İkram Kali

Eğitimde yeni umutlar

İkram Kali

2016-2017 Eğitim öğretim dönemi başladı.

Başta Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri olmak üzere, okul yöneticilerinin,  güvenlik görevlilerinin, velilerin, öğrencilerin üzücü olaylarla karşılaşmamaları için işbirliği içinde olmaları gerekiyor.

Görev başta ailelere düşüyor. Aileler çocuklarının okul giriş çıkış saatlerini,  gezdikleri arkadaşlarını,  oturup kalktıkları yerleri, varsa davranış bozukluklarının nedenlerini gözlemlemeleri önemlidir.  Ortaya çıkan sorunu tespit ederek okul yönetimiyle birlikte çözmeleri asli görevleridir.

Öğrencilerin de sevgiye, şefkate, ilgiye, desteğe,  kendileriyle arkadaşlık kurabilen sabırlı ve anlayışlı aile bireylerine ihtiyaçları olduğu göz ardı edilmemelidir.

Bu arada ilimizde velilerden şikâyetler gelmeye başladı.

Bazı Veliler okulların önünde, çevresinde yaşı büyük üst sınıf öğrenciler ile okul dışından gelen serseri tipli gençlerin yaşı küçük erkek öğrencileri tehdit ederek haraç istedikleri, kız öğrencileri taciz ettiklerini söylediler.  Bu İddialar ciddiye alınarak gereği yapılmalıdır.

Görüştüğümüz çocuklarının özellikle uyuşturucu, sigara gibi tehlikeli ve kötü alışkanlıklardan korunması için okul çevresinde güvenlik önlemlerinin alınmasını istediler.

Eğitim öğretime gelince.

Eğitimde başarı sıralamasında Türkiye'de 77. sırada yer alan Van'ın bu ayıptan kurtularak kendisine yakışan üst basamaklara çıkması gerekiyor. Bu sonuç harcanan maddi ve manevi emeğin karşılığı değil.  İlin yöneticileri de, eğitim camiası da, okullar da, öğretmenler de, öğrenciler de, veliler de sıralamadaki yerden memnun değiller. 77. sırayı hiç kimse kabullenemiyor, kabullenmesi de mümkün değil.

Bütün yetkililerin eğitim öğretimde moral ve motivasyonu olumsuz etkileyen başarı sıralamasındaki yerin değişmesi için toplantılar yaparak çözüm aradıklarını biliyoruz

Eğitimde Türkiye genelinde yaşanan bir takım sorunlar var. Genel sorunların yanında sürekli göç alan, öğretmen eksikliği bulunan, donanımlı disiplinli idarecilere ve idealist öğretmenlere ihtiyacı olan Van'da daha derin hissediliyor.

Eğitim öğretimle ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, 2019'a kadar okullarda ikili eğitimin sona ereceğini ve zorunlu eğitim süresinin anaokullarının da eklenmesiyle 13 yıla çıkarılacağını açıkladı.  Tam gün eğitime geçilmesi eğitimde yeni bir umut havası estirdi.

Başbakan'ın tam gün eğitim açıklamasına Van eğitim camiası ve sendikalar destek verdi.  Tam gün eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulunan sendika başkanları tam gün eğitim sistemine geçilmesinin özellikle bölgede ders saatinin artması, okul giriş çıkış saatlerinin öğrenci psikolojisine göre düzenlenmesinin olumlu sonuçlar vereceğini söylediler.

Ülkemizde öğretmenlik mesleğine ekonomik ve sosyal açıdan yeniden saygınlık kazandırılmalıdır. Öğretmenler başarılı öğrencileriyle, toplum örnek model olabilen vatansever idealist öğretmen kadrolarıyla gurur duymalıdır.

Öğretmenlik iş bulamayanları işi olmaktan çıkarılarak geleceğin bilgili nesillerini yetiştiren seçkin bir meslek olarak korunmalıdır. Öğretmenlerin meslek yaşamları süresince maddi kazanımları pek olmaz ama gurur duydukları başarılı öğrencileri olur. 

Eğitime, öğretmene, öğrenciye yapılan yatırım ülkemizin aydınlık geleceğine yapılan yatırımdır.   

 

Yüreksizler

Türkiye Suriye'de devam eden savaştan kaçan 3 milyon mülteciye sahip çıktı. Birleşmiş Milletler Mülteci Zirvesinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye'nin şu ana kadar yaptığı harcamanın 12,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Avrupa ülkeleri 300-500 mülteciyi ülkelerinde barındırmamak için her türlü engeli çıkarıyor.

Macaristan AB kotasına göre 1294 mülteciyi almak için referandum yaptı. Macar halkı referanduma ilgi göstermedi. Katılım düşük (yüzde 50'nin altında) geçti. Ret oyu verenlerin oranı  ise çok yüksek (yüzde 92) çıktı.

Irkçı, yabancı düşman Başbakan Orban ret oyunun çıkması için milyonlar harcayarak kampanyalar düzenledi. Yüzde 50'nin altında katılımın olduğu referandum geçersiz sayıldı. Katılanların 'hayır' oyları ise çok yüksek.

Sonuç..

Macaristan insanlık utancının altında ezildi.

 

Ah şu Araplar

İstanbul, Karadeniz, Antalya, Bodrum ve diğer turistik yerlerde çoğunluk Arap turist.

İstanbul, Mersin, Antalya gibi kentlerin en gözde yerlerini kapatanlar Arap.

 Yatla katla koyları gezenler Arap.

Türkiye'de yeni iş yeri ve şirket açanlar Arap.

Türkiye'ye sığınan mülteciler Arap.

Türkiye'nin dört bir köşesinde dilenen dilenciler Arap.

Akdeniz sularında trajik bir şekilde hayatları son bulan Arap.

 Medeni AB Ülkeleri kapısından kovulanlar Arap.

Emperyalizme kucak açanlar Arap.

Savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının aktığı bölge Arap.

Türkiye'ye kafa tutan, nanik yapan Arap.

Yazarın Diğer Yazıları