Vanlı mucit motor toplama sehpası icat etti

Oto sanayi sitesi esnaflarından Vanlı Alaattin Tuna, çocukluk hayalini gerçekleştirerek tamamen kendi imkânıyla motor toplama sehpası icat etti.

Rıdvan CAN

Motor toplama sehpasının yıllardır yurt dışından ithal edilerek Türkiye'ye getirildiğini söyleyen Tuna imkan ve destek verildiği takdirde motor toplama sehpasının sayısını çoğaltıp Van'dan yurt dışına ihraç edebileceklerini kaydetti.

 "FAYDALI BİR İŞ YAPTIĞIMA İNANIYORUM"

Van'da oto sanayi sitesinde esnaflık yapan Alaattin Tuna, motor toplama sehpası icat etti.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Vanlı Mucit Tuna,"Motor Sehpasını yapmak benim çocukluğumun en büyük hayaliydi. Çıraklığım dönemlerinde ustalarım 4 kişiyle motoru söküp topluyorlardı. Hep merak ederdim böyle bir motor toplama sehpası olsa nasıl olurdu diye hep aklımın bir ucundaydı hayalini kurduğum makineyi yapma kararı aldım kendime ait tamirhanemde parçaları toplayarak motor toplama sehpasını yaptım hem çocukluk hayalimi gerçekleştirdim hem de memleketime ülkeme faydalı bir iş yaptığıma inanıyorum" dedi.

"360 DERECE SAĞA VEYA SOLA DÖNÜYOR"

Mesleğimizde en önemli olan motor toplarken, zaman kaybıydı. Yaptığım makinenin en güzel tarafı Motor toplama işleminde daha seri ve zamandan tasarruf ederek ve kimseden yardım almadan tek kişi tarafından 360 derece sağa veya sola çevirmede yardımcı oluyor ve işlerimizi daha kolay ve daha çabuk yapar hale geldiğini anlatan Tuna, "Bizler Sanayi motor ustaları olarak bir aracın motorunu takarken veya sökerken 4 kişinin yardımıyla ancak yapabiliyorduk. Bunu yaparken de ciddi yaralanmalar ortay çıkabiliyordu ama şimdi bu icat ettiğim makine sayesinde bunların hiçbirine gerek kalmadı." dedi.

 "DESTEK BEKLİYOR"

Alaattin Tuna, yaptığı icadın özellikle Van için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, destek beklediğini kaydetti. Tuna, "Benim yaptığım elektrikli makine 'Motor Toplama Sehpası' otomobil bazında daha seri, daha sağlam ve profilden yapılanlarla aynı fiyata mal ettiğini kaydederek, bunu yaparken çok araştırma yaptım. Görüştüğüm yerler bu makinenin Avrupa'dan geldiğini söylediler. Ben uğraştım mücadele ettim ve kendi makinemi kendim yaptım. Boşuna uğraşma olmaz diyenler oldu karşı çıkan arkadaşlarımız oldu ben yılmadım ve yaptım görenler hayrete düştüler. Kendilerine de yapmamı istediler. Tabi yaptığım bu makinede destek bekliyorum. Daha iyi boyutlara ulaşacağımı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme