İkram Kali

Eğitim Öğretim Yılı Başlarken

İkram Kali

2017-2018 eğitim öğretim yılı bugün başladı.

315 bini aşkın öğrenci, 15 bin 097 öğretmen,  bin 420 okul/kurum da, 10 bin 126 derslikte   dersbaşı yaptı.

Şehrimizin eğitim öğretim sorunları devam ediyor.

Alt sıralara çakılıp kalan Van'ın eğitimde başarı düzeyi, genel durumu, sorunları ilimize yeni atanan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen toplantılarda ele alındı. Keyif kaçıran veriler suratların asılmasına, sinirlerin gerilmesine neden oldu. Toplantılarda alınan kararların sonucunu yılsonunda göreceğiz.

 Türkiye eğitim başarı sıralamasında Van'ın en alt sıralarda yer almasının kabul edilemez olduğunu toplantılarda vurgulayarak bu şehirde eğitim kalitesini artırmadığımız sürece, yaptığımız diğer hiçbir hizmetin kıymeti yoktur diyen Vali Zorluoğlu, "Eğitim konusundaki başarısızlıkta vali, kaymakam, müdür ve ilgili kim varsa sorumlu olduğunu hsin. Bu hepimizin en öncelikle meselesidir. Bu şehirde eğitim kalitesini artırmadığımız sürece, yaptığımız diğer hiçbir hizmetin kıymeti yoktur. Bir bütün olarak eğitimdeki kaliteyi artırmamız gerekir. Burada herkes taşın altına elini sokacak. Neden bizim başarımız düşük? Neden 75. sıradayız? Van'ın nüfusunun yarısı merkezlerde yaşıyor. Yüzde 70'i il ve ilçe merkezinde yaşayan bir kentin sıralaması neden 75.'lik? Bu kabul edilir bir durum mu? Neden bu kadar gerideyiz" dedi.

Van'ın okul yatırımlarında çok geç kaldığına da dikkat çeken Vali Zoruluoğlu, yapılması gerekenleri dile getirerek eğitim öğretimde el ele seferberlik ilan etti.

Teşhis doğru. Sıra tedavide.

 Şehrimizin eğitim- öğretim başarısını, kalitesini etkileyen başka olgular ar.

Şöyle ki:

* Okul ve derslik sayısı artırılmalı.

* Öğretmen açığı nitelikli, idealist öğretmenlerle kapatılmalı. Ek ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirmesi son bulmalı.

* Modern okullar yapmak yetmiyor. Okulların temizliğini yapacak, kaloriferlerini yakacak yardımcı personel sorunun çözülmesi gerekiyor.

* Eğitimde başarı sıralamasında şehrimizin 75. sırada bulunması son bulmalı. Çünkü bu durum şehrimizi üzüyor, geriyor, öğrencilerin, öğretmenlerin ve büyük maddi fedakârlıklarda bulunan velilerin, motivasyonunun olumsuz etkiliyor.

* Liyakat sahibi olmayan,  kendisini yönetmekten aciz, öğretmenliği adeta iş kapısı gibi gören, eğitim düzenini bozan kişilerin siyasi torpille müdür-müdür yardımcısı olarak atanmalarına son vermeli.

* Okullarda öğrencilerin kılık kıyafete uymaları istenirken bazı öğretmenlerin öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayan kılık kıyafetleri velilerin, öğrencilerin tepkisine neden olmaktadır. Saçı sakalına karışmış yaka paçası kir pasak içinde, saçına tarak, yüzüne su, kıyafetine ütü, ayakkabısına boya vurmaktan ve aynaya bakmaktan aciz yönetmelikleri yok sayan öğretmenler uyarılmalı, ısrar edenler hakkında idari soruşturma açılmalıdır.

* Okullarda disiplin ve denetim mutlaka sağlanmalı. Öğretmenlik mesleğine saygınlık kazandırılmalıdır.  

* Milli Eğitim Müdürleri görevleri gereği okulları daha sıkı denetlemeli. Başarılı okul yöneticileri, öğretmenler takdir ve teşvik edilmeli, görevlerini yerine getirmeyenler uyarmalıdır.   Okullarda sistematik zafiyet yaratılmasına göz yumulamamalıdır.

* Öğretmemelere Van'ın tarihi, kültürü, toplumun ahlak ve değerleri anlatılmalı. Öğretmenlerin sosyal, kültürel ve mesleki bilgilerini geliştirmelerine yönelik hizmet içi seminerler düzenlenmeli.

* Göçlerle köy -kente dönen şehrimizde tüm öğrencilere görgü kurallarının öğretilmesi için ilköğretim ve ortaöğretim okullarında "adab-ı muaşeret" dersi verilmeli.

* Okul önlerini mesken tutan kız öğrencileri taciz eden, erkek öğrencileri haraca bağlayan uyuşturucu satan serserilere karşı sıkı önlemler alınmalı.  Yeni eğitim ve öğretim yılında, yaşanabilecek olumsuzluklar önlenerek öğretmen ve öğrencilerin sorunsuz bir eğitim yılı geçirmeleri temin edilmeli.

* Eğitimde özlemi duyulan başarı ve kaliteyi, artırmak için yetkililere, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve özellikle de veliler üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmelidirler.

Bu arada:

Toplumun zihin mimarı olan saygıdeğer öğretmenlerin eğitim ihtiyaçları giderilmeli, sorunları çözülmelidir

Tüm öğretmenler;

Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, sosyal yönü gelişmiş, sorumluluk alan, kendisiyle ve çevresiyle barışık topluma ülkesine karşı ödevlerinin bilincinde olan, akılcı insan haklarına saygılı, demokrasiye, Cumhuriyet'e ve milli değerlere bağlı, bilimsel, fiziksel ve ruhsal anlamda donanmış, millet ve ülke sevgisiyle dolu idealist nesiller yetiştirme çabası içinde olmalı.

Kentimizde yüzlerce okulun onarımı, çevre düzenlenmesi ilk defa bu yıl Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerince gerçekleştirildi.  Belediyelerin eğitim-öğretime katkı sağlama gibi bir sorumluluklarının olduğunun hatırlanması önemli, güzel bir gelişmedir.  Emeği geçenleri kutluyoruz.

Peki eğitim de Van 75. sırdan kurtulacak mı?

İnşallah diyelim.

2017-2018 eğitim öğretim yılı öğrenci, öğretmen, velilere, kentimize ve ülkemize hayırlı olsun.

 

Açık devam ediyor

Van'ın eğitim-öğretim sorunlarının başında öğretmen açığı geliyor.   Açık bir türlü kapanmıyor!  Eğitim Sendikaları ve Milli Eğitim Müdürlüğünün açıkladığı  önemli rakamlar var.

Bakalım:

EĞİTİM SENDİKALARI: 2012-2013 eğitim öğretim döneminde 4 bin öğretmen açığı var.

Milli Eğitim: 2012-2013 eğitim öğretim döneminde öğretmen açığı 3 bin 900.'dür.

EĞİTİM SENDİKALARI: 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 5 bin öğretmen açığı var.

Milli Eğitim: 2013-2014 eğitim öğretim döneminde öğretmen açığı 4 bin 900'dür.

EĞİTİM SENDİKALARI: 2014-2015 eğitim öğretim döneminde  öğretmen açığı 3 bin. civarındadır.

Milli Eğitim: 2014-2015 eğitim öğretim döneminde yaklaşık bin öğretmen açığımız var. Bunu da ücretli öğretmenlerle telafi edeceğiz.

EĞİTİM SENDİKALARI:  2016-2017 eğitim öğretim döneminde  5 bin öğretmen açığı var.

Milli Eğitim: 2016-2017 eğitim öğretim döneminde öğretmen açığı 3 bin 500'dür.

EĞİTİM SENDİKALARI: 2017-2018 eğitim öğretim döneminde 3 bin öğretmen açığı var.

Milli Eğitim: 2017-2018 eğitim öğretim döneminde öğretmen açığı 2 bin 200'dür. .

Açık aşağı yukarı böyle.

Rakamlar ne olursa olsun,  Van'ın her yıl en az bin öğretmen açığı oluyor.

Okullaşmada geri kalan, başarıda yerlerde sürünen şehrimizin eğitim sorunları artık çözülmeli.

 

Van'ın rol model isimleri bunlar mı?

Ülkelerin, şehirlerin bilim, kültür, sanat,  iş dünyasında yetiştirdiği alanında başarılı olmuş insanları gelecek nesillere  rol model olurlar.  Doğdukları yaşadıkları şehirlerin yetiştirdiği isimlerle gurur duyan gençler de onlarla hem övünürler hem de onlara öykünürler.  Çağdaş kültüre sahip ülkeler, şehirler bu değerlerini yaşarken veya öldükten sonra sahiplenerek isimlerini eserlerini yaşatırlar.

 Şükürler olsun ki Van'da böyle bir gelenek yoktur!

Trafoların estetik olmayan kötü görüntüleri resim öğretmenleri tarafından manzaralar,  bitki, hayvan görüntülerinin yağlı boya resimleriyle kapatıldı.  Çevreye güzellik katan,  göze hoş görünen tablo gibi trafolar ortaya çıktı.

Bazı trafolara ilimizin renkli simalarının resimleri çizildi.  Sözleri ve davranışlarıyla şehrimizin hafızasına kazınmış kişilerin resimlerinin duvarlarda yaşatılması sempatiyle karşılandı. Buna kimsenin itirazı yoktur. Ancak şehrimizin kent kimliği kazanarak saygınlık görmesi için bu toprağın yetiştirdiği onur duyduğu isimlere de, tarihi olaylara da gerekli değer verilmelidir.

Örneğin;

1915 'de  30 bin Vanlı Müslüman hayatını kaybetmiş, on binlerce Vanlı canlarını kurtarmak için muhacir olarak farklı illere göç etmek zorunda kalmış.  Peki, bu insanlarımızın hatırasını, şehrimizin acı olaylarını bunun yanı sıra bu toprağın değeri Vankulu'nu,  Vani Mehmet Efendi'yi, Ruhi Su'yu, 120 Kahraman Vanlı çocukları, İmam Serverli  ve diğerlerini anlatan, yaşatan  tek bir levha,  büst,  park, anıt gören var mı?  Tabi ki yoktur.

Ne ilginçtir ki, kendi değerlerimiz varken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'ne birilerin talimatıyla Dursun Odabaş isimi veriliyor,   trafo duvarına bazı insanların resmi yapılıyor. Ama Van'ın yetiştirdiği başarılı örnek insanlar ve tarihi olaylar hak ettiği değeri; görmüyor,

Şehri tanımamak işte budur.

Kent kimliği ve vefa adına biraz duyarlılık, biraz özen lütfen…

Yazarın Diğer Yazıları