Van ve van (one)

Birkaç gündür Türkiye'nin ve dünyanın her tarafındaki Vanlılar, Van'ı sevenler, Türkiye'deki duyarlı insanlar, NASA çalışanları, gök ve yer bilimciler, fotoğraf sanatçıları, ilgili ve yetkililer hep birlikte heyecanlı günler yaşadık.

Heyecanlı olmamak imkansızdı. Çünkü, Türkiye’nin en büyük, en güzel ve bin 720 metre yükseklikteki renkler suyu, Van Gölü’müz ilk defa böylesine gerçekçi bir NASA fotoğraf çekimi, görkemli görüntüsü ve renk cümbüşü ile binlerce fotoğraf arasından finale kalmış ve milyonlarca kişinin oylaması ile yüzde doksandört’likle birincilik kazanmıştır. 

Birinci olmak her zaman mutluluk verici ve sevindirici bir olaydır. Bir yarışmada birinci olmak sevindirici olduğu gibi emek ister. Peki, Van Gölü’nün fotoğraf yarışmasında birinci olmasınında kimlerin emeği vardır. 

Elbette balıklarımızın, balıkçılarımızın ağlarının, akarsularımızın, sudaki canlıların, kumların, taşların, kayaların, kamışlıkların, çayırların, ağaçların, ördeklerin, kuşların, martıların, etrafındaki dağların, Suphann’ın, Artosların, Van Kalesi’nin, Erek Dağı’nın, Feribotun, adaların, Gevaş’ın, Edremit’in, İskele’nin, Van’ın, Mollakasım’ın, Ayanıs’ın, Amik’in, Çakırbey’in, Bendi Mahi’nin, Ernis, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan, İşgirt, Çarpanak ve Akdamar Adaları ile Van Gölü’ne renklerini işleyen hepsinin. 

Bir de; sosyal, görsel ve yazılı medyadaki paylaşımlar, TV programlarıyla gündem yaratan Van Valiliği, Van medyası  ve Van aktivistlerine teşekkür etmek gerekir. Esas teşekkür edilmesi, onore ve baş tacı yapılması gereken NASA uydu aracı görevlileri ile Van Gölü’nün gizemli renklerini, aynı anda fotoğraf makinası ile buluşturma becerisine sahip, işinin ehli, yürekli ve Van Gölü’nü dünya medyasına taşıyan, fotoğraf birincisi ve yarışmanın gerçek kahramanı, bundan böyle Van'ımızın manevi kızı KATE RUBİNS’e minnettarız ve sonsuz teşekkürlerimizi iletiyorum. 

Vanlılar, yetkililer ve çoğumuz heyecanlıyız. Heyecanlı olmak, başarılı olmanın vaz geçilmez bir yöntemidir. Ancak; stres, acelecilik, plansızlık ve hop diye atlamak, başarıya boğulma tehlikesi atlatmaktır. Yetkililer ve görevliler ödül töreninde neler yapılacağını elbette bilirler ve gereğini yaparlar. 

Düzenli bir organizasyon ile önce yerelde, sonra ulusal ve uluslararası (enternasyonel) düzeyde kamuoyu oluşturmak ve ödülü alırken, kısa soluklu bir çalıştay ile yapılması gerekenleri planlayarak; NASA, yer, gök ve su bilimciler, STK’lar, ülke yetkilileri, UNESCO, üniversitelerin su bölümleri, ülkemiz ve dünya çevrecileri, su sözcüleri, yerel, ulusal, uluslararası basın ve medya, fotoğrafçılar, ressamlar ve özelikle Kate Rubins’in katılacağı tören, organize edilecek resim sergisi ve kısa film (göl) ile ulusal ve uluslararası arenada geniş katılımlar yoluyla, turizm konusunda ciddi adımlar atabiliriz. Türkiye’deki, bir numaralı turizm cenneti olabiliriz. Nasıl olsa, birinciliğe alıştık. O zaman kalite ile turisti ve turizmi tanıştırmış oluruz. 

Allah’ın izniyle, başarırız... 

 

Yorumlar 1
Sedat Torun 15 Nisan 2021 15:25

Sevgili hocam yine kaleminle gönül kapılarımızı açıp, onlarla muhabbet etmeyi bizlere nasip oluyor Bu mübarek ramazan ayı bizlere, sizlere, tüm islam alemine hayırlar getirsin inşallah

Bakmadan Geçme