Van'ın otogar sorunu çözülüyor mu?

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar, Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği Van Şube Başkanlığına seçilen Abdullah Aras'ı ziyaret etti. Van'a yeni bir otogarın kazandırılması gerektiğini ifade eden Yaşar, proje çalışmalarının sürdüğünü ve otogarın yaklaşık maliyetinin 30 milyon gibi bir parayı bulacağını kaydetti.

Vansesi Gazetesi Haber Merkezi

Van Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlarından oluşan bir heyet ile, kısa bir süre önce MÜSİAD Van şubesinin 5’inci Olağan Genel Kongresinde seçilen yeni yönetime hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Genel Sekreter Mehmet Yaşar’a Genel Sekreter Yardımcısı Fazıl Tamer'de eşlik etti.

MÜSİAD’ın Van Şube Başkanlığına seçilen Abdullah Aras ve yönetimine başarı dileyen Genel Sekreter Mehmet Yaşar, Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili merak edilen birçok soruya da cevap verdi.

MÜSİAD yönetimine Büyükşehir belediyesinin toplamda borcunun 980 milyon olduğunu açıklayan Yaşar, kayyum atanmasından sonra ister istemez insanlarda bir beklenti oluştuğunu ve en kısa zamanda bu beklentiye aciliyet sırasına göre cevap vereceklerini söyledi.

-Belediye bütçesinin üçte ikisi personele gidiyor

Büyükşehir Belediyesinin personel sayısının 4 bin 466 kişiden oluştuğunu kaydeden Yaşar, ‘’Ne yazık ki belediye bütçesinin üçte ikisini personel giderleri oluşturmaktadır. Bu hizmette aksama nedenlerinden biridir. Her değişim beraberinde yeni talepleri getirir. İçişleri Bakanlığı tarafından valimiz sayın İbrahim Taşyapan'ın, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atanmasından sonra ister istemez insanlar bir beklenti oluştu. Tabi içte yapılan çalışmalarla ilgili şu ana kadar basına bir bilgi verilmediği için sanki hiçbir şey yapılmıyormuş gibi bir durum söz konusu. Bu kesinlikle böyle değildir. Daire başkanlarımızın çoğu burada. Büyükşehir’in 750 milyonluk bir borcuna VASKİ’den 230 milyon daha yeni oluşan bir borç eklendi. Toplamda 980 milyon bir borcumuz var. Tabi bu borçların içinde devlete olan borçlarla birlikte belediye şirketlerinin borçları da dahildir. Vaski deki 230 milyon borcun 104 milyonu Deprem sonrasında Van'ın acil su ihtiyacını karşılamak üzere 48 km lik su isale hattının anaparasıdır. İstimlak, KDV ve iş artışları bunun içinde değildir. Van ve Erciş bölgesinde de deprem sonrası su ile ilgili bir 52 milyon harcama yapılmış. 154 milyon anapara iş artışı, istimlaklar, KDV olma üzere toplamda 230 milyon gibi bir parayı buluyor. Bununla ilgili henüz imzalanmış bir sözleşme yok. O yüzden ilk borç açıklamasında buna yer verilmedi.  Sayın Valimiz İbrahim Taşyapan bey bu konu ile ilgili bakanlık nezdinde gerekli görüşmeleri yapıyor’’ dedi.

İnşaat sektöründe ciddi bir canlanma olacak

Van’da çok ciddi sorunların var olduğuna değinen Genel Sekreter Yaşar, şunları konuştu:

‘’Ciddi bir imar sorunu, ulaşım sorunu ve kentsel geri dönüşüm problemleri var. Mahkemelik olan imar durumuyla ilgili dosyalarımız var. Biz bu sorunların bir an evvel aşılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaların başarısızlıkla sonuçlanması, Van’daki inşaat sektörünün çok ciddi anlamda zarar edeceği anlamına geliyor. Kentsel geri dönüşüm ile ilgili çalışmaların  da Mart ayını geçmemesi gerekiyor. Allah’ın izniyle bu sıkıntıları Mart ayını bulmadan aşma düşüncemiz var. Sayın Valimiz İbrahim Taşyapan, açılan davalarla ilgili çok ciddi bir çalışma talimatı verdiler. İnsanların mevcut olan sıkıntılardan kurtulabilmesi için tarafımızdan yapılan çalışmanın sonuçlanmasını bekliyor. Çalışmalarımız kısa sürede tamamlanarak Sayın Valimize takdim edilecektir. Birçok belediyemiz ile birlikte İpekyolu Belediye Başkanlığı ile çalışmalarımız devam ediyor. En azından İmar ve  kentsel geri dönüşümde mevcut sıkıntıları aştığımızda inşaat sektöründe ciddi bir canlanma olacak.’’

İlçelerde ne yazık ki bir enkaz var

Göreve başlamasından hemen sonra belediyenin ilçelerdeki durumunu yerinde izleyen bir tavır içersin de olduklarına değinen Yaşar, konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Malumunuz üzere Büyükşehir aşamasından sonra ilçelerde ne yazık ki bir enkaz var. İtfaiye’de olsun, VASKİ’de olsun veya Yol Yapı Daire Başkanlığında olsun çok sağlıklı bir yapılanma yok. İlginçtir ki daha önce sadece bir itfaiye eri ile görev yapmış ilçelerimizin olduğunu gördük. Haftasonu Gürpınar ilçemizdeydim. İlçede bir itfaiye aracı var. Ama itfaiye aracının merdiveni yok. Seyyar merdivenle yangına gidiliyor. Bizim amacımız geçmişi eleştirmek değil. Biz kurumumuzla ilgili bir durum tespiti yapıyoruz. Saray’da Özalp’ta ve diğer ilçelerde de aynı durumdayız. Özalp’ta itfaiye aracının yangına hazır vaziyette bekleyeceği bir yeri dahi yok. Bu örnekleri ve ilçelerdeki enkazı anlatma adına söylüyorum. Araç şehir merkezinde boş bekliyor. Yangının çıkması durumunda araç ilk dolum merkezine gidecek ardından yangın yerine gidecek. Bir çok ilçede bu durumdayız. Örneğin, Çaldıran’da su ishale hatları binaların altında kalmış. Herhangi bir arıza durumunda ne yapılacak bunlar düşünülememiş. İlçelerdeki yapıların yüzde 90’nı ruhsatsız. Ruhsat olmadığı için abone ile ilgili bir çalışma da yapamıyoruz. Doğal olarak su tahsilatı da yapılamıyor. En iyi su tahsilatı yaptığımız ilçedeki oran yüzde 25 ila 30 civarındadır. Merkezde ki TOKİ konutlarında sıkıntılar var. Devir teslim yapılamadı. Tarafımızdan tespit edilmiş 14 milyon lira civarında TOKİ daire başkanlığı tarafından yapılması gereken işler var. Bu harcamaların TOKİ tarafından yapılması gerekiyor.  Yarım kalan işler yapılmadığı sürece tokilere hizmet götürmemize rağmen herhangi bir gelir elde edemiyoruz. Buda belediyenin zararınadır.’’

-Borçların arkasına sığınaraktan hizmet yapmamak gibi bir düşüncemiz yok

Yapılmayacak hizmetleri de toplumda yapılacakmış gibi gösterip sonra hayal kırıklığı yaşatmamak gerektiğini savunan Yaşar, ‘’Esnaf alacaklarıyla ilgili daha önce yapılan ödeme oranlarının üzerinde ödemeler yapılmaya başlandı.  Geçen ay bütün esnaflara yüzde 13 oranında bir ödeme yapıldı. Vali beyin gelişinden kaynaklı eskiye oranla çok iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Mevcut borçların arkasına sığınaraktan hizmet yapmamak gibi bir düşüncemiz yok. Asıl başarısızlık bu olur. Ama borçlarla ilgili çalışma yaparken her gelen talebede olumlu cevap vermemek lazım. Gerçekten sağlıklı düşünüp iyi karar vermek gerekiyor. Yapılmayacak hizmetleri de toplumda yapılacakmış gibi gösterip sonra hayal kırıklığı yaşatmamamız lazım. O yüzden kısa bir süre içinde mevcut olan bütün proje çalışmalarının biteceğine inanıyorum. Sayın valimizin talimatları doğrultusunda hazırlanmakta olan projelerin çalışmaları devam ediyor. Ulaşımda da yoğun bir çalışma var. Gerçekten kent sıkışmış bir durumda. Alternatif yolların açılması ve benzeri çalışmalar sürüyor. Ama bütün bu sorunların tamamını kısa bir sürede bitirmek mümkün değildir. Ama öncelikli hizmetlerle ilgili bir çalışma durumu var. Öncelikli hizmetlerin yapımında başarılı olacağımıza inanıyorum. Halka hizmet hakka hizmettir.’’ diye konuştu.

-Van gölü ile ilgili herkesin ihmali var

Kentin ve kentlinin Van gölüne sırtını döndüğünü belirten Yaşar,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Van gölünün hiçbir nimetinden faydalanmıyoruz. Vangölü ile ilgili bir eleştiri yapılacaksa bütün dönemlerdeki siyasi partilerin tamamına aynı eleştiriyi yapmak lazım. Hiçbir ayrım yapmaksızın Van gölüne ne yazık ki gerekli önem verilmedi. Bütün siyasi partilerin bu konuda ihmallerinin olduğunu söylemek gerek. Van gölüne gerekli ehemmiyeti ne yazık ki vermemişiz. İnşallah Van Gölü ile ilgili adımları da somut bir şekilde atacağız. Sahil yoluyla ilgili bir çalışmamız var. Havaalanından Van kalesine yani 2 bin 600 metrelik bir mesafe söz konusu. 25 ila 30 milyon lira bir kamulaştırma yapılaması gerekiyor. Arkadaşlarımız onunla ilgili bir çalışma yapıyor. Sahil bandının bulunduğu alanda ihtiyaca binaen ticari alanlarda oluşturulmak suretiyle oradan gelir elde etmek mümkündür. Bunu bakanlıklarında desteğiyle yapmalıyız. Bu sadece Van Büyükşehir Belediyesinin yapacağı bir çalışma değil.’’

-Yeni Otogar çalışması

Van’a yeni bir otogarın kazandırılması gerektiğini ifade eden Yaşar, proje çalışmalarının sürdüğünü ve otogarın yaklaşık maliyetinin 30 milyon gibi bir parayı bulacağını kaydetti.

Yaşar, ‘’Ancak projede bazı aksamalar var. Daha önce ihalesi yapılmış. Sanırım firma onunla ilgili problem yaşıyor. Bununla ilgili ihaledeki yasal sürenin dolmasını bekliyoruz. Ayrıca yeni bir yer arayışımızda var. Edremit’e giderken sağ tarafta bulunan bir hazine arazisi var. Tercih edilen yere dikkat etmek gerekir. Göl seviyesinin altında kalabilme gibi bir problemi olabilir. Dikkatli olmamız gerekir. Onun dışında alternatif arayışlarımızda devam ediyor. Özellikle çevre yolunun bulunduğu bağlantı noktalarında Sayın Valimizin talimatı ile sağlıklı bir yer bulunması içinde çalışmalar da devam ediyor. Gerçekten Van’ın yeni bir otogara ihtiyacı var. Sebze hali ile ilgili de sıkıntılar mevcut. Şehir ulaşımını rahatlatmak için kuzeyde güneyde minibüs depolanma alanlarının kesinlikle oluşturulması gerek. Bununla ilgili Ulaştırma Daire Başkanlığının çalışması var. Şehir merkezine bu kadar aracın girmesi sıkıntılı. Ne yazık ki çok korsan var. Ruhsatlandırılmamış bir çok araç var. Taksicilerle ilgili sıkıntılar var. Çözülmez mi elbette ki çözülür. Sayın Cumhurbaşkanımız ne diyor. Çözümsüzlük çözüm değildir. Bunların üzerine gidip birer birer sorunları çözmek gerek.’’ şeklinde konuştu.

MÜSİAD Van Şubesinin yeni başkanı Abdullah Aras, Van Büyükşehir Belediyesince yapılan ziyaretten duyduğu mutluluğu belirterek heyete teşekkürlerini sundu.

Yerel yönetimlerin bir ilin olmazsa olmazı olarak değerlendiren Aras, şunları konuştu:

‘’İnsanlarımız Valilere ve kaymakamlara ulaşma imkanı çok az iken yerel yönetimlere ulaşmayı bir görev olarak adediyorlar. Şu anki mevcut yapı biraz farklı olsa dainsanların kafasındaki zihniyet benden bir insandır. Bölgenin insanıdır. Kapısının 7/24 açık kalması ve bana hizmet etmelidir şeklinde bir düşüncesi vardır. Dolayısıyla kayyumun gelip gelmemesi tartışılacak bir nokta değil. Geçmiş ve bitmiştir. Tekrar etmemiz gerekmez. Mazide kalan kalmıştır. Şu anda asıl olan bir atama yapılmıştır. Bundan sonraki hizmetlerdir. Bölgede şu eleştiri yapılıyordu. Merkezi hükümetle yerel hükümet çok fazla entegre olamıyordu. Uyum halinde çalışamıyorlardı. Dolayısıyla memleketin birçok problemi çözülemez hale gelmiştir. Şu anada bu mazeret ortadan kalkmıştır. Bir ahenk vardır. Elbette halkın çok büyük beklentisi var. Yıllardır sorunlar yumağı oluşmuş. Eli kulağı bağlı bir şekilde hiçbir hareket aktivite içinde olmayan bir tablo çiziyorlar. Buda şunun göstergesidir. Halkın hizmet beklentisi çok önemli bir safhadadır. Biz temenni ederiz ki bu soğuk iklimin bitmesiyle beraber belediye yapması gereken görevleri hakkıyla yapar. Bu halka hizmet eder.‘’

 

Bakmadan Geçme