VAN’DA BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ PANELİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğrenci Konseyi ve Van Genç Memur-Sen Üniversite Teşkilatı işbirliğiyle ‘Asrın Mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursi’ konulu bir panel düzenlendi.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Araştırmacı Celal Huyut, YYÜ İlahiyat Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ahmet Açışlı, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Rahmi Tekin’in yaptığı panel, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda açılış konuşması yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğrencilerden mutlaka İhlâs ve Uhuvvet risalelerini okumalarını tavsiye etti. Ayrılıkları; birlik, beraberlik ve kardeşliği tesis edecek unsurlar olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Battal, “Özellikle içinden geçmiş olduğumuz bu son dönemlere üstadın penceresinden baktığımızda neler yapmamız gerektiği hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla burada 500-600 kadar dinleyici var. Detayına indiğimiz zaman 500-600 farklı fikir var. Şu fikirleri şöyle biraz irdelediğimiz zaman, şurada hepimiz birbirimizi dövmeye başlarız veya birbirimize protesto etmeye başlarız. Ama tarihimizde bizi bir arada tutan, bize organik bağ olan, bizim inançlarımızı birbirimizle doğru diyalog kurmaya götüren üstat gibi büyük zatlar hep olmuştur. İşte bizim olaya böyle bakmamız lazım. Yani tüm ayrılıklarımızı uzlaşma aracı yapmamız ve birbirimize birlik beraberlik ve kardeşliği tesis edecek unsurlar olarak görmemiz lazım ki şunu ben hepinize bir baba, bir ağabey, bir kardeş edasıyla tekrarlamak istiyorum. Kesinlikle İhlâs ve Uhuvvet risalelerini okuyun. Defalarca kez okuyun. Orada göreceksiniz ki kardeşlik nedir? Sorunlar nasıl çözülür? İhlâs nedir? Bizi Allah’a götüren unsurlar nerden geçer? Kardeşlik unsurları nereden geçer? Huzur, güven, birlik ve dayanışma nasıl olur? Orada bunların hepsini göreceksiniz. O yüzden ben sizlere bunu tavsiye ediyorum” dedi.
Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 54. yılı münasebetiyle düzenlenen panelde konuşan Araştırmacı Celal Huyut da, üstat Bediüzzaman’ın 1876 yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya geldiğini hatırlatarak, üstadın hayatından örnekler verdi. Van’ın Bediüzzaman için önemli bir ahenk noktası olduğuna dikkat çeken Huyut, “Sürgüne, Van’dan gönderildiği için Van, Bediüzzaman için önemli bir ahenk noktası ve önemli bir merkez. Bahsedeceğimiz bu insan, kaba sığacak, söze gelecek bir insan değil. Bütün ilimlerde görüş belirtmiş, bugün tıp adamlarının aciz kaldığı konuları (hücre bilimi) anlatmıştır. Fizik, matematik ve kimyada konuları ele almış, bunların yanında insanlara dersler vermiştir. O, bunları yaparken fedakârlık ve ihlâs içinde yapmıştır. Bir gün bile bir zekât almaması, hediye ve sadaka almaması, talebelerine ‘almayınız’ diye emretmesinin altında bu var. Üstadın ölümü anlattığı kitaplar okunduğunda, insan ölümü ister hale gelir. İnsanın en fazla korkup çekileceği şey ölüm hissidir” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ahmet Açışlı’nın da bir konuşma yapmasının ardından panel katılan öğrencilere Bediüzzaman Said Nursi'nin eserlerinden Küçük Sözler ve Gençlik Rehberi kitaplarının hediye edilmesi ile son buldu.

Bakmadan Geçme