Serpil Teker

Balkonlarımızı, evlerimizi çiçeklerle donatalım

Serpil Teker

Çiçek, ev hayvanları beslemek insana huzur veren güzel hobilerdir.  Çiçek de ev hayvanları da ilgi, bakım ve sevgi isterler.  Bahar geliyor,  bahçelerimizi, odalarımızı ve balkonlarımızı çiçeklerle donatalım.  Evimizi saksılarda süsleyen, koku saçan çiçeklerimiz hep açsın ve sağlıklı olsun isteriz. Evlerimizdeki ve bahçelerinizdeki çiçekleriniz için kullanabileceğiniz çok basit birkaç pratik bilgiyi sizlere derledik.

Çiçek bahardır, tazeliktir, can bulmaktır. Çiçek bakmak bir eser inşa etmektir ve baktıkça eserinize, mutlu olmaktır. Onlara bekledikleri ilgiyi vermemiz gerekir, ancak o zaman coşarlar.

Peki çiçeklere sevgimizi verdik yeter mi? Hayır tabii ki. Bir de bakımı var bu işin. Sadece sulamak, yeri geldiğinde gübre vermek, saksı değiştirmek ve budamak da yetmez. Gözünüz korkmasın hemen; öyle çok teknik bir bakım değil bu yazacaklarımız.

Ufak tefek, evde bile hazırlayabileceğiniz pratik bilgilerle en bakımlı ve sağlıklı çiçeklere sahip olabilirsiniz. Gelin bu pratik yöntemleri birlikte inceleyelim.

Çiçekleriniz için; haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Bakın bakalım nasıl bir sonuç alıyorsunuz.

Gülleriniz boyunlarını bükerse ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi için de şöminenin ya da barbekünün külleri çok işe yarayabilir. Kül gübre olarak kullanıldığında çok faydalı. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmaması.

24 gr sabun, 1 lt su ve 10 cc alkolü sıvı kıvamında karıştırın. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılabilir. Evdeki çiçeklerinize de bahçenizdekilere de uygulayabilirsiniz.

Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapın.

Ev çiçeklerinde bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalı. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir.

Saksı değişimi yapacak iseniz yeni saksınızı öncesinde mutlaka temizleyip havalandırın.

Bitki ne kadar hızlı büyürse o kadar çok gıdaya ihtiyaç duyar. Sulama suyunun içine ayda 1-2 defa özel bitki vitamini karıştırıp, bitkinin toprağına dökün. Ancak; kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğundan, vitamin miktarını bir ölçek azaltın

Ektiğiniz çiçek soğanlarının bir türlü çiçek açmamasından yakınıyorsanız, soğanları zararlı böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayın.

Görsel: Pinterest

Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5cm derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz, bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden korursunuz.

Saksı bitkilerinizin yaprakları üzerinde zamanla toz tabakaları oluşabilir. Eviniz ne kadar temiz olsa dahi bu çok normal bir durumdur. Bu tozlar yaprakların gözeneklerinin kapanmasına yol açar. Bitkinizin solunumuna engel olan bu tozlar, bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana getirir. Bu durumda yaprakları temiz bir sünger yardımıyla oda ısısında olan dinlendirilmiş su ile temizlemeniz gerekir.

Salon bitkileri türlerine göre çok çeşitlilik gösterir ve farklı doğal ortamlarda yaşarlar. Çevre koşulları olarak doğal ortamına uygun bakılan bitki daha sağlıklı olacaktır. Çevre koşulları açısından bir bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken 5 ana unsur bulunur. Bunlar; ışık, sıcaklık ve nem, toprak, su ve besindir.

Bitki Bakımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular;

1- Çiçek Coşturan Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan kimyasal bir gübredir. çiçek coşturan sayesinde bitkiler kolayca azot, demir, magnezyum, potasyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri alır.

Çiçekli bitkiler için ayrı, yapraklı bitkiler için ayrı çeşitleri mevcuttur.

2- Evde Çiçek Coşturan Nasıl Yapılır?

Evde kimyasal kullanmadan çiçek coşturan gübre yapmak isteyenler için kolay çiçek coşturan tarifi şu şekilde; Bir yemek kaşığı kuru fasulyeyi küçük parçalar halinde doğrayın ardından 1 adet muz kabuğu ve bir adet hamsiyi de küçük parçalar halinde doğrayarak 3 malzemeyi karıştırın. Ardından bu malzemeleri kaynamış suya atın ve oda sıcaklığında 1 gün bekletin.

Bitkiniz gerekli azotu fasulye sayesinde, potasyum ihtiyacını muz kabuğu sayesinde, fosfor ihtiyacını da hamsi sayesinde karşılayacak bu organik ilacı sulamadan önce bitkinize verebilirsiniz.

 3- Ev Çiçekleri Nasıl Çabuk Büyür?

Çiçeklerin hızlı büyümesi için ne yapmalı? Çiçeklerinizin doğru ışığı bulduğu yerde, çok sık yerini değiştirmeden düzenli sulayarak çiçeğinizin büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak, şeker ile sarımsağı dövüp çiçeğinizin toprağına yerleştirebilir veya demlenip soğutulmuş çayı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu iki yöntemden birini aşırıya kaçmadan yaparak çiçeğinizi gözlemleyebilirsiniz. Çay ile bitki bakımı 2009 yılında bir Tubitak projesine bile konu olmuştur.

4- Çiçeklere Doğum Kontrol Hapı İyi Gelir mi?

Doğum kontrol hapını bitki hormonu olarak kullanma oldukça yaygın bir yöntemdir. 3-4 ayda bir bitkinizin toprağına bir adet doğum kontrol hapı bırakarak çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.

5- Çiçeklere Aspirin Verilir mi?

Bir aspirinin çeyreğini 1 litre suda iyice eriterek 15 günde bir bitkilerinizin yapraklarına fısfıs yardımı ile uygulayabilirsiniz. Çok abartmadan, ince bir tabaka halinde uygulamanız da ayrıca önemli. Bitki yapraklarından su akarsa anlayın ki yanlışlık var  

Bu işlem bitkinizin bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.

6- Çiçeklere Şekerli Su Verilir mi?

Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Sarımsakla ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz ama şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.

7- Kuruyan Çiçek Nasıl Canlanır?

Çiçeğinizin kuruyan, ölü dallarını kesin. Sararmış olan yapraklarını da makas ile temizleyin. Böylece çiçek bütün gücünü yeniden toparlanmaya verecek, ölü yaprak ve dallara besin aktarmayacaktır.

Toprağını yalnızca kurumaya başladığında sulayın fakat tamamen kurumasına izin vermeyin.

Gübre verin.

Yazarın Diğer Yazıları