“VAN'IN ADI DEĞİŞMELİDİR“

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van’ın isminin Wan şekline dönüştürülmesini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘Demokratikleşme Paketi’nde “klavyelere özgürlük” diyerek açıkladığı q, x ve w harflerinin kullanımına ilişkin düzenlemeüzerine Van ilinin isminin Wan olarak değiştirilmesi istendi.

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van’ın isminin Wan şekline dönüştürülmesi için hazırladığı kanun teklifiniMeclis Başkanlığı’na verdi. Teklifin gerekçesinde “Coğrafyamızın kadim halkları olarak Kürtler, Türkler, Ermeniler, Araplar, Mihallemiler, Süryaniler, Asuriler, Rumlar Çerkesler, Gürcüler, Lazlar ve daha niceleri bu topraklardaki izlerini yaşam alanlarına ve yerleşim yerlerine farklı isimlendirmelerle bırakmışlardır” denildi.

Tuğluk'un, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, Van ilinin adının Wan olarak değiştirilmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, Van ilinin isminin bölgede yüzyıllar boyunca Wan olarak ifade edildiği belirtilerek, "Van ilinin isminin orijinal ismi olan Wan ile değiştirilmesi, hem bölge halkının kültürel değerlerine karşı yapılmış antidemokratik tek taraflı tasarruftan geri dönülmesi, hem de kentin isminin fonetik olarak doğru telaffuz edilmesi anlamına gelecektir" ifadeleri kullanıldı.

 

Bakmadan Geçme