Van YYÜ'de Türkiye'de Tarım Öğretiminin 177. Yılı programı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarafından 'Türkiye'de Tarım Öğretiminin 177. Yılı' dolayısıyla program düzenlendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarafından 'Türkiye'de Tarım Öğretiminin 177. Yılı' dolayısıyla program düzenlendi.

Basın Bülteni

Van YYÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Ziraat Fakültesinin, 1982 de kurulan Van YYÜ’de eğitim ve öğretime ilk başlayan fakültelerinden olduğunu söyledi.

Üniversiteyle aynı yaşta olan fakültenin, 41 yıldır tarım sektöründe ülkeye ve dünyaya hizmet vermesinin yanında çok nitelikli ziraat mühendislerini de yetiştirdiğini ifade eden Rektör Şevli, “Üniversitemizin böylesine köklü bir kurumunun yine Üniversitemizin başarılarında da yadsınamayacak bir rolü söz konusudur. Kıymetli akademisyenlerimizin yapmış olduğu bilimsel faaliyetlerin yanında TÜBİTAK projeleri ile de Üniversitemizin dünya başarı sırlamalarına girmesinde katkıları oldu. Bu bağlamda Van YYÜ geçen yıl itibariyla ilk defa Times Higher Education (THE)’nın 2022 Impact Ranking girmiş, bu yıl da ilk defa THE WUR (World University Ranking) sıralamasına girerek büyük bir başarı kaydetmiştir. Özellikle de THE WUR Araştırma faaliyetleri kategorisinde Türkiye’de 9. sırada yer aldı. Üniversitemizin, Türkiye’nin çok saygın 9 üniversitesiyle birlikte ilk 10 da yer alması gerçekten çok kaydadeğer bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin görünürlüğünü arttırmak amacıyla uluslararası işbirlikleri temelindeki projelere destek sağlayacaklarının altını çizen Şevli, disiplinler arası projelere örneğin Ziraat Fakültesindeki bir hocanın Mühendislik Fakültesindeki bir hoca ile ortak disiplinlerarası bir proje vermeleri hâlinde, yüksek oranda destek sağlayacaklarını ifade etti.

Fakültede yapılan çalışmalara değinen Rektör Şevli, bu çalışmaların saymakla bitmeyeceğini bunun yanında lisansüstü eğitim alan öğrencilere yönelik çalışmalarının da olduğunu söyledi.

Şevli; “Bizler, lisansüstü eğitim alan öğrencilerimize, doktora sonrası araştırmacı burs programıyla sağladığımız desteği arttırdık. Lisansüstü eğitim alan öğrencilerimizi mutlu edecek başka bir haber ise, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı istihdamı ile ilgili kanun yasalaştı ve aralık ayında Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından aralık ayında gerçekleştirilen toplantıda “Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Doktora Sonrası Sözleşmeli Araştırmacı Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” 19/12/2022 tarihinde yürürlüğe girmesi haberidir. Bu usul ve esaslar çerçevesinde doktorasını bitiren başarılı çalışmalar yapan aday akademisyenleri Doktora Sonrası Sözleşmeli Araştırmacı olarak Üniversitemizde istihdam edebileceğiz” dedi.

Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretimin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bölgesinde eski ve köklü bir yapıya sahip olan Van YYÜ Ziraat Fakültesinin bu yıl itibariyla 37. dönem mezunlarını vereceklerine değindi. Daha sonra Ziraat fakültesinin eğitim ve öğretim çalışmaları hakkında konuklara bilgi verdi.

Program kapsamında, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ve Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Üsame Öztürkçü tarımın önemine dair birer konuşma gerçekleştirdiler.

Konuşmaların ardından davetli konuşmacı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, Gıda Güvenliği Kapsamında Tarım Yükseköğretimi isimli konu dâhilinde gıda tedarik zinciri, tarım eğitimi, tarım yükseköğretiminin önemi gibi kavramlar üzerinden sunum bir gerçekleştirdi.

Program, 2022 yılında Ziraat Fakültesinde akademik unvan alan hocalara cübbe giydirme töreninin akabinde müzik dinletisiyle son buldu.

Bakmadan Geçme