VAN'DA 53 KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI

Van İpekyolu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Hülya Günbatar, sigarayı bırakmak isteyen tiryakilere önemli çağrılarda bulundu.
Sigara bağımlılığının önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Dr. Günbatar, ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da vurguladı. Günbatar, “Küresel anlamda ‘en yaygın bulaşıcı hastalıktır’ yorumları dahi yapılmaktadır. Nikotin bağımlılığı yanında karbonmonoksit ve bilinen 4 bin kadar kanserojen ve toksit madde alınmaktadır. Sigara içiminin ana ölüm nedeni olduğuna hükmedilen hastalıklar kanserler, kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları sayılmaktadır. 35-69 yaş arası sigara ilişkili ölümler tüm ölümlerin yüzde 30’unu kapsamaktadır. Mevcut verilere göre Türkiye’de 17 milyon kişi sigara içmektedir. Bu da aktif ve pasif içicilikle kişiler ve yakın çevreleri için risk oluşturmaktadır. Sigara tiryakisi ile bir kez dahi bir hekimin sigara bırakma önerisi sigara bırakma başarısını yüzde 3-5 oranında artırdığı bilinen bir gerçektir” dedi.
Dr. Günbatar, hastanede sigara bırakma polikliniğinin aktif olarak hizmet verdiğini belirterek, “Sigara bırakma tedavisi için kullanılan ilaçlar haziran ayı itibari ile hastalara dağıtılarak tüketilmiştir. 2012 Ocak ayından itibaren bugüne kadar 460 kişi polikliniğimize başvurmuş, bunlardan sigarayı bırakan 53 kişi mevcuttur. Sigara bırakma yüzdesi 11.4 olarak hesaplanmıştır. Bu kişiler hala izlem altındadır. Göğüs hastalıkları hekimi olarak sosyal güvenlik anlamında ilaç temini sağlanırsa sigara bırakma başarısının artacağı kanaatindeyiz. Şu anda Türkiye’deki tüm sigara bırakma polikliniklerinde sigara bırakma danışmanlık hizmeti verilmektedir. Biz İpekyolu Devlet Hastanesi olarak aktif olarak bu hizmeti yürütmekteyiz. Hastaların akciğer sağlık durumları ve bağımlılık dereceleri tespit edilerek uygun nikotin replasman tedavisi veya ilaç tedavisi önerilerek eczanelerden ilaç temin etmesi önerilmektedir” şeklinde konuştu.
vanhaber, van haber, van, haber
sigara, sağlık, bağımlılık, eczane

Bakmadan Geçme