İkram Kali

Deprem enkazından çıkan başarı

İkram Kali

TFF 3. Lig Play-Off final maçında Esenler Erokspor'u 2-1 mağlup eden Van Büyükşehir Belediyespor, TFF 2. Lig'e yükselerek Vanlılara büyük mutluluk ve coşku yaşattı. Saygı ve takdir duyulacak başarı 2. Lig'e yükselmek kadar değerli ve anlamlıdır.

Kırmızı- Siyahlıların Ankara Eryaman stadında kupa töreni ve taraftarlarıyla sevinçlerini paylaştıkları an çok güzel bir tabloydu. 2019-2020 futbol sezonunda 2. Lig’de mücadele edecek Kara Kobralara şimdiden başarılar diliyoruz.

Vanlıların 2. Lig özlemine son veren Van Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk'ü, Teknik Direktörü Hasan Erkin Şimşir'i, yardımcı hocaları, yönetim kurulunu, başarıda en büyük pay sahibi olan futbolcuları ve şehirlerinin takımlarını her koşulda inanarak sahiplenerek destekleyen cefakâr vefakar Kara Kobralar ve Gölkentiller taraftar grupları ile tüm taraftarları, kulüp müdüründen masörüne, aşçısından malzemecisine, tüm personelini kutluyoruz. Başarıda maddi ve manevi katkısı olan kurum kuruluş ve kişilere teşekkür ediyoruz.

Ankara'da Van'ı yalnız bırakamayan farklı illerden gelen hemşehrilerimize, iş adamlarımıza, değerli Van dostlarına ve Kırşehirspor taraftarlarına da ayrıca teşekkür ediyoruz.

2. Lig'e 10 yıl sonra yükselmek kolay olmadı.

Başarının arkasında acı tatlı yaşanmışlıklar, hüzünler, pişmanlıklar, mücadele, sabır ve dayanışma var.

Özetle anlatayım…

Anlatalım ki her şeyin göründüğü gibi olmadığı anlaşılsın.

Van Belediyespor 1997'de kuruldu. 2004 yılında 3. Lig yükselme gruplarına kırmızı-mavi renklerle katıldı. 2006 yılında 3. lige terfi etti. Vanlıların küme düşen Vanspor özlemini gidermek üzere 2007-2008 sezonunda adını ve renklerini değiştirdi. Değişim uğur ve başarı getirdi. Belediye Vanspor kırmızı-siyah renklerle 2007-2008 sezonunda 3. Lig 1. Grupta 2. Lig'e şampiyon olarak çıktı.

2. Lig'de…

2008-2009 futbol sezonunda izleri hafızalardan silinmeyecek talihsiz olaylar yaşandı.

Tarih 10 Mayıs 2009 Pazar. TFF 2. Lig Yükselme Grubu'nda Van Atatürk Şehir Stadı'nda oynan maç sıfır sıfır devam ederken maçın 62. dakikasında hakemin verdiği kararı beğenmeyen bazı taraftar görünümlü provokatörler müsabakayı açık şekilde sabote ederek sahaya indi. Olaylar saldırılarla büyüdü. Eyüpspor futbolcularının can korkusuyla itfaiye aracının üstüne çıkmaları üzücü ve utanç verici görüntüler oluşturdu. Belediye Vanspor'un 1-0 kazandığı olaylı müsabaka Van'a pahalıya mal oldu.

Centilmen taraftarıyla, başarılı futboluyla Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi güçlü takımları yenerek Türkiye’de her kesimin sempatisini kazanan, 5 sezon 1. Lig'de mücadele eden Vanspor efsanesi Eyüpspor maçında yara alarak adeta gözden, gönülden düştü. Van gözden düşmekle kalmadı kulüp de büyük zarar gördü.

Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Bank Asya 1. Lig'e yükselme şansı olan Belediye Vanspor'a, olaylar nedeniyle 3 maçı tarafsız sahada, 2 maçı da kendi sahamızda olmak üzere 5 maç seyircisiz oynama cezası verdi.

Sportmenliğe yakışmayan olaylara Vanlı taraftar da sesiz kalmadı. Sağduyulu taraftarların büyük çoğunluğu uzun süre maçlara gitmeyerek saldırganlığa karşı medenice tavır alınca tribünler bu nedenle uzun süre dolmadı.

2. Lig'de, 3 sezon mücadele eden Belediye Vanspor'un Eyüpspor maçıyla başlayan kan kaybına 2011'de yaşanan Van depremlerinin olumsuz etkileri eklendi. Van Atatürk Şehir Stadyum'unun depremde hasar görmesi üzerine kapalı tribün yıkıldı. Belediye Vanspor 2011-2012 sezonu iç saha maçlarını İstanbul'da oynamak zorunda kaldı. Olumsuzluklar üst üste gelince, Belediye Vanspor 2011-2012 sezonunda 2. Lig'e veda etti.

Hükümetin aldığı kararla nüfusu 1 milyonu aşan Van, 2014 yılında büyükşehir oldu. 9 Mart 2014 tarihinde yapılan genel kurulda Belediye Vanspor'un adı Van Büyükşehir Belediyespor olarak değiştirildi! Van Büyükşehir Belediyespor 3. Lig'de 8 sezon mücadele etti.

Geçmişten dersler çıkaran Van, inandı, istedi ve sonunda başardı.

Stadyumu olmayan… Futbolcu, hakem soyunma odaları, Şeref ve Basın tribünü bulunmayan... Güvenlik riski taşıyan... Kimi zaman futbol oynama amacının dışına çıkarılarak maçları, arması siyasileştirilen… Yokluklar, sorunlar yaşayan… Belediyenin sağladığı büyük maddi desteklere rağmen sonuç alamayan… Maddi sorunlarla boğuşan… Maçlara çıkmama dönemleri yaşayan… Kongresini yapmakta, destek bulmakta zorlanan… Kopma noktasına gelerek birçok sıkıntı yaşayan Van Büyükşehir Belediyespor'un zaferi küçümsenemez.

Vanlılar depremin ağır hasarlarından hem birlik beraberlik kardeşlik hem de 2. Lig çıkardı.

Özetlersek yıkılmadık ayaktayız. Daha ne olsun.

 

 

Olmadı!

Final maçlarının olmak ya da olmamak gibi özelliği var. Sizde ona göre hareket edeceksiniz.

BİR: Van'dan Ankara'ya otobüsle 20 saatte giden ve dönen taraftarları taşıyacak otobüs ihtiyacı yalvar yakar sağlandı! Taraftarları uğurlama ve karşılama şölen havasında olabilirdi. Olmadı.

İKİ: Kimi işsiz, kimi çalışan bazıları da öğrenci olan yürekli genç taraftarlara kumanya desteği sağlanması gerekirdi. Bir kuruluş veya meslek odası bu ihtiyacı karşılayabilirdi. Düşünen çıkmadı.

ÜÇ: Van'ı temsil eden 8 milletvekilinin tribünde yan yana fotoğraf vermesi gerekirdi. Olmadı.

DÖRT: Taraftarlara dev bayrak, flama, korna hatta bando takımı desteği sağlanabilirdi. Tribünde göze ve kulağa hoş gelen özgün gösterilerle TRT Spor canlı yayınında Türkiye'nin dikkati Van'a çekilebilirdi. Taraftar yalnız ve desteksiz bırakıldı. Olmadı.

BEŞ: Kutlama organizasyonu önceden üstlenen bir yönetici, kuruluş, meslek odası çıkmayınca taraftarların kendiliğinden geliştirdiği kutlama coşkusu etkisiz, renksiz ve yavan kaldı. Van 3. Lig'e yükselen Ağrıspor kadar ses getiremedi. Olmadı.

Kırmızı- Siyahlıların saha içinde olduğu gibi saha dışında da futbol kültürüyle sahiplenmeye, yönlendirilmeye ve takım ruhu kazanmasına ihtiyaç var. Çünkü futbol yalnızca futbol değil.

 

 

Kulübün adı değişmeli

Yeni sezon heyecanı şimdiden Van'ı sardı. Hazırlıklara erken kalkan yol alır anlayışıyla hemen başlanmalıdır.

Haziran'da seçime giden TFF, 2. Lig'de 2019-2020 sezonunda mücadele edecek takımların yer alacağı grupları muhtemelen Temmuz'da açıklayacak, 15 gün sonra da karşılaşma takvimi kura çekilerek belirlenecek.

Van Büyükşehir Belediyespor gruplar açıklanmadan olağanüstü genel kurul yaparak tüzük değişikliğiyle kulübün adını YENİ VANSPOR veya BÜYÜKŞEHİR VANSPOR şeklinde değiştirerek yaşanan çelişkiye son verilmesi gerekir.

Takımı 1.Lig'e taşıyacak iddiası, vizyonu ve desteği olan yeni yönetim kurulu göreve seçilmelidir. Küçük olsun benim olsun anlayışıyla hareket edilirse takım yalnızlaşarak küme düşer, emeklere de hayallere de yazık olur.

Şehrimizin ihtiyacı ve hakkı olan stadyuma kavuşması için her kesimin içinde yer aldığı lobi çalışması başlatılmalıdır.

Teknik direktör seçimi ve futbolcu transferleri hedef, bütçe ve içinde bulunduğumuz ekonomik kriz dikkatte alınarak yapılmalıdır. 

Kalıcı gelir kaynakları oluşturmalı, kurumsal kulüp kültürü yaratılarak alt yapıya önem verilmelidir.

Bizden söylemesi…

Yazarın Diğer Yazıları