VİED ve İKGV'den ortak farkındalık etkinlik

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED), ile İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) tarafından kadınlar için ortak etkinliğe imza attı.

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nde yabancı engelli, engelsiz uyruklu bireyler, ev sahibi topluluk mensubu kadınların katıldığı bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte kadın hakları, Dünya Kadınlar Günü’nün önemi, 6284 nolu yasanın kazandırdıkları anlatıldı. Proğram da konuşma yapan sosyal hizmet çalışma uzmanı Rıdvan Caniş ve sosyal hizmet uzmanı Hasibe Çatıkkaş kadın olmanın önemi ve verilen hakların kullanmanın önemine değindiler.

Yapılan açıklamada, “Dünya Kadınlar Günü’nün temeli geçmişte hangi olaylara dayanıyor, ne kadar süredir kutlanıyor konularına değineceğiz. Kadınlar gününün ilk ortaya çıkışına ve baktığımızda 1857 yılında New York’ta bir tekstil fabrikasında düşük maaş ve kötü şartlarda çalışan 40K kadın işçi haklarını aramak ister ve eylem yaparlar. Polis durdurmaya çalışır ancak kadınlar direnir. Direnişi durdurmak için polislerin kadın işçilere fabrikaya kilitlemesi ve sonrasında fabrikada yangın çıkması üzerine birçok kadın işçi hayatını kaybeder. Daha sonra 1921 yılında Moskova’da düzenlenen Uluslararası Kadın Konferansında ise geçmişte kadınların yaşadığı tüm trajedik olaylara ithafen “8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler tarafından ise 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar günü olarak anılması kabul edildi. Hem insanoğlunun yaşadığı süreçte hem de yukarıda bahsettiğim gibi çeşitli olaylar. Sonucunda kadınların toplum içerisindeki yerinde önemli değişiklikler görülmüştür. Kadının temel insan haklarına sahip olması yönünde ciddi adımlar atılmış, önemli gelişmeler sağlanmış olsa da hala eksiklikler ve sorunlar maalesef devam etmektedir. Bizler de Türkiye’de gerek kamu kurum ve kuruluşları gerek STK-dernek ve vakıflar olarak kadınların yaşadığı problemleri gözler önüne sermek ve bu sorunlara çözüm yolları bulabilmek, sosyal, ekonomik, siyasi açıdan erkeklerle eşitliğini vurgulamak, kadın emeğinin ve birlik olunmasının önemini anlatmak, kadınların toplumda daha eşit şartlara sahip olmaları için mücadele vermek ve kadınların iş hayatında, sporda, sanatta daha çok yer almaları için destekleyici faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz. Bugün de sizlerle bir araya gelerek kadınların hangi ülkede oldukları, hangi milliyete, ırka ve dine mensup oldukları, kaç yaşında oldukları, hangi sebeplerle buraya geldikleri ve hangi statüye sahip oldukları fark etmeksizin birbirlerini kapsayıcı şekilde insan hakları ve kadın haklarına sahip olduklarını hatırlatmak ve kadınlar olarak bir arada olma gücünün farkına varmak istedik. Tüm dünyadaki kadınların ve siz değerli mülteci kadınların daha özgür ve güzel bir dünyada yaşamalarını diliyoruz” dediler.

Bakmadan Geçme