VAN’DA İLK DEFA KÖK HÜCRE NAKLİ YAPILDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde ilk defa kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde ilk defa kök hücre nakli gerçekleştirildi.
Eskişehir’de diyabetten dolayı ayaklarının kesilmesine karar verilen Abuzer Değer'e (55), Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Servisi'nde başarılı bir ameliyatla kök hücre nakli yapıldı. Hasta sağlığına kavuşurken, YYÜ’de bu başarısını basın mensuplarıyla paylaştı.
YYÜ Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yapılan ameliyatın kendileri ve Doğu'daki hastaneler için çok önemli olduğunu söyledi. Doğu'da yıllardır uygulanamayan tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başladığını dile getiren Battal, “Kalp cerrahi bölümümüzdeki hocalarımız çeşitli hastalıklardan dolayı damarlarında bazı sorunlar olan ve bundan dolayı çeşitli organlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hastalarda çok önemli tedavi yöntemlerini uygulamaya başladılar. Çok da iyi sonuçlar alındı. Çocuklara yönelik açık kalp ameliyatları yapılmaya başlandı. Eskişehir’den bu tarafa doğru yönelmeye başladılar. Hastanemizi bu konularda en üst seviyelere taşıyacağız. İnşallah yeni girişimlerle hastanemizi daha güzel konumlara getireceğiz. Bundan sonraki dönemde bölgemizdeki hastalar Batı'ya yönelmeyecekler, bu da bizi mutlu edecek” ifadelerini kullandı.
Eskişehir’den Abuzer Değer adlı hastanın ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Sami Kunt, bir yıllık süreçte çok sayıda yetişkin ve çocuk açık kalp cerrahisi ameliyatı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kalp-damar cerrahisi için önemli tedavi yöntemlerini de son dönemde kullanmaya başladıklarını aktaran Kunt, “Kök hücre naklini organlarını kaybetme noktasına gelen diyabetik hastalara uyguluyoruz. Şu an hastanemizde bacağının diz altından kesilmesi kararı alınan hastamıza uyguladık. Bu hastamızın da diyabetik yaralardan dolayı ayağını kesilmekten kurtardık. Şu ana kadar uyguladığımız 15 hastadan organı kesilen hastamız yok. Hem bölge hem de bölge dışından hastalarımıza hizmet veriyoruz. Bu tür hastalarımızın hastanemize başvurmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faik Öner de bölgede yapılayamayan tedavilerin yapılabilmesi için altyapılarını geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Altyapının en önemli ayağını insan kaynağının olduğunu aktaran Öner, “Önemli olan, bu işi yapacak insanların olmasıdır. Biz çocuk kalp ameliyatlarına yeni başladık. Bu bölge için çok önemli bir olay çünkü çok ciddi sayıda hastamız var. Bu hastalarımızın yüzde 90’dan fazlası büyük illere gitmek zorunda kalıyordu. İnşallah bunun önünün keseceğiz” ifadelerini kullandı. 
Kangren olmuş dokuların yeniden onarılması için kök hücre tedavisi dedikleri yöntemi uygulamayı başladıklarını belirten Öner, “Bölgemizde yapılamayan organ ve karaciğer nakilleriyle ilgili çalışmamız var. İki arkadaşımız böbrek nakli için İstanbul’da önemli bir merkezde eğitim görüp sertifikalarını aldılar. 2014 yılı içerisinde de böbrek nakline başlayacağız. Önemli tedavilerden biri de böbrek naklidir. Hem çocuk hem yetişkin olmak üzere iki kategoride ele alınıyor. Bu ikisi için de 2014 yılında hizmete başlayacağız. Arkadaşlarımız gidip sertifikalarını aldılar. Bunları yapmayı planlıyoruz” dedi.
Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ise, hastanenin 120 yoğun bakım ünitesiyle birlikte 770 yatak kapasiteli olduğunu ifade etti. Hastanenin yüzde 95 dolu olduğunu belirten Çankaya, “Hastaneye bölge içinden ve dışından çok sayıda talep var. Bundan dolayı da bir iki aya kadar randevu veriyoruz ancak yeni girişimlerle yeni ek hizmet binalarımızla randevu vermeden hastalarımız tedaviye alacağız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme