Şahin Akçap

İlk Adım… 19 Mayıs 1919!

Şahin Akçap

Ulusal Kurtuluş Savaşının başlangıç tarihi ya da özgürlüğe atılan ilk adımın tarihi 19 Mayıs 1919’dur.

Şark meselesi adı altında Anadolu’yu tutsak kılmak için bütün dâhiyane planlarını yapanlar ve içteki hainlerle işbirliği içine girenler 9. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal gerçeğinden habersizdirler.

Seri bir refleksle örgütlenen, ivedi kararları sürüncemede bırakmayı basiretsiz olarak sayan Mustafa Kemal ve arkadaşları olası bütün suikastları ve Bandırma gemisinin torpillenmesi tehdidini de göze alarak hırçın Karadeniz’in dalgalarına aldırmadan kıyaya paralel tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

16 Mayıs 1919 tarihinde Galata rıhtımından hareket eden köhne Bandırma Gemisi 17 Mayıs 1919’da İnebolu’ya ve nihayet 19 Mayıs’ta Samsun’da Kalyon Burnundan Merkez Limana ulaşarak içindeki değerli yolcularını Anadolu’ya Orta Karadeniz’den açılan Samsun’a teslim eder.

Karar kesindir.

Ya Anadolu’yu ittifak devletlerin emperyalist amaçlarına terk edilecek ya da Ya İstiklal ya Ölüm kararını vereceklerdi.

Karar Anadolu’nun dört bir yanında düşmanı tahrik taciz etmek ve bütün bir milletin dayanışma gücünü de arkalarına alarak Kurtuluş Savaşını başlatmaktı. Öyle de oldu. Samsun’da özgürlüğe giden yolun ilk meşalesi yakıldı.

Galata rıhtımından bir Osmanlı Subayı olarak hareket eden Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun2a ayak bastıklarında artık üniformalarını çıkarmış, sivil giysilerini giymişlerdir. Şayak kalpaklı kahramanlar için tek amaç vardır. Vatanın kurtuluşu için amansız mücadele vermek!

Mustafa Kemal bu müthiş tarihi günü gençliğe armağan ederken:

“Benim yüzümü görmek önemli değil. Benim duygularımı ve heyecanımı paylaşıyor, düşüncelerimi yorumlayabiliyorsanız eğer bu beni anladığınız demektir.” Derken gençliğe olan sarsılmaz güvenini dile getiriyordu.

Kuşatılmış bir ülkeyi bir avuç yiğit arkadaşıyla örgütleyen ve tek bir yumruğa dönüştürerek emperyalizmin yüreğine indiren Mustafa Kemal ve arkadaşlarını, özgürlük savaşımında şehit düşen Mehmetçikleri 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının yeni 95. yıl dönümünde rahmet, saygı ve şükranla anıyorum.

Bu ülke üzerinde şeytani planları olanlara tarihimizin Kurtuluş Savaşını anlatan sayfalarına bir kez daha bakmalarını öneriyorum.

………………

Ve son cümle…

Yaralıyız…

Bu kez Soma’da kanamaya devam ediyoruz…

Yüreklerimizi Soma’da kömür ocaklarında hayatını kaybedenlerin acılı yüreğine bir merhem gibi sarmaya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları