VAN’A GÜNEŞ PANELİ FABRİKASI KURULUYOR

Alman ve İsviçrelilerin yüzde 70 ortak olduğu Solarvan Şirketi, Van’da güneş paneli fabrikası kuracak.

Alman ve İsviçrelilerin yüzde 70 ortak olduğu Solarvan Şirketi, Van’da güneş paneli fabrikası kuracak. 
Konya'dan sonra en çok güneş alan ikinci il konumunda olan Van'a; Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenecek olan proje kapsamında yapılacak olan güneş paneli fabrikası, 80 milyon euroluk yatırımla Van Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak. Yıllık 180 megawatlık güneş enerjisi paneli üretimi gerçekleştirecek olan fabrikada; güneş enerjisi santralleri ve parkları da kurulacak ve 400 kişi istihdam edilecek.
Van YYÜ'de DAKA tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Sempozyumu'na davet edilen şirketin Türkiye'deki ortağı ve Genel Müdürü Hayrettin Gümüşkaya, fabrikanın her türlü altyapısının tamamlandığını belirterek, 2014 yılı Ekim ayında ilk paneli üreteceklerini söyledi. 2014 yılında Türkiye’nin ürettiği yüzde 100 yerli panellerle kendi elektrik üretimini güneş enerjisinden sağlayacağını vurgulayan Gümüşkaya, “Buradaki fabrikamızda Alman ve İsviçre teknolojileri ile ortak hücre ve panel üretimi, buna paralel olarak panellerde kullanılacak cam konusunda da bölgede lider olan yerli üreticilerle işbirliği yapacağız. Ülke içi satışların dışında yurtdışına 100 milyon euroluk ihracatı hedefliyoruz" dedi.
Projenin Van'da uygulanmasının önemli nedenlerinden birinin güneşin Van’da diğer illere göre daha verimli olması olduğuna dikkat çeken Gümüşkaya, “Van teşvik bölgesinde şu anda en yüksek teşvik alan illerden biri. 2023 Türkiye hedeflerinde güneş parklarının en yoğun kurulacağı bölge Van, Hakkari ve Güneydoğu bölgesi. Diğer taraftan güneş parklarına en çok ihtiyacı olan bölge Ortadoğu yine bu bölgeye yakın. Bundan dolayı bu fabrikayı buraya kuruyoruz. Diğer bir unsur da bizim teknik cam üretiminde özellikle kullanılacak hammaddelerden soda ve silikat maddesinin Van bölgemizde bulunması bu yatırımın ekonomik olarak burada yapılmasına vesile oldu. Proje Van'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme