hiçbir geliri olmamasına rağmen 2006 yılından beri Türkiye'nin dört bir yanında kütüphane oluşturmak için çalışıyor. 2006 yılından bu yana ülkenin çeşitli yerlerinde 39 adet "Atatürk Çocukları Kütüphanesi'ni gönüllüler ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile oluşturdu

Bir dünya vatandaşıyım” diyen Kitap Baba kendini şu sözlerle anlatıyor; Mesut Tim, okumayı sökmeye başladığından beri sürekli kitap alan ve okuduğu kitapları arkadaşlarına da okutturan biri. Eğitiminin tamamını İzmir’de yapıp Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halka İlişkiler Yüksek Okulu 3. sınıftan terk biri olarak henüz emekli de olamamış. İlkokul 2. sınıfta kendisine alınmayan bir ansiklopedi dolayısıyla kitaba kavuşamayan insanları kitapla buluşturmayı o yaşlarda kafasına koymuş, bu uğurda hala mücadele eden biri. Atatürk'ün, ‘"Kitap okumasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım"’ sözünü kendine rehber edinen Mesut Tim 2006 yılından bu yana köy köy dolaşıp bu köylere kütüphane kurma çalışmalarına kendini adamış.

Kişiye değil amaca hizmet ederim diyerek bir dernek kurup Atatürk Çocukları Kütüphanesi adı altında köy kütüphaneleri kurmaya başlamış.

Söyleşimizde Mesut Tim bir kütüphaneyi Ortalama 3 bin 500-4 bin kitap ile bir oluşturduklarını söylerken; Başta Atatürk kitapları olmak üzere çocuk kitapları, yerli ve yabancı yazarların romanları, araştırma-inceleme kitapları, dini kitaplar, kişisel gelişim kitapları, sağlık kitapları, national geographia-atlas tarzı dergiler, kültür  sanat dergileri, kadınlara yönelik pratik bilgiler, yemek, örgü kitaplarının yer aldığını ;yani her yaşta herkesin okuyacağı kitapların olduğunu söylerken sadece kütüphane oluşturmakla da kalmadıklarını, kütüphane açtıkları yerlerde çeşitli etkinlikler de düzenlediklerini ifade ediyordu. 

Önümüzdeki dönemde kütüphane açtığımız bir yerde 'Çocuk Eğitim ve Sanat Köyü' projemiz var, onu hayata geçireceğiz. Yılın 12 ayı aktif olacak bir çalışma. Bu proje kapsamında Uluslararası Çocuk Şenliği düzenlemeyi planlıyoruz. Burada sergiler, seramik çalışmaları, satranç turnuvaları, çocuk zeka oyunları, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarımızı yeniden canlandıracaklarını da heyecanla anlatıyordu.

Bu gün 39.cusu Van Muradiye Küçükköy'de açılacak olan Atatürk Çocukları Kütüphanesi'nin diğer bir şanslı köyü de Susurluk Reşadiye köyü oluyor.  Sayın Tim'le yaptığım görüşmeler sonuç verdi ve 40. cı kütüphaneyi Reşadiye Köyüne açacakları müjdesini verdi. Susurluk Ayran Festivali'nin kutlanacağı 5 Eylül 2019 da Smyrna'nın Kalemlerinin düzenleyeceği "Edebiyat Şöleni" ile birlikte açılışı yapılması planlanan Atatürk Çocukları Kütüphanesi de Susurluk Belediyesi'nin projesine dahil edildi. Daha nicelerine…

Kitapla aranıza mesafe koymayın sarılın kitaplara  zira okuyan insan SORAN, SORGULAYAN, FARKINDA OLAN İNSANDIR...

Yazarın Diğer Yazıları