Van YYÜ ile OSB arasında işbirliği protokolü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında sanayi - üniversite işbirliğini artırmak, akademik, idari ve sosyal projeler yürütmek, Van'ın, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla İşbirliği protokolü imzalandı.

Vansesi Haber Merkezi

Van YYÜ Senato Üyeleri ve Üniversite Yönetim Kurulu ile Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla Van OSB’de gerçekleşen imza töreni sonrası konuşan Rektör Şevli, daha önce Pandemiden dolayı ertelemek zorunda kaldıkları bu toplantının asıl gayesinin üniversite ile şehri bütünleştirmek olduğunu belirtti.

‘Eğer şehir bize gelmezse biz şehre gideceğiz” diyen Rektör Şevli, “Bilgi birikimini üretime dönüştürmek isteyen akademisyenler ve girişimciler Üniversitemiz kampüsünde yer alan Van Teknokent’te öncelikle bir araştırma-geliştirme şirketi kuruyorlar. Burada, ofislerde çalışarak girişimlerini daha da öteye götürüp ticarileştirmek istediklerinde ise Van OSB’de üretim aşamasına geçebiliyor ve bir işletme kurabiliyorlar” dedi.

“VAN ORGANİZE SANAYİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU’NU KURMAK AMACINDAYIZ”

Bilgi birikimini üretime dönüştürebilmek ve üniversitelerde yapılan çalışmalarla elde edilen teorik bilgileri uygulamaya dönüştürülebilmek amacıyla yapılan üniversite-sanayi işbirliğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, “Yapılan bu tür karşılıklı işbirliği protokolleri ile sanayiler ihtiyacı olan teknolojik bilgiyi üniversitelerden alabileceklerdir. Böylelikle kentimizin dahası ülkemizin bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmesi de hızlanacaktır. Daha önce Van OSB Yönetim Kurulu ve Van Valimizin başkanlığında gerçekleştirilen müteşebbis ile bize OSB alanı içerisinde 22 dönümlük arazi tahsis edildi. Biz de bu alanda Van Organize Sanayi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu kurmak amacındayız. Ayrıca, Yüksekokullarımızda 3+1 uygulamasıyla öğrencilerimizin sanayide staj yapabilmeleri için düzenlemeler de yapmaktayız” diye konuştu.

“VAN TEKSTİLKENT GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜMEKTEDİR”

Van OSB ile üniversitenin birbirine yakın lokasyonda olduğunu, ancak bu fiziki yakınlığı daha da işlevsel kılmak adına Van Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’yle çalışmalar yaptıklarını da belirten Şevli, “Şu anda Türkiye’nin çok büyük firmaları burada, Van OSB’de fabrika açmak için sıraya girmiş durumdalar. Mesela, Van Tekstilkent gün geçtikçe büyümektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" çerçevesinde başlattığı Van'daki Tekstilkent Projesi Van ekonomisinin büyümesine ve istihdamın artırılmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda üniversite olarak bizden de Tekstilkent için nitelikli eleman istenmektedir. Bu talebi karşılamak amacıyla Fakültelerimizin, Yüksekokullarımızın bu bölümlerine ağırlık vermek niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.   Rektör Şevli’nin ardından bir konuşma yapan OSB Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Aslan, “Üniversitenin bir yandan yenilikçi teknolojilerin gelişmesine öncülük ettiğini, diğer yandan bilimsel birikimin oluşmasında da etkin bir rol oynuyor. Üniversitelerdeki bilgi birikimi ve araştırma potansiyeli ile sanayinin deneyiminin ve finansal gücünün birleşmesiyle oluşturulacak kurumsal, ticari ve üretici işletmeler gerek ilin ve gerek ülkenin büyümesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

İşbirliğinden beklentilerinin; eğitim ve araştırma çalışmaları için finansal destek sağlamak, kendi araştırma kapasitesini artırmak, üniversitedeki bilgi birikimini bir an evvel sanayiye, sanayide var olan teknolojiyi üniversiteye aktarılmak olduğunu söyleyen Aslan; ”Üniversitenin eğitim programları sanayinin sektörel ihtiyaçlarına dönük olarak yönlendirilmeli, üniversite öğrencileri haftanın belirli gününü sanayide geçirmeli, eğitimden aldığı bilgiyi işletmeye, işletmeden aldığı bilgiyi eğitime aktarmalıdır. Üniversitemiz ile öngördüğümüz Mesleki Teknik Yüksekokulu projesi bütün bu üniversite sanayi iş birliğinde merkezi rol oynayacaktır” diye konuştu. Protokolün ardından Rektör Şevli ile üniversite Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bazı fabrikaları gezdi.

Bakmadan Geçme