Vanlı Eğitimci -Yazar Cemile Turan Hamarat'ın Üçüncü Kitabı Yolda

Ümran Öztürk yazdı...

“Özel Çocuklara Özel Etkinlikler”, “Özel Eğitimde Özel Etkinlikler” kitaplarının yazarı uzman öğretmen, eğitimci yazar Cemile Turan Hamarat’ı ve kitaplarını tanıtmak için  bugünkü köşemde yer vermek istedim.

Van’ın Bahçıvan Mahallesinde dünyaya gelen, eğitim kategorisinde eserler veren uzman öğretmen,  eğitimci yazarımız Cemile Turan Hamarat’ın üçüncü kitabı kısa zaman sonra raflarda yerini alacak.

Cemile Turan Hamarat Bursa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Rabia Ataseven Bil ile birlikte kaleme aldıkları  “Özel Çocuklara Özel Etkinlikler” adlı ilk kitabı 2013 yılında okuyucuyla buluştu. 

Şu an piyasada bulunmayan  “Özel Çocuklara Özel Etkinlikler” kitabının içeriğine değinmek gerekirse;  bu kitapta, erken çocukluluk dönemindeki çocukların bu tür yaşantılar edinebileceği ayrıca kaynaştırma ve özel eğitim gerektiren çocukların da rahatlıkla kullanabileceği, bilişsel, sosyal,dil,öz bakım becerileri ve kas gelişimlerine katkıda bulunan etkinliklere yer verilmiştir.

Etkinliklerin öğretmenler ve öğrenciler tarafından rahat kullanılabileceği anlaşılır bir şekilde belirtilmiştir. Özel Eğitim için etkinliğe ilişkin kazanım ve göstergeler ,etkinliklerin kalıpları uygulamalar ile açıklanmış örneklere yer verilmiştir.

Uzman öğretmen, eğitimci yazar Cemile Turan Hamarat’la yaptığımız söyleşide  “Amacımız öğretmen ve öğrencilerimizin kendi öğrencileri ve koşullarına uygun dönüştürülebilir, geliştirilebilir esnekliğe imkan veren çalışma ortamına katkıda bulunmak, gelişimi sağlamaya dönük öğretmen ve öğrencilerimize kolaylıklar sağlayarak yeni fikirler vermektir ” dedi.

Araştırma,inceleme ve çalışmalarını Almanya’da da sürdüren yazarımız 2014 de AB projesi kapsamında Almanya Berlin'de çalışmalara katıldı, incelemelerde bulundu bu süreci başarıyla noktaladı ve  EUROPASS HAREKETLİLİK belgesini almaya hak kazandı.

Cemile Turan Hamarat, EUROPASS HAREKETLİLİK projesinin kendisine kattığı deneyimi şöyle anlattı.

 “AB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Erasmus Öğretmen Hareketliliği Projesi”  ile bir ay boyunca Berlin’de kaldık. Oradaki  Anaokulları, Özel Eğitim Kurumlarını gezip incelemelerde bulunduk.  Avrupa uygulamalarını görmek kendimizi geliştirmek ve  Türkiye’de bu deneyimleri uygulamak için alanımızla ilgili  edindiğimiz bilgiler çok kıymetliydi. Tüm bu bilgi  birikimimi kitaplarımda paylaştım. Fikir edinmek için iyi bir projeydi” dedi

Alanında çalışma ve araştırmalarına kesintisiz devam eden eğitimci yazarımız Cemile Turan Hamarat, bu kez de Feyzan Tomur Erdoğan ile birlikte yaptıkları çalışmalar sonucu 2016 yılında  “Özel Eğitimde Özel Etkinlikler” adlı ikinci kitabını yayınladı.

Eğiten Kitap Yayınevi’nden çıkan kitap 16.00x24.00 boyutunda olup 144 sayfa olarak okuyucuyla buluştu.

Yazarımız “Çoğunluktan farklı ve özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara sunulan, üstün yetenekli olanları yetenekleri doğrultusun¬da en üst düzeye çıkmasını sağlayan, yetersizliği engele dönüştürmeyi önleyen, engelli bireyi kendine yeterli hâle getirerek ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekle¬yecek becerilerle donatılmasına katkı sağlayan özel etkinlikleri içermektedir.

Bu çalışmanın amacını eğitimci yazarımız Cemile Turan Hamarat şöyle anlattı:

“Özel eğitim, genel eğitimden içerik yönünden yani nelerin öğretileceği yönünden farklılaşmaktadır. Olağan çocuklar, kendiliğinden edindikleri davranışlarıyla topluma uyum sağlarlar. Yetersizlikten etkilenmiş özel eğitime ihtiya¬cı olan çocukların ise topluma uyumları için becerilerin büyük bir kısmını yoğun ve sistematik biçimde öğretmek gerekmektedir.

Örneğin, giyinme, soyunma, yemek yeme becerilerini çocuklar, yetişkinleri gözleyerek, taklit ederek öğrenirler. Oysa özel gereksinimli çocuklara bunları öğret¬mek gerekir. İşte bu çalışmanın da temel amacı budur” dedi ve kitabın içeriğini bir bakıma özetlemiş oldu.

Çalışmalarını aralıksız sürdüren yazarımızın “Özel Çocuklara Özel Oyunlar” adlı üçüncü kitabı İzge Yayıncılık’tan çıkacak. Eylül ayında raflarda yerini alacak olan kitap,  uzman öğretmen eğitimci yazar Cemile Turan Hamarat ile birlikte Bursa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenleri Feyzan Tomur Özdoğan ve Deniz Şenyıldız imzası taşıyor. Yine özel eğitim öğretmenlerine rehber olacak bu kitabı uzmanların kaleminden okuyacağız.

Uzman öğretmen, eğitimci yazar Cemile Turan Hamarat kimdir?

1963 yılında Van’da dünyaya gelen Cemile Turan 1980 yılında Van Kız Meslek Lisesi’nden mezun oldu.1983 yılında Gazi üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi  Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’ne girdi1987’de  mezun oldu. Sırasıyla Afyon Sandıklı,Ankara Şereflikoçhisar, Sinop Ayancık, Amasya Merzifon ve son olarak Bursa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan ve  2020 yılında emekli olan yazarımız evli ve iki çocuk annesidir.

Sevgili kuzenim Cemile Turan Hamarat’a bu yararlı söyleşi için teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 5
Feray Baykal 16 Haziran 2022 17:00

Seninle gurur duyuyorum arkadaşım. Tebrik ediyorum.

Feray Baykal 16 Haziran 2022 17:00

Seninle gurur duyuyorum arkadaşım. Tebrik ediyorum.

Zülfü 14 Haziran 2022 22:33

Başarılarının devamını diliyorum.Tebrik ediyorum çok faydalı bir kitap olduğuna inaniyorum.Hangi yayı evinden temin edebiliriz?

Zülfü 14 Haziran 2022 22:33

Başarılarının devamını diliyorum.Tebrik ediyorum çok faydalı bir kitap olduğuna inaniyorum.Hangi yayı evinden temin edebiliriz?

Zülfü 14 Haziran 2022 22:33

Başarılarının devamını diliyorum.Tebrik ediyorum çok faydalı bir kitap olduğuna inaniyorum.Hangi yayı evinden temin edebiliriz?

Bakmadan Geçme