VANLILAR 15 TEMMUZ RUHUYLA BULUŞTU

Van'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yürüyüş ve demokrasi nöbetine onbinlerce vatandaş katıldı. Kazım Karabekir Caddesi 120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtının bulunduğu Kurtuluş Parkı önünden yürüyüşle başlayan etkinlik Beşyol Ferit Melen Meydanı'nda yapılan konuşma, demokrasi nöbeti ve kılınan sabah namazıyla son buldu.

Vansesi Haber Merkezi

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında Van'da düzenlenen etkinliklere Vali Murat Zorluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Başbakan Başdanışmanı Adnan İnaç, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Ak Parti 23. Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Belediye Başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, sendikalar ve 10 binlerce vatandaşlar katıldı. Van'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, kurulan dev ekranlarda 15 Temmuz belgeselini izledi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki konuşmasını canlı takip etti.

 

 

Camilerden saat 00.13'te sela verilmesinin ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

 

Program kapsamında onbinlerce vatandaş akşam saatlerinde Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtının bulunduğu Kurtuluş Parkı önünde toplandı. Etkinlikler kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) kampüsünden bisikletlerle 15 kilometre pedal çevirerek gelen 60 öğrencinin katıldığı kortej buradan yürüyüşe geçti.

 

 

Önde polis motorlu  araçları, arkasında engelli araçları ve  bisikletlerin yer aldığı  kortej  Kazım Karabekir ve Cumhuriyet Caddesi'nden slogan atarak ellerinde Türk bayraklarıyla  yürüyerek, Beşyol Ferit Melen Meydanına ulaştı. Yürüyüşte sık sık tekbir ve salavatlar getiren kalabalık, 'darbeye karşı omuz omuza', 'zulme karşı omuz omuza', 'dik dur eğilme bu millet seninle' sloganları atarak 'Demokrasi yolunda darbeye geçit yok' şeklinde döviz ve pankartlar taşıdı.

 

 

15 Temmuz 2016'daki hain darbe kalkışmasının ardından Vanlıların 27 gün boyunca terk etmediği ve "Okçular Tepesi" olarak adlandırılan Beşyol Ferit Melen Meydanında bir araya gelen Vanlılar, sloganlarla FETÖ darbe girişimini protesto etti.

 

 

Meydanda toplanan vatandaşlar, birbirinden renkli görüntüler oluştururken kurulan dev ekranlarda 15 Temmuz belgeselini izledi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki konuşmasını canlı takip etti. İl Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından yapılan dua ile devam eden programda il düzeyinde yapılan 15 Temmuz konulu  şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere Vali Murat Zorluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal tarafından çeşitli hediyeler verildi. Ödüllerinin verilmesinin ardından, Van Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı marşlar söyleyerek gösteri yaptı. İlahi gurupları, semazen ve halk oyunları gösterileri meydandaki kalabalıktan büyük ilgi gördü.

 

 

Meydanda bulunan kalabalığa  bir konuşma yapan eski  milletvekili Şevki Yılmaz, geçmişten günümüze yapılan darbelere değinerek, 15 Temmuz darbe kalkışmasının, en alçak girişim olduğunun altını çizdi.

 

"Bu yoldan dönmeyeceğiz"

Yılmaz, "Batı ülkeleri Müslüman ülkelerin birliğine öncülük ederseniz 15 Temmuzları yaşarsınız dediler. Erbakan Hoca D-8'i çıkarttı üç tane darbe yedi. Erdoğan Müslüman Ülkeleri bir raya getirmeye çalıştı. 15 Temmuz'u yaşadı. Ama bizler asla bu yoldan dönmeyeceğiz" dedi.

 

 

"Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu"

Beşyol Ferit Melen Meydanı'nda sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen programda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da insanların vatanı, bayrağı, geleceği ve özgürlüğü için darbecilere karşı meydanlara çıktığını belirtti. Zorluoğlu, "15 Temmuz, alçak darbe girişimini gerçekleştirenler ve onların fikir babaları uzun yıllar bugün için hazırlandılar. Çok ince hesaplar, çok sinsi planlar yaptılar ama en önemli hesabı, yüce Allah'ın hesabını unuttular. Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Bu alçak, faşist ve gerici darbe girişimi yüce Allah'ın yardımı, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümetimiz, siyaset kurumunun dik duruşu ve milletimizin ferasetiyle çok şükür bertaraf edildi" dedi.

 

 

"Her şeyi affedebiliriz. Ama vatana ihaneti asla"

Darbeciler ve darbecilerle irtibatta olanlar için adalet önünde hesap verme vaktinin geldiğini ifade eden Zorluoğlu, "Bu hain FETÖ örgütü tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılana kadar, tüm yapı çözülüp bu işin arkasında olanlar bulunup hakkettiği cezayı alıncaya kadar bu mücadele devam edecek. Her şeyi affedebiliriz. Ama vatana ihaneti asla. Bu birlik ve beraberlik ruhu, dayanışma ruhu, Çanakkale ruhu devam ettiği sürece hiçbir güç bizi hak yolundan ayıramayacak; gelişmekten, ilerlemekten, bir dünya gücü olmaktan alıkoyamayacaktır" şeklinde konuştu.

 

 

"Van demokrasiye ve geleceğine sahip çıktı"

Van'ın bayraklarla süslenmiş olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi  konuşmasında FETÖ'nün yaklaşık 50 yıldır ülkenin her noktasına, devletin her yerine ülkenin evlatlarını kandırarak yuvalandığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bu aziz millet darbeye 'dur' dedi. FETÖ'cüler o akşam sokağa çıktıklarında uluslararası güçler bu işin tamamlanacağını ve Türkiye'yi teslim alacaklarını sanıyorlardı. Allah'a şükür bu millet sokaklara çıkıp bu işe 'dur' dedi. O akşam Ankara, İstanbul ve ülkenin her noktasında nasıl sokaklara çıkıldıysa Allah'a hamd olsun ki Van meydanlarında da bugün olduğu gibi yüz binlerce hemşehrimiz sokağa çıkıp, kendi geleceğine, demokrasisine sahip çıktı. FETÖ'cülere, alçaklara ve onların ağa babalarına, uluslararası güçlere ülkenin her noktasında 'dur' dedi" ifadelerine yer verdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ve Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç'ın da birer konuşma yaptığı program, daha önce düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti.

 

 

SABAH NAMAZI KILINDI

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde, saat 00.13'ü gösterdiğinde Van'da 1400'e yakın camide aynı anda salalar okundu. Meydanda demokrasi nübetine katılanların sabah namazı kılmasıyla program son buldu.

 

 

ESNAFLAR BAYRAK ASTI

15 Temmuz  günü sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet Caddesi, Beşyol Ferit Melen Meydanı ve Kazım Karabekir Caddesi araç trafiğine kapatılırken, üç noktaya çıkan tüm ara cadde ve sokaklar Türk bayrakları ile donatılırken Cumhuriyet Caddesinde iki noktada dev televizyon ekranı kuruldu. Van'da toplumsal olayların yaşandığı uzun bir aradan  sonra esnafların iş yerlerinin vitirinlerine bayrak asması dikkat çekti. 

 

 

İKRAMLARDA BULUNDULAR

Van'da düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü demokrasi nöbeti etkinlikleri süresince başta Kızılay olmak üzere belediyeler, resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları vatandaşlara su, simit, helva, aşure gibi çeşitli yiyecek ve içecek ikramında bulundular. 112 Acil  sağlık ekipleri  de ambulanslar eşliğinde gece boyunca  meydanda hazır bulundu.

Bakmadan Geçme