VAN'IN SOSYAL DOKUSU BOZULDU

Gazetemizi ziyaret eden Vali Mehmet Emin Bilmez, 'Kentin göç verdiği, komşu illerden buraya göç ederek gelenlerden dolayı sosyal doku bozuldu. İnşallah biz tekrar eski Van'ı yaşatacağız' dedi.

Evren Doğruer

Gazetemize iade-i ziyarette bulunan Vali Mehmet Emin Bilmez, imtiyaz sahibimiz Erdal Perihan ve yazı işleri müdürümüz İkram Kali ile gazetemiz hakkında ve kentimizi ilgilendiren konular, sorunlar üzerine bir süre sohbet etti.

"Vansesi Gazetesi'ni kutluyorum"

Van'ın sesi, gözü, kulağı, bağımsız, tarafsız, özgür gazetesi Vansesi Gazetesini kutladığını belirten, eski sayılardan bazılarını inceleyen Vali Bilmez, "Van'ımızın ve bölgemizin en eski gazetesi olan Vansesi Gazetesini ziyaret ettik. 1937 yılından bugüne kadar yayın hayatına devam eden 82 yaşındaki Vansesi Gazetesi'ni kutluyorum. Van'ımıza hep birlikte sahip çıkacağız. Sorunlarını birlikte dile getirerek çözüm arayacağız. Basın bizim görmeyen gözümüz, duymayan kulağımızdır. Basın toplumun taleplerini dile getirerek yapılan iyi işlere katkı sunar. Basın kamu hizmeti ifa ediyor. Kim Van için taş üstüne taş koyuyorsa rengi, dini, dili, mezhebi, etnik kökeni, aşireti, siyasi partisi bizim için önemli değildir. O kişi bizim için değerlidir ama kim bu kente zarar verirse babamızın oğlu da olsa biz ona da gereken ikazı yaparız" dedi.

"Biz tekrar eski Van'ı yaşatacağız"

Van'ın sosyal dokusunun bozulduğunu belirten Vali Bilmez, eski Van'ı yeniden yaşatacaklarını dile getirerek. "Kentimizin sosyal yapısı biraz bozulmuş, siyah ile beyaz arasına sıkışmış, ya bizdensin veya ötekindensin yaklaşımı Van'a çok zarar verdi. Bu kent doğasındaki çiçekler gibi bütün fikirlerin özgürce, kardeşçe bir arada yaşadığı, şiddetin olmadığı, huzurun, barışın, hoşgörünün egemen olduğu bir kent olmalıdır. Yine o eski Van kültürünü modern Van'da yaşatmamız gerektiğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra memleketimiz için daha sık bir araya geliriz. Temennimiz şiddet ve açılım döneminin tekrar geri gelmemesidir. Van'da yaşayan herkes bir daha o günlere dönmek istemiyor. Kentin göç verdiği, komşu illerden göç ederek buraya gelenlerden dolayı sosyal doku bozuldu. İnşallah biz tekrar eski Van'ı yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

"Umarım Büyükşehir Belediyesi bir an önce yanlıştan döner"

Van Büyükşehir Belediyesinin aldığı kararla Cumhuriyet Caddesi esnaflarının mağdur edildiğini söyleyen Vali Bilmez, "Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayı boyunca akşam saat 20:00-03:00'a kadar Cumhuriyet Caddesini semaverciler, cızbızcılar ve çaycılar için trafiğe kapattı. Maalesef kentin görüntüsüne yakışmıyor. Cumhuriyet Caddesinde bulunan giyim mağazalarının ürünleri semaver dumanından dolayı zarar görüyor. Vergisini, kirasını ödeyen Cumhuriyet Caddesi esnafına haksızlık yapılıyor. Biz bu sorunun çözülmesi için Büyükşehir Belediyesine yazı yazdık. Şuan bizim yapabileceğimiz tek şey budur. Çünkü bütün yetki Büyükşehir Belediyesindedir. Van'daki meslek odalarının ve vatandaşların haklarını aramak üzere  mahkemeye başvurma hakları var. Kentimiz bunu hak etmiyor. Umarım Büyükşehir Belediyesi bir an önce yanlıştan döner" diye konuştu.

"Takım asla politize olmamalıdır"

Van'a stat yapımı konusunda herhangi planlamanın ve sürecin olmadığını anlatan Vali Bilmez, "Van Büyükşehir Belediyespor umarım final maçını kazanarak 2. Lige çıkar. Gördüğüm kadarıyla kent bu takımı beslemekte çekingen duruyor. Kulüp yönetimi sürekli şikayetini dile getiriyor. Vanlı esnafların ve zenginlerin bu takıma sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Takım asla politize olmamalıdır. Eğer politize olursa çok yazık olur, kente zarar verir. Van Atatürk Şehir Stadyumunda yapımı süren portatif tribünler yakın zamanda bitecek. İnşallah bu bittikten sonra şuan kullanılmaya müsait olmayan tribünde yapılır ve takımın ihtiyacını karşılayacak bu stat daha düzgün hale gelir. Şuan yeni stat konusunda herhangi bir planlama ve süreç yoktur" dedi.

 "Tekel binasının Van şehir Kütüphanesi olmasıysa ilgileneceğim"

Vali Bilmez gazetemizin gündeme getirdiği ve takip ettiği 1999’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na  (ÖİB) devredilen, 2006 yılında Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınan Cumhuriyet sonrası  Van'ın sivil mimari örneklerinden olan, Vanlıların Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi olarak kente kazandırılmasını istedikleri Tekel Müdürlüğü binasını inceledikten sonra konuyla yakından ilgileneceklerini söyledi.

İmtiyaz sahibimiz Erdal Perihan ve yazı  işleri müdürümüz İkram Kali Vali Bilmez'e nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme