Şahin Akçap

1 MAYIS KAVGASIZ KUT- LANABİLİYORMUŞ!

Şahin Akçap

Güzel bir Mayıs sabahı açıldı kapılar sokaklara, caddelere... 
Günlük güneşlik bir bahardı. Emeği tutuşturdular çiçekler arasına demetleyip. Bir simit ve bir dilim peynir sonrada sıcak bir günaydınla selamdılar büyük günü.
Sendikaların... Derneklerin... Tüm kitle örgütlerinin bayrakları vardı. Bütün bayraklar gibi anlamlıydı renkleri... Alın teri vardı örgülerinde... Sonra da gelsin davul ile zurna... Başlasın emeğin halayı silah, biber gazı ve copun inadına!
Muratları insanlık onurunun sesini duyurmaktı dört bir yana... Geçmişinde ölümler olsa da yürünecekti dimdik ve alnı açık; Taksim'e, Tandoğan'a, Gündoğan'a,  bu ülkenin yüz akı Cumhuriyet alanlarına...
Çocuklar çoktan uyanmış salkım saçak sarkmıştı balkonlardan. Gülücükleri ve minik elleri mavi denizlere açılan bir gemiye:
"Rast gele!" Dercesine selamlıyordu emekçileri.
Ne çok acılar çekilmişti... Ne çok kanlar akmıştı... Hayatının baharında ne ocaklar sönmüştü bu uğurda.
Can verilse de... Kan aksa da... Gözyaşı dökülse de dönülmez yollardan biriydi sömürüye karşı tek yürek olan emeğin yolu.
Ve bu 1 Mayıs'ta ne silahlar patladı, ne kan aktı... 
Kendini bilmez öfkeler galeyana gelse de, indirseler de camını çerçevesini, reklâm panolarını ve ATM'leri... Bir avuçtular... Şerdiler... Ve kışkırtıcıydılar. Cürümleri kadar yer yakarlardı ancak... Alın teri ve emeğin sahipleri ne bağırlarına bastı onları ne de kışkırtmalarına prim verdi, ne de dolduruşa geldi kolluk kuvvetleri.
Demek ki istense kavga da olmazmış... Silah da patlamazmış ve kan da akmazmış...
Yani devlet istedi, 1 Mayıs barış içinde kutlandı... 
Ya geçmiş 1 Mayıslar? Onca alınan canlar, akıtılan kanlar? Hesapsızlığın içinde kim vuruya giden emekçiler?
1 Mayıs'tı... Bahar kuşatmıştı dört bir yanı ve yüreklerde sevinç yediveren güller gibi açmıştı.
Yeni güçler katıldı birlikteliğe:
"Kula kulluk edene yazıklar olsun!" Şarkılarıyla. 
Alışagelmemiş; ancak aklın yolunu bulmuş, artı değer sömürüsünün farkına varmış, inançların hayâsızca sömürüsünü görmüş, sürü iken sürülükten kurtulmuş İslamcı bir gruptu omuzlara omuz veren. 
Onlara; rızkın, emeğin ve alın terinin bayrağını taşıyanlar yer açtılar yanlarında, alkışlarla selamladılar. 2012 yılının 1 Mayıs'ı böyle yazıldı şanlı işçi sınıfının tarihine...
Selam olsun sağduyuya!

Yazarın Diğer Yazıları