VAN TÜRKİYE'DE İLK 35'DE YER ALDI

ÜNİAR'ın her yıl hazırladığı Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri sıralamasında Van 81 il arasında 35. sırada yer aldı.

Vansesi Haber Merkezi

ÜNİAR'ın "Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri [ÖDÜŞ]" araştırması 2020 yılında yapıldı. Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri sıralaması Türkiye'de Yükseköğretim alanında şimdiye kadar yapılmış en büyük ve yaygın araştırması olan Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması'nın (TÜMA) bir parçası olarak kabul görüyor.

Araştırmaya 192 üniversite  öğrencisi katıldı 

Araştırma verileri 81 ildeki 125 devlet ve 67 vakıf olmak üzere 192 üniversitede öğrenim gören 39,386 öğrenciden elde edildi.

Van sıralamada geriledi

Araştırmada Van, 2020 yılında yapılan araştırmada 35. sırada yer aldı. Van,  2019 yılındaki araştırmada 29, 2018'de ise 33. sırada yer almıştı.

Eskişehir ilk sırada 

Üniversite öğrencilerinin memnuniyet duyduğu şehirler sırasıyla Eskişehir, Ankara, Antalya, Çanakkale, İstanbul, Edirne, Aydın ve Tekirdağ oldu.

Memnuniyetsizliğin yaşandığı şehirler 

Ciddi memnuniyetsizliğin yaşandığı şehirler ise sırasıyla Aksaray, Ağrı, Afyonkarahisar, Iğdır, Bitlis, Yozgat, Bayburt, Muş, Kilis, Bingöl, Şırnak ve Hakkariilleri oldu.  Bu şehirler gereken duyarlılığa sahip olmayan  kategorisinde yer aldı.

Araştırma yöneticilere yol gösteriyor

Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan araştırma da çarpıcı sonuçlar çıktı.  Üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, şehirlerin daha öğrenci merkezli olma yolunda bir yol gösterici olmasını hedefleyen araştırmada  elde edilen bulgularla, öğrencilerin daha bilinçli üniversite tercihleri yapmaları ve şehir yöneticilerinin  duyarlılıklarını artırmaları öngörüldü. 

Memnuniyetegöre şehirler sıralandı 

"Üniversite öğrencileri okuduğu şehirden ve halkından ne kadar memnundur?" sorusunaçalışmayla  cevap arandı. Üniversite şehirleri öğrencilerin memnuniyet derecesine göre sıralandı. Ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü gibi konularda üniversite öğrencilerinin okudukları şehre ilişkin memnuniyetleri ölçüldü.

Bakmadan Geçme