Van'da Devlet Muhtaç Aileleri Ev Sahibi Yapıyor

İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (VSYDV) muhtaç ailelere sağladığı gıda, giyim, yakacak, burs, sağlık, ulaşım, nakdi yardımların yanı sıra barınma projesi kapmasında aileleri ev sahibi yapıyor.

İlhan Siyahtaş

İpekyolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, barınma projesi kapmasında mağduriyetleri incelenerek tespit edilen  12 muhtaç aileye 101-75 metre kare büyüklüğünde prefabrik ev yaparken,  45 ailenin sağlıksız evini onardı. 

Ev yapılması isteğinde bulunan 19 muhtaç ailenin müracaatı incelenerek uygun görüldü. Devletin muhtaç vatandaşları ev sahibi yapması, sağlıksız evleri onarması vatandaşlar arasında sevinç ve şükranla karşılanıyor.

"Konuta kavuşmanın sevincini yaşıyorlar"

İpekyolu Kaymakamlığı SYDV aynı zamanda oturulamayacak derecede eski bakımsız ve sağlıksız evlerin  bakım ve onarımına ayni veya nakdi destek sağlıyor. Vakıf durumu tespit edilen ailelere  (çatı, onarım vs.)  ihtiyaçlarını karşılanmak üzere toplam 150 bin TL nakdi yardımda bulundu. Devletin sağladığı nakdi imkanlarla evlerini onaran vatandaşlar  daha sağlıklı ve güvenli konuta kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.

'Amaç vatandaşları sıcak bir yuvaya kavuşturmak'

İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Barınma Projesi sorumlusu Nihat Aydoğan, proje ile oturulamayacak derecede eski bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım ve onarımını gerçekleştirmek için ayni veya nakdi yardım yaptıklarını söyledi.  Yardım programı sayesinde evlerinin bakımını yapamayacak durumda olan ve kötü şartlarda hayatını idame ettiren vatandaşları sağlıklı ve sıcak bir yaşam ortamına kavuşturduklarını vurgulayan Aydoğan, " Bu kapsamda İpekyolu SYDV olarak şu ana kadar kriterlere uyan 19 vatandaşımızın Kaymakamlıkça kabul edilen dosyaları Ankara'ya gönderilmiş, bunların çoğu ev yapım veya onarım istemiş talepleri görüşülerek kabul edilmiştir. Diğer dosyalar ise görüşülmek üzere bekletilmektedir" dedi.

'45 evin onarımı yapıldı'

Belirlenen kriterlere uygun olan ailelere 150 Bin TL maddi destek verildiğini belirten İpekyolu Kaymakamlığı SYDV Barınma Projesi sorumlusu Nihat Aydoğan, " Ayrıca Vakıf şartlarına uyan vatandaşlarımıza prefabrik ev yardımı yapılarak barınma sorunları gideriliyor. Devletimiz sosyal devlet ilkesiyle kaynak ayırarak muhtaç durumda olan vatandaşlarını aç açıktan bırakmıyor. Muhtaç olan herkese her türlü destek sağlanmaya çalışılmaktadır. Deprem döneminde resmi kurumlar tarafından kullanılan daha sonra boşaltılarak SYDV'ye devredilen prefabriklerin onarımı tarafımızdan yapılarak, barınma sorunu yaşayan ailelere verildi. Özellikle yaşlı engelli veya dul olan, Vakıf şartlarına uygun vatandaşlarımızdan  12 aileye 12  adet prefabrik ev hak sahiplerinin gösterdikleri yerlere kurularak oturulacak hale getirildi. Prefabrik evler 101 ve 75 m2 olmak üzere iki çeşittir. Genel Müdürlük kriterlerine uymayan ancak barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımıza da yerel bazda İpekyolu SYDV olarak (çatı, onarım vs.) yaklaşık olarak toplam 150 Bin TL nakdi destek verilmiştir" şeklinde konuştu.

"Mağduriyeti tespit edilen her vatandaş başvurabilir"

Vakfın barınma projesinden yaralanabilme kriterlerini açıklayan Aydoğan şöyle dedi: " Hane reisi yaşlı, engelli veya dul olup, İpekyolu SYDV'na kayıtlı mağduriyeti tespit edilen her vatandaş başvurabilir. Barınma yardımı  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü kriterlerine uygunsa Ankara merkez bütçeden karşılanıyor. Diğer durumlarda vatandaşın mağduriyetini  İpekyolu Kaymakamlığımızın mütevelli heyetinin oluruyla Vakf bütçesinden karşılanıyor. Şartlar uygun olduğu sürece barınma  yardımı devam edecektir."

Bakmadan Geçme