İkram Kali

Koronayla gelen şöhret

İkram Kali

Maske takmayarak, sosyal mesafeye, temasa, hijyene dikkat etmeyerek ve yasak olmasına rağmen taziye gibi kalabalıklar oluşturarak “bize bir şey olmaz”, “Allah’a sığındık” gibi yaklaşımlarla virüse açık davetiye çıkarılmaya devam ediliyor.  Okumadan, inandıkları dinin öğreti ve uyarılarından haberleri olmayan sorumsuz insanların davranışları vaka sayısının artmasının yanı sıra Van’ın imajına, ekonomisine, sosyal yaşamına hatta geleceğine zarar veriyor. 

Çin’in Vuhan kentinde bir virüs ortaya çıkacak oradan tüm dünya ve Türkiye’ye taşınacak,  daha sonra da birileri tarafından Van’ın merkez ve en büyük ilçesi İpekyolu’nun mahallesi (köy) Ortanca’da 103 insana bulaştırılacağı, sorumsuz davranış nedeniyle mahallenin adının ülke gündeminde yer alacağını biri anlatsa buna hiç kimse inanmazdı. Ama bütün bunlar ve daha fazlası gerçek oldu. Koronavirüs vakaları nedeniyle Ortanca Mahallesi günlerdir Türkiye’nin gündeminde.

Selimbey, Cevdetpaşa, Yalımerez ve Ortanca mahallesinde taziye sonrası artan vakalarla birlikte Van, kırımızı renkli riskli şehirlerarasında yer aldı.  Doğu Anadolu Bölgesi’nde kısıtlamaların sürdüğü, diğer bir ifadeyle özgürlüklerin sınırlandırılmaya devam ettiği tek şehir Van kaldı. Bu durum Van’a hiç yakışmadı.

 

 

Ortanca’da neler oldu?

Van’da vaka sayısı düşerken koronavirüs tedbirleri kapsamında yasak olmasına rağmen Ortanca Mahallesi’nde Eraygen ailesi tarafından taziye kuruldu. Taziyeye katılan 6 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması sonrası karantinaya alınan Ortanca mahallesinde sağlık ekiplerinin yaptığı çalışmalarda vaka sayısı önce 15’e yükselince Eraygen ailesi mensupları ve taziye kurulmasında ihmali görülen muhtar Mehmet Nuri Yönten hakkında adli ve idari soruşturma başlatılarak görevden uzaklaştırıldı. 

Taziyeye katılanlara yapılan sağlık taramasında Tekirdağ’dan gelen, Bostaniçi, Yenimahalle ve Ortanca mahallesinde ikamet eden ve taziyeyi kuran Eraygen ailesinden 23 kişide, Arıtoprak, Bostaniçi ve Ortanca mahallesinde ikamet eden Eralan ailesinden 7 kişide, İskele ve Ortanca mahallesinde ikamet eden Acar ailesinden 9 kişide, Ortanca mahallesinde ikamet eden Erçağlar ailesinden 1 kişide, Gürpınar Umut mahallesinde Sönmez ailesinden 1 kişide, Bostaniçi mahallesinde ikamet eden Gökçek ailesinden 1 kişide ve Antalya’dan gelen Erdeğer ailesinden 1 kişide olmak üzere toplam 43 kişide koronavirüs tespit edildi.  

Testi pozitif çıkan hastaların tedavisi ve taziyeye katılanların tespit çalışmaları devam ederken ilginç olaylar yaşandı. Hastaneden kaçan bir kişi aramalar sonucu Ortanca Mahallesinde çıkıyor.  112'yi 'ateşimiz var, hastayız' diye arayanlar hastaneye getiriliyor ama böyle bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Sonradan bu kişilerin amacının mahallede uygulanan karantinadan kaçmak olduğu anlaşılıyor.  Vaka sayısının 103  kişiye ulaştığı Ortanca’da sağlık ve güvenlik kuvvetlerinden oluşan 100 kişilik filyasyon ekibinin çalışmaları sonucu vakalar şimdilik kontrol altına alınmış durumda.  Ölen bir kişiye dua edeyim  derken onlarcasını hastanelik ettiler. Özeti bu.

 

 

Ortanca deyip geçmeyin…

Herkesin konuştuğu, vaka sayısı açıklandıkça Vanlıların tepki gösterdiği, mahalle sakinlerini derinden üzen, muhtarı yerden yere vurulan Ortanca’yı yakından tanıyalım.

Van şehir merkezine 33 kilometre uzaklıkta Erek Dağı arkasında bulunan, 440 hane 4 bine yakın nüfusu bulunan, Gürpınar ve Özalp ilçelerimizle komşu olan Ortanca mahallesinin eski adı Siyavan’dır. Verimli geniş arazinin orta yerinde bulunmasından dolayı Ortanca isimi almış. 2103 yılında Van büyükşehir statüsü kazandıktan sonra yeni kurulan İpekyolu merkez ilçemize bağlı Ortanca köyü diğer köyler gibi mahalle oldu.

Renkli yapısı, uyumlu örnek sosyal ilişikliler olan Ortanca’da Şemsikan, Abdoyi, Hani, Takori, Pinyaniş, Küresünni vatandaşlarımız ikamet ediyor. Düşmanlık, kan davası gibi olumsuzluklar yaşanmayan, tüm aileler arasında akrabalıklar bulunan Ortanca da her dönem bir ailenin mensubu sırayla muhtarlık yapıyor.

10 bine yakın koyun, bini aşkın simental inek, 100 den fazla traktör, 60 civarında otomobil bulunan Ortanca’da 96 bin dönüm arazide buğday, arpa, yonca ekilip biçiliyor.  Yazlık kışlık yaylalara, meralara, gölet ve sulama kanallarına sahip olan mahallede lezzetli Van peyniri üretiliyor.

Ortanca adını korona vakasından önce mahallede düzenlenen yarışmayla Türkiye’de duyurmuştu. 2019 yılında Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İpekyolu Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü organizasyonu ile öğretmen ve öğrencilerin katıldığı 'Köyde Survivor' yarışması ile Ortanca her kesimden büyük ilgi çekmişti. Çeşitli etapların olduğu yarışma renkli görüntülerle Ortanca ulusal televizyon kanallarının ekranlarında ve gazete sayfalarına konuk olmuştu.  İlk, ortaokul, sağlık ocağı bulunan, baraj yapım inşaatı devam eden Ortanca korona salgınından kurtulmasından ve hayatın normale dönmesinin ardından gezginlerin keşif noktalarında biri olacak.

 

 

Başkan Cafer Oğur anlatıyor

Ortanca’da yaşananları  mahallenin köklü sakinlerinden  Van Muharip Gaziler Derneği Başkanı Cafer Oğur ile konuştum. 

Cafer Oğur’a “Ortanca’da taziye neden yapıldı? Muhtar ve mahalle sakinleri neden engel olmadı” diye sordum.

Başkan Oğur anlattı…

Mahallemiz huzurun, kardeşliğin, aydınlığın olduğu yerdir. 74 yaşında 2-3 yıldır hasta olan komşumuz vefat etti. Jandarma Karakol Komutanı ve muhtar taziye kurulmaması uyarısında bulundu. Taziye sahipleri bahçede mesafeli oturarak uyarıyı dikkate almadılar. Akşam da evlerde dışarıdan taziyeye gelenlerle birlikte toplu yemek yiyip konakladılar. Bir gün sonra vakalar meydan geldi. Muhtar arkadaşımız  olumsuzluğu  daha erken yetkililere iletmesi gerekirdi ama iyi niyetle görevini ihmal etmiş oldu. Salgının dışarıdan gelen kişilerce mahallemize taşındığı söyleniyor.  

Mahallesinin sorunlarının çözülmesine, gelişmesine önemli katkıları olan Oğur’un bir de teşekkürü var:

“Mahallemizin yaşanan salgının kontrol alınmasında Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan’a, İl Emniyet Müdürü Ali Karadağ’a, Karakol komutanımıza, özverili çabalarından dolayı sağlık ekiplerimize ve emeği geçen herkese mahallemiz adına teşekkür ediyorum.  Ayrıca salgın nedeniyle üzdüğümüz, tepkisini çektiğimiz Vanlı hemşerilerimizin de haklarını helal etmelerini istiyoruz. Korna sonrası herkesi mahallemize davet ediyoruz.”

 

 

Van ters köşe yaptı!!!

Hatırlarsınız. Korona salgını Çin’den sonra İran’da görülünce tüm gözler Van’a çevrilmişti. Herkes salgının İran üzerinden Van’a, Van’dan da Türkiye’ye yayılabileceğini söyledi. Ama hiç de öyle olmadı.  Korona Umre, İstanbul ve birkaç batı illerinden Van’a geldi.

Bu gerçeğe dikkat çeken Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, o dönem bilim insanlarının en riskli illerden biri olarak Van'ı gösterdiğini söyledi.

Vali Bilmez, "Pandemi ilk Çin'de çıktı, sonra İran'da görüldü. Türkiye'de herkes Van'dan korkmaya başladı. Hatta bilim insanları en riskli illerden biri olarak Van'ı gösterdi. Çünkü virüsün İran'dan Van'a, oradan da Türkiye'ye yayılacağı gibi bir endişeleri vardı. Ancak alınan tedbirlerden dolayı korkulan olmadı sıkıntı yaşanmadı. Ama başka bir yerden sıkıntı yaşamaya başladık. 3-4 vakamız umreden gelen vatandaşlarımızdan, geri kalanlar ise İstanbul ve diğer batı illerinden gelip 14 günlük karantina kuralına uymayanlardan kaynaklandı. " dedi.

Vaka sayısına çok takılmayalım.

Kısa sürede bitecek.

Korona salgınında ters köşe yaparak herkesi yanıltan Van, çok konuşulacak.

 

 

Saldırıyı kınıyorum

Özalp ilçemizin Eğribelen Mahallesi’ne ihtiyacı olan ailelere yardım götüren Vefa Sosyal Destek Grubu Özalp Belediyesi ekibinin dönüşte kutsal ramazan ayında terör saldırısına uğraması ve iki vatandaşımızın şehit edilmesini nefretle kınıyorum.Ölenlere rahmet, yaralılara şifalar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları