Van'da Binaların Dayanıklılığı Ölçülecek

Van depremlerinin ardından 1,5 yıl yürütülen çalışma sonunda Bitlis Eren Üniversitesi'nde (BEÜ) Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuvarı açıldı.

Bölgenin ihtiyaçları düşünülerek oluşturulan laboratuvarda, talep edilmesi halinde BEÜ akademisyenleri, vatandaşlara ya da kamuya ait binalarda zemin etüdü yapıp karot alarak inşaatların dayanıklılığını ölçecek. Mevcut cihazlarla özellikle inşaatların yapımından bitim sürecine kadar ve daha sonraki aşamalarda, laboratuvarda gerekli incelemeler yapılabilecek.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Bitlis'in deprem kuşağı içinde yer almasını göz önünde bulundurarak İleri Araştırma Laboratuvarı bünyesinde, Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuvarı'nı oluşturduklarını söyledi.

Laboratuvarda, mimarlık ve mühendislik fakültesindeki akademisyenlerin, tekniker ve teknisyenlerin görev yapacağını ifade eden Doğru, şöyle konuştu :

"Yapı İşleri Daire Başkanlığımızdaki personelleri burada görevlendirdik. Bundan sonra bölgede depremle ilgili yapı denetimi olan işleri üniversitemizde yapmaya başlayacağız. Üniversite olarak talep edilmesi halinde vatandaşlara veya kamuya ait binalarda zemin etüdü ve karot alınarak, binaların dayanıklılığını ölçeceğiz. Bunu kurmak için yaklaşık 1,5 yıldır uğraştık. Şu anda akreditasyon işlemlerimiz devam ediyor. Bu tamamlandığında laboratuvarda hem ilimize hem de bölgemize hizmet vermeye başlayacağız. Şimdiye kadar kendi bünyemizde ölçümler yaptık. Dışarıda herhangi bir ölçüm yapamadık. Dışarıda ölçüm yapmak için akredite gerekiyor. Laboratuvara gerekli bütün cihazlar alındı. Akredite tamamlandığında dışarıda da ölçümler yapacağız ."

-"BEÜ denetim işine öncü olmak istedi"

BEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ercan Işık ise özellikle 23 Ekim 2011'deki Van depreminden Bitlis'in çok ciddi etkilendiğini anımsatarak, mevcut yapıların değerlendirilmesi konusunda da BEÜ'nün bu işe öncü olmak için laboratuvarı kurduğunu belirtti.

Laboratuvardaki mevcut cihazlarla, özellikle inşaatların yapım aşaması, bitimi ve daha sonraki süreçlerde gerekli testleri rahatlıkla yapabilecek düzeyde olduklarını bildiren Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü :

"BEÜ'de öncelikle hem akademik anlamda hem de bölgenin ihtiyaçları düşünülerek, Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuvarı açıldı. Aletlerimiz yeni olduğu için bunların deneme ve kalibrasyon süreleri var. Yönetmelikte belirtilen şartları sağladıktan sonra, bunu üniversitemizin web sayfasından duyuracağız. İsteyenler rahatlıkla gelip istediği testi yaptırabilecek ."

Bitlis'in birinci derece deprem kuşağında yer aldığını belirten Işık, Van Gölü'ndeki tarihsel depremlere bakıldığında, kentte çok ciddi bir deprem potansiyeli olduğunu ifade etti. Işık, "Yörede ciddi çalışmalar olmadığı için fayların yerleri ve özellikleri tam bilinmiyor. Dolayısıyla deprem üretebilecek faylarla ilgili ciddi bir çalışma olursa, bölgenin depremseliği net şeklinde ortaya konur. Böylelikle yapılacak ve mevcut yapıların değerlendirilmesi, riskleri azaltma anlamında önemli. Van depreminde de gördük. İnsanların ölümüne sebebiyet veren aslında yapılardı" diye konuştu.

Yapılarda yönetmelikte belirtilen şartların sağlanmasıyla depremden dolayı kayıpların minimum seviyeye ineceğine dikkati çeken Işık, laboratuvarın bu anlamda büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme