YASAL KÜRT PARTİSİ GELİYOR

Kuzey Irak Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin babası Mustafa Barzani'nin Türkiye kolu olarak 1965'te kurulan ve illegal faaliyet gösteren Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi yasal alana çıkmaya hazırlanıyor. Yeni partide Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, PKK'nın eski yöneticilerinden Nizamettin Taş gibi isimlerin de yer alacağı iddialarını kesin bir dille reddedildi.

10. kongrede kendini feshederek yasal alana çıkma kararı alan oluşum, Kürtçe adı "Platforma Demokraten Kurd" olan Kürt Demokrasi Platformu adı ile yürüttüğü partileşme çalışmalarında sona geldi.  Milliyet'ten Namık Durkan'ın haberine göre Platform Başkanı Sertaç Bucak, Barzani geleneğini kuracakları legal parti ile Türkiye'de sürdüreceklerini belirterek, "Yasal Kürt partisi olacağız. T-DKP adı ile partileşeceğiz" dedi. Bucak, partilerinin "Kürt Yurtsever çizgisinde" faaliyet göstereceğini ve Kürtlerin her kesimini içinde barındıracağını söyledi.   Yerel seçimler sonrası kurulması beklenen ilk yasal Kürt partisi için çalışma devam ederken, partinin 1965 yılında kurulan ve liderliğini Faik Bucak'ın yaptığı T-DKP'nin devamı olacağı belirtildi. Parti kuruluşu için Kürt Demokrasi Platformu adı altında oluşuma gidildi. Oluşumun Başkanlığını ise Faik Bucak'ın oğlu Sertaç Bucak yürütüyor. Yeni parti çalışmalarını Milliyet'e değerlendiren Bucak, tabela partisi olmamak için sabırlı çalışma yaptıklarını söyledi. Bucak, "T-KDP, 10. kongresinde partinin legal alana çıkması kararı alınmıştı. Bu kapsamda bir platform oluşturduk. Şimdi partinin alt yapısını oluşturuyoruz. Tabela partisi olmak istemediğimiz için sabırla hareketediyoruz. 6 aydır bu alanda çalışma yürütüyoruz. Ben Kürtçe adı Platforma Demokraten Kurd PDK olan, Kürt Demokrat Platformu KDP başkanıyım. Bu platform legal bir parti kuracak. 1965'te kurulan T-KDP geleneğinde gelen bir legal parti kurma çalışması yapıyoruz" dedi.

"Yasal Kürt partisi olacak"

Bucak, siyasi partiler kanunundaki engel nedeniyle partinin adını Kürtçe koyamadıklarını, yasal değişiklik için bir süre daha bekleyeceklerini söyledi. Bucak, şöyle konuştu: "Kuracağımız partinin amacı Türkiye'de Kürt siyasetinin çoğulcuğuna katkı sunmaktır. Bu da yurtsever bir çizgiyi temsil ediyor. Kuracağımız parti Türkiye'deki Barzani geleneğinin devamı olacak. Legal yansımasıdır. Eskiden bu parti illegaldi, koşullar yoktu. Artık illegaliteye gerek kalmadı. Şimdi koşulları var. Yasal bir Kürt partisi olacağız.

"Kendimizi saklamanın anlamı yok"

Siyasi Partiler Kanunu gereği partinin adını şimdilik Kürtçe koyamıyoruz. Ancak anayasa değişebilir. Sabırlı çalışıyoruz. Değiştiği zaman kendi kimliği ile partiyi kuracağız. Kendimizi saklamanın anlamı yok. Partimiz demokratik olacak, yasal olacak, şiddete karşı duracak, barışçıl olacak. Yasal engel sürmesi halinde Kürtçe ismi koyamasak da bu isme yakın isim bulacağız."

"Kardeş parti olacağız"

Bucak, kuracakları T-DKP'nin Irak Kürdistan bölgesindeki KDP ile kardeş parti olacağını belirterek, "Biz 65 geleneğinden gelen parti olacağız. Babam Faik Bucak'ın lideri olduğu o partinin geleneğini sürdüreceğiz. 1938'den sonra Kürtlerin ilk partisi T-KDP idi. Bütün siyasi oluşumun başlangıcıdır, Barzanici geleneğinin devamıdır. Biz Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'den  moral destek bekliyoruz. İlerde kardeş parti olacağız" diye konuştu.

"Zana yok"

Yeni partide Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, PKK'nın eski yöneticilerinden Nizamettin Taş gibi isimlerin de yer alacağı iddialarını kesin bir dille reddeden Bucak, "Bu iddiaların hepsini tekzip ettik. Eski haberleri ısıtıp ısıtıp sürmüşler. Biz Leyla Zana dahil Kürt meselesinin barışçıl çözümünden yana olan herkesi kazanmak isteriz. Ancak kuracağımız partiye katılması söz konusu değil" dedi.

"Kürtlerin geneline seslenecek"

Kürtlerin tüm kesimlerine hitap edeceğini, "Partide, Melle ve Seyda gibi toplumda saygı uyandıran din adamları, muhafazakar, liberal, sosyal demokrat, sol ve sosyalist kesimleri temsil eden Kürtlerin tüm renkleri olacak" sözleri ile açıkladı. Bucak, yerel seçimler sonrası parti kuruluşunu hızlandıracaklarını ve iddialı ortaya çıkacaklarını söyledi.

Bakmadan Geçme