Van Valiliği'nden Kanalizasyon açıklaması

Van Valiliği, bazı basın yayın organlarında yer alan “TOKİ kanalizasyonu göle akıyor” haberleri üzerine bir açıklama yayınladı.

Van Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ‘TOKİ kanalizasyonu göle akıyor’ ve benzeri başlıklarla Edremit ilçesinde depremzedeler için yapılan konutların artıklarının ‘arıtma tesisi iki yıldır çalıştırılamadığından Van Gölü’ne aktığı ve arıtma tesisinin TOKİ tarafından yanlış yapıldığı’ gibi iddialara yer verildiği belirtildi. Açıklamada, Van Edremit afet bölgesinde 100 bin kişilik arıtma tesisinin imalatının 28 Haziran 2013 tarihinde tamamlanarak, yüklenici firma tarafından işletmeye açıldığı belirtildi. 

Uygulama projesine göre, tamamlanan arıtma tesisinin geçici kabulü, her türlü analizler yapılarak, biyolojik test gibi hususlar da dikkate alınarak 9 Nisan 2014 tarihinde onaylandığı belirtilerek şöyle denildi: "Arıtma tesisinin deşarjı temiz su olarak Van Gölü’ne akıtılmaktadır. Arıtma tesisinin işletilmesinin, Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yapılması gerekirken, tesis bugüne kadar VASKİ tarafından devralınmamıştır. Tesisin işletmesi yüklenici firma tarafından sorunsuz bir şekilde devam ettirilmektedir. Tesisin işletilmesi yüklenici firma tarafından yürütüldüğünden, işletmeden kaynaklanan nedenlerle zaman zaman arızalar meydana gelebilmektedir. Arıtma tesisinin devri ile ilgili 25 Kasım 2014 tarihinde TOKİ, yüklenici firma ve VASKİ yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirmiştir. Arıtma tesisinin devri ile ilgili VASKİ tarafından tespit edilen eksiklikler 'işletmeden kaynaklanan eksikler dâhil' yerinde incelenmiş, eksikliklerin giderilmesinin akabinde, tesisin 2015 yılı Ocak ayında VASKİ tarafından devralınması öngörülmüştür.”

Bakmadan Geçme