VATANDAŞLARDAN SİVRİSİNEK İSYANI

Aşırı sıcakların yaşandığı Van'da özellikle akşamlar hava karardıktan sonra ortaya çıkan sivrisinek ve karasinekler hayatı olumsuz etkiliyor. Yaşam kalitesi düşen kent sakinleri belediyelerin düzenli ilaçlama yaparak, sorunu çözmelerini istediler.

 Burhan Ergin

Doğu'nun tatil beldesi, Türkiye'nin önemli turizm kentlerinden Van'da, artan hava sıcaklığıyla birlikte geceleri sivrisinek, karasinek sorunu yaşanıyor.  Mahallelerde ve ara sokaklarda yeterli ilaçlamanın yapılmadığını ileri süren kent sakinleri balkonlarda,  kapı önlerinde, bahçelerde sıcak yaz akşamları sinek nedeniyle oturmanın imkânsız hale geldiğini ifade ettiler.

"Evde oturamıyoruz, dışarı çıkamıyoruz"

Sivrisinek nedeniyle kapı pencereleri kapatmak zorunda kaldıklarını belirten kent sakinleri  "Geçtiğimiz yıllarda bu kadar yoğun sivrisinek, karasinek yoktu. Bu yıl daha da arttı. Vektörlerle yeterli mücadele yapılmadığı için sinekten dolayı balkonda oturamıyoruz, dışarı çıkamıyoruz. Özellikle sinek sorunu Van'ın merkez ve en büyük ilçesi olan İpekyolu'nun mahalle ve sokaklarında yaşanıyor. Çöp konteynerleri, çöplüğe dönen boş arsa ve tarlalarda, çöp birikintilerinde sivrisinek, karasinek haşere üremektedir. Ayrıca akşamları çöp alanlarına dökülen yemek atıkları, çöp birikintileri kirlenme, koku yaymanın yanı sıra sivrisinek, karasinek ve haşere üremesine neden oluyor. Zaman zaman geri atık toplayıcıları da atıkları çevreye yayıyor buralar sinek üreme alanına dönüşüyor.  Güvenli olan yeraltı çöp konteyner sisteminin kent merkezinde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Ayrıca söz konusu alanların yaz ayları süresince her akşam düzenli   ve etkili ilaçlarla ilaçlanması gerekiyor. Soruna çözüm bulunmasını istiyoruz" dediler.

"Geçen yıl bu kadar sinek yoktu"

Gazetemizi arayan İpekyolu Bahçıvan ve Cumhuriyet Mahallesi sakinleri sivrisinek ve karasineklerin sıcaklarla birlikte artış gösterdiğini Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyelerinin düzenli ve sürdürülebilir mücadele başlatmalarını istediler. Mahalle sakinleri" İlaçlamayı caddelerde yapmak yetmiyor. Ara sokaklarda çöp alanlarının, yeşil alanların, metruk binaların, su kanallarının çevrelerinin, parkların da her gün düzenli olarak ilaçlanması gerekiyor. Sivrisinek ve karasinekler yaşamımızı işkenceye dönüştürdü. Evimizde, kapımızı, penceremizi açamaz, balkonda oturamaz hale geldik. Geçen yıl bu kadar sinek yoktu.  Kışın kışlak mücadelesi yanında larva döneminde de biyolojik mücadelenin yaz aylarında da sürdürülmesi gerekiyor. Yetkililerden sorunu çözmelerini istiyoruz" diye belirttiler.

"İlaçlama yapılmasını istiyoruz"

Sivrisinek sorunun arttığını belirten İpekyolu Cevdet Paşa Mahallesi sakinleri "Bu yıl daha çok sinek var, dışarı çıkamıyoruz, kapı pencere açamıyoruz. Sinekler bizi ısırmasınlar, diye içeri kaçıyoruz.  Işıkları yaktığımızda sivrisinekler evin içine doluyor. Hasta, yaşlı olan,  insanlar var. İlaçlama yapılmasını istiyoruz. Belediyeler yaz ayı süresince ek ilaçlama ekipleri kurarak yaşamımızı olumsuz etkileyen soruna çare bulsun" diye konuştular.

 Vatandaşlar, kent merkezinde hayatı olumsuz etkileyen sivrisinek,  karasinek gibi haşere sorununun Van Gölü sahilleri başta olmak üzere tüm ilçelerde acilen çözülmesi gerektiğini kaydettiler.

 “Daha etkin bir şekilde mücadele yapmalıyız”

Van’da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında 2019 Kasım ayında vektörle mücadeleye değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmişti.  Belediye başkanları ve ilgili kurum kuruluş amirlerinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Bilmez,”  Van’da bulunan vektörler, turizm kenti olan ilimizin kalitesini düşürmektedir. Bizler öncelikle biyolojik türleri belirleyerek mücadeleye başlayacağız. Kimyasal mücadele önceliğimiz olmamalı, daha az maliyetle daha etkin bir şekilde mücadele yapmalıyız. Sahil bandı, sazlık alanlar ve ahırlar bu mücadele alanlarının bir parçası olmalıdır” demişti.

TURİZM SEKTÖRÜ DE ENDİŞELİ

Van Gölü sahilinde faaliyet yürüten turizm işletme sahipleri, sivrisinek istilası nedeniyle adeta kapanma noktasına geldiğini belirterek soruna çözüm bulunmasını istemişlerdi.

 SİVRİSİNEKLER SALGIN HASTALIKLARA YOL AÇARLAR

Temmuz ve ağustos aylarında kalıcılığı olan sivrisinekler zayıf uçucudurlar. Her döllenme sonrasında ortalama 100-150 tane yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar gelişimini aynı alanda bulunan mikro organizmalar yardımı ile sağlarlar. Genellikle kendi güçleriyle üredikleri yerlerden 500-1000 metreden fazla uzaklara uçmayı tercih etmezler. Sivrisinekler sıtma, filariazis, deng, sarı humma ve ensefalomyelitis gibi viral veya parazitik hastalıkları insanlara bulaştırarak salgınlara yol açarlar. Dişileri insanlardan ve çiftlik hayvanlarından kan emdikleri için ayrıca rahatsız edici olmaları yönünden de mücadeleleri önemlidir.

 

Bakmadan Geçme