VAN TSO HESAP VERDİ

Berk İlhan
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, basın mensupları ile bir araya gelerek devraldığı oda hakkında bilgi vererek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Basın toplantısına Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyesi Diaeddin Altınal, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz ve Van TSO Hesap İnceleme Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Necdet Takva KOSGEB kredilerinin ertelenmesi konusunda yapmış oldukları çalışmaları anlatarak bu konuda bazı basın yayın organlarında kendilerine yönelik yapılan eleştirilere de cevap verdi. Takva, "Seçimler 17 Haziran'da yapıldı fakat biz mazbatayı 28 Haziran'da aldık. Ama 24 Haziran'da odaya geldik. Odaya geldiğimiz gün ilk yazışmalarımızı yaptık. 25 Haziran'da Doç. Dr. Hüseyin Çelik'e KOSGEB kredilerinin ertelenmesi için  aynı tarihte Zafer Çağlayan'a SGK primlerinin ödemelerinin ertelenmesi için bir yazı yazdık. Yine 25 Haziran'da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İş Ticaret Müdürlüğü'ne aynı konular üzerine yazı yazdık. Seçimlerden önce, seçim döneminde yaşanan sıkıntıları Başbakanlık Bilgi Merkezi üzerinde bir metne dönüştürdüm ve odada seçim dönemine ilişkin uygulamaları eleştiren yazıma istinaden bir müfettişin acilen gönderilmesini talep ettim. Fakat müfettiş seçimden sonra geldi. Müfettiş yaklaşık 10-15 gün boyunca odaki çalışmalarını yürüttü. Birçok yönetim kurulu üyeleriyle de görüştü. Bizim temel yaklaşımımız özellikle seçim sonucunu etkilemeye yönelik yoğun bir usulsüz kayıt yapıldığı yönünde bir dayanağımız vardı. Bizde bunların incelenmesini talep etmiştik. Aynı zamanda yasaya uygun olmayan ve oy kullanmaya sebebiyet veren usulsüz askıdan indirme işlemleri yapılmıştı. Birde cezası olmasına rağmen cezaların tahsili konusunda keyfi davranışların olduğunu öğrendik. Bu 3-4 konu üzerinden müfettiş seçimden sonra geldi, incelemesini yaptı. Halen rapor sonucu gelmedi. Rapor sonucu geldiği zaman bunu basınla paylaşacağız. Rapor doğrultusunda hukuka müracaat edeceğiz" dedi.

"ODANIN FOTOĞRAFINI ÇEKTİK"
Odanın fotoğrafını çekme gibi bir mecburiyetimiz var diyen Van TSO Başkanı Takva,  başladığımız noktayı kamuoyuna paylaşma mecburiyetimiz var diye konuştu.  Takva  şunları  söyledi: " Çektiğimiz fotoğrafta elde edilen yaklaşık verilere ilişkin durumu biran önce kamuoyuna aktarma gibi bir mecburiyetimiz var. Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nden  istifa eden 1-2 arkadaşa ilişkin Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti 'Gazeteci Kimdir'  tanımını yapmış. Biz işe başladığımız gün iki tane arkadaşımız istifa etti. Bunlardan biri Vedat Abukan'dı kendisini hiç tanımam yüzünü dahi görmemişim. Vedat Abukan bir önceki Yönetim Kurulu Başkanının koruma memuru olarak istihdam edilmiş ve kendisine taşıma ruhsatlı bir silah temin edilmiş. Silah taşıma ruhsatlı olduğu için ancak kişi adına çıkarılıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı koruması gerekçesini sunarak ruhsat alıyor fakat silah yine Vedat Abukan adına temin ediliyor. Bu silahın 6 bin TL'lik harcı oda tarafından veriliyor. Vedat Abukan istifa etti. Arkadaşlarımız Vedat'ı arıyor ve silahın odanın olduğunu ve kendisinin silah harcını ödemesi takdirde silahın kendisine verilmesini söylüyor. Böyle bir karmaşanın içine girmişiz. Sema Polat adında yine bir arkadaşımız istifa etti. İstifasında 'Ne siz beni dava edin nede ben sizi dava edeyim. Hiçbir hak talebim yoktur. Odada yürüttüğüm ticaret sicil görevimden ayrılıyorum' demiş. Şahabettin Akkuş arkadaşımızı herkes tanıyor ve son 40 gün içerisinde hakkımızda 20'den fazla yazı yazılmasını veren arkadaşımız. Hiçbir kişisel sorunu olan arkadaşımız değil. Şahabettin Akkuş bu gazeteci tanımı içerisinde eğer bu tanımların birine uyuyorsa bu arkadaşlarımızın hakkımızda yaptığı bütün eleştirilere uyuyorum. Bununla beraber Veysel Aslan diye bir arkadaşımız işten ayrılmış. Birde Murat Bayat diye bir arkadaşımız işten ayrılmış. 6 tane arkadaşımız işten ayrılmış ama her ne hikmetse gazeteci arkadaşlarımız inat ve ısrarla bir cemiyete üye olması hasebiyle kendilerine haksızlık ettiğini ve bir gazeteci kıyımı anlayışı içerisinde gerekçe gösterilerek ciddi ve haksız eleştirilerin yapıldığını düşünüyorum. Şahabettin Akkuş burada tamamıyla kurumsal hizmete tahsis edilmiş bir kadroda değildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın ihtiyaç duyduğu bir kadroda değildi. Şahabettin Akkuş tamamıyla kişisel ihtiyacın giderilmesine yönelik istihdam edilen bir arkadaşımızdı. Bütün çalışma biçimi ve zamanı başkan beyle geçiyordu. Dolayısıyla kurumumuz böyle bir kadroda istihdam edilen bir arkadaşımıza ihtiyacı yoktu. Bizim ihtiyaç duymadığımız ve kurumsal hizmete tahsis edilmemiş bir arkadaşımızı istihdam etmek çok doğru ve ahlaki olmayacaktı. Bunun arka planında başka gerekçelerde var" dedi.
"K BELGESİNDE BİZİM BİR İLGİMİZ YOK"
K Türü Yetki Belgesi meselesinde kendilerinin bir ilgisinin bulunmamasına, tutuklama kararı olmamasına rağmen emniyette 5 saat sorgulandığını ifade eden Takva, 10 aylık soruşturma sürecinde odada 8 yıl çalışmasına rağmen hiçbir müfettişin ifadesine başvurmadığını kaydetti. Takva, " O müfettişler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Seçimden sonra buraya gelen müfettişe nasıl bir uygulamaya maruz kaldığımı anlattım. Müfettiş bir aracın kendisini havaalanından aldığını ve iki arkadaşla birlikte bir hafta boyuncu bir odadan çıkarılmadıklarını ve son gece Urartu Oteli'nde bir yemek yerken, başkan basın ajansını aradı ve gelip hemen tamam işte haberi yapıyoruz suçlular bulundu gibi konuşmuş. Müfettiş kendisinin masadan kalkamadığını söyledi ve kendilerini hiç kimse ile görüştürmediklerini söyledi.  Haber tam yayınlanmaya hazırlanırken müfettiş lavaboya gideceğim diyerek masadan kalkmış. Lavaboda hemen Rıfat Hisarcıkoğlu'nu arayıp durumu kendisine anlatmış. 'Raporu hazırladık fakat daha teftişi hazırlayamadık. Fakat mevcut başkan bunu haberleştirmek istiyor. Lütfen buna müdahale edin. Bu bizi sıkıntıya sokacak' demiş. Rıfat Hisarcıklıoğlu hemen Mirza Nadiroğlu'nu arıyor ve kendisine Türkiye'de 17 tane odada benzer soruşturmanın devam ettiğini söylüyor. Bunu haber yapıp ulusala düşürürseniz 52 tane yetkili odamızı var bunların tüm yetkilerini Ulaştırma Bakanlığı iptal edecektir. Dolayısıyla böyle bir şey yapmayın. 17 tane odada soruşturma devam ediyor bunların sonuçlanmasını bekleyin. Bundan herkes zarar görür demiş. Ama o arkadaşlar tüm bu açıklamalara rağmen haberi yapıyorlar. Rıfat Hisarcıklıoğlu haberi merkezden çektiriyor fakat o haber yerelde yayınlandı. Bunun üzerine bir açıklama yaptık. 52 Odanın K belgesi vermesi belgesi iptal edildi ve Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi. Benim Şahabettin Akkuş'u bunun dışında bir yerde konumlandırmam söz konusu değil. Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nin yazdığı yazı sadece bir tehdittir. Bir faşizmdir. Şahabettin Akkuş'a varsa hukuku bir hakkı kendisine verileceğini de beyan ettik. Bütün personellerimizin görev tanımları var"  diye konuştu.
"BASINA YÖNELİK BİR PROJEMİZ VAR"
 Takva, "Odamızın bir avukatı vardı Kadir Çilingir. Biz odadan ayrıldığımız zaman odanın 1 tane davası  vardı. Ama şimdi 20'ye yakın davası var. Bu avukat 8 ay görev yapıyor ve odadan tek 1 lira para bile almıyor. Fakat biz göreve geldiğimiz gün 9 tane dava dosyasını ve 8 bin TL'lik bir fatura ile odaya gönderiyor. Kedisini aradım ve dava dosyaları hakkında bilgi istedim. 'Ben sizinle çalışamam, çalışmak istemiyorum' dedi. Kendisine gönderdiğiniz fatura ne dedim. '8 aydır odadan para almamışım' dedi. Biz bunun ahlaki olduğunu düşünmüyoruz. Burada hiç kimse hiç kimsenin yasal olmayan, ahlaki olmayan şeylerini yerine getirme gibi bir mecburiyeti yoktur. Basına yönelik bir projemiz var. Bu projemizden herkes eşit pay alacak. Bunun tamamını hibe fonlarla karşılamayı düşünüyoruz. Van TSO  Vizyon dergisi 8 bin tane basılıyor ve her yere dağıtılıyor. Bunun sadece dağıtım bedeli 19 bin TL'dir. Çocuklarımın okuduğu okullardaki müdürlerin masasına kadar gidiyor. Çocuklarım o dergide benim polis nezaretinde sorgulandığımı görüyorlar. Bu yapılanlar doğrumuydu. Hiçbir tüccar Necdet Takva para karşılığı bizim işimizi yapmıştır diyemez, demez, demedi. VATSO Vizyon Dergisi 40 bin TL'ye basılıyor. 5 bin TL bir sponsordan alınıyor. 5 bin TL'de başka sponsordan alınıyor. 9 bin TL bir bankadan 9 bin TL'de başka bankadan alıyorlar diğer geri kalanı ise odadan ödeniyor. Normalde 3 bin tane basılıyor fakat benim yakışıklı resmimin bulunduğu sayı 8 bin tane basılıyor. Böyle bir şey olamaz. Bu dergideki fotoğraf yetmemiş gibi birde odanın girişine benim fotoğrafımı astılar. O fotoğrafları mahkeme karalarıyla indirdim ve her mahkemeye 3 bin TL teminat yatırdım. Seçimi kazandıktan sonra o fotoğrafları indirmedim. İl dışına çıktığım zaman arkadaşlar benden habersiz indiriyor" ifadelerini kullandı.
"HESAPLARIMIZ HER AY İNCELENİYOR"
Odanın borç durumuyla da ilgili açıklamalarda da bulunan Takva, sözlerini şöyle sürdürdü;
"İlk tespitlerimize göre odanın borcu 526.872,20. TL'dir. Odanın nakdi varlığı ise 152.371,00. TL'dir. Buda bankalarda bulunan paramız. 2012 yılı Mart ve Aralık ayı bütçesine baktığımız zaman sadece bir ay artımız var. Diğer bütün aylarda eksimiz var. Hesap inceleme komisyonu bunu her ay inceliyor. Gelir ve gideri hesaplıyorlar. Odamızın Mayıs- Haziran aylarına ait harcamaları Oda Meclisi tarafından ibra edilmemiş. Meclisteki tüm gruplardan oluşan hesap inceleme komisyonu Mayıs- Haziran dönemlerine ait yapılan bazı harcamaların uygun olmadığı gerekçesi ile rapor düzenlemişler. Konu ile ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılmıştır. Aynı zamanda 3 tane altın proje var. Belki borçlanmamızın tek sebebi bunlardır. Tekstilkent, Fuar Kongre Merkezi ve Tuşba Güneş Enerjisi bu projelerin hiçbir tanesi odanın değil. Oda ile hiçbir alakası olmayan projelerdir. Bu projeler Van İl Özel İdaresi'ne aittir. Bu projelerin toplam bütçesi 48.941.014.079 TL'dir. Bu projeler için oda tarafından ödenen para 86.081,018 TL'dir. Bu üç proje Van İl Özel İdaresi'ne aittir. Yönetmeliklerin hiçbir yerinde Van Ticaret ve Sanayi Odası geçmiyor. 16 tane fatura iade edildi ve bunların toplam bedeli 45.250.00 TL'dir. 01.05.2013 ile 20.06.2013 tarihleri arasında oda aidatlarının tahsilinde gecikme cezası alınmadan yapılan işlem sayısı 95 tanedir. Bunlardan alınmayan ücret tutar 53.689.50. TL'dir. 01.05.2013 ile 20.06.2013 tarihleri arasında yapılan yeni kayıtlardan alınmayan oda kayıt ücret tutarı 10.200,00. TL'dir. Bu tarihler arasında yapılan kayıt sayısı 64'tür. 15.05.2013 ile 14.06.2013 tarihleri arasında yapılan gerçek kişi yeni kayıt sayısı 81 kişidir. Mayıs ve Haziran 2013 tarihlerinde yapılan gerçek kişi yeni kayıtlar 2. meslek grubuna 27 adet, 10. Meslek grubuna 15 adet yeni kayıt yapılmıştır. Bu kayıtların tamamı Tur Operatörü ve Tarımsal ve Hayvansal ürünler Nace koduyla yapılmıştır. 23 Kasım 2012 tarihinde TOBB İ.Ö. Okuluna yapılan saldırı sonucunda iki bloktan oluşan okulda maddi hasarlar meydana gelmiştir. Onarım için TOBB tarafından gönderilen tutar 255 bin TL, Odamız tarafından sağlanan katkı 47 bin TL, ayrıca taahhüt edildiği halde ödenmeyen tutar 65 bin TL'dir. Kasım 2011- Mayıs 2013 tarihleri arasında 18 aylık dönemde 19 personel işten ayrılmış, 23 yeni personel işe alınmıştır. 42 kişinin işe girişi ve çıkışı yapılmıştır. Oda üyelerimizin daha hızlı hizmet alabilmesi için üye temsilciliği sistemine geçiş hazırlık aşaması tamamlandı" ifadelerinde bulundu
" KENT STRATEJİK PLANININ HAZIRLANMASINA BAŞLANDI
Odanın 2014-2018 stratejik planı hazırlıklarına başlandığını vurgulayan Necdet Takva " Odamız öncülüğünde ilimizin 2014-2018 yıllarını kapsayacak Kent Stratejik Planının hazırlanmasına ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler başlatıldı. Odamız tarafından yerel basınımızın güçlendirilmesi amacıyla teknik destek sağlanması, ihtiyaç duyacakları eğitim, seminer ve yurtiçi/ yurt dışı teknik geziler gibi konuların yer aldığı proje hazırlanarak Avrupa Birliği'ne sunuldu. Oda bünyesinde Basın Merkezi kurulma aşamasındadır. 4 yılda 2000 üyemizin Yurt içi ve Yurt dışı iş seyahatlerine götürülmesi projesi kapmasında Ekim ayında Çin ve yılsonunda ABD'ye iş seyahatleri düzenlenecektir.  Odamızın logosunu (sitede yenilenmemiş)  yeniledik, Odamızın web sitesi işlevsel hale getirildi!  Etkin ve geniş katılımlı kurullar oluşturuldu, Ulusal ve Uluslar arası temsilcilikler oluşturuldu, Odanın hizmet yeri fiziki şartları yenilenmeye başlandı, web tv çalışmaları başlatıldı ve elektronik arşiv ve elektronik belge çalışmaları başlatıldı. Üyelerimizin deprem döneminde oluşan SSK ve Vergi borçlarının alınmamasına ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduk" dedi.
Takva açıklamalarına internet medyacılığına da etik dışı bazı haberlerin yapıldığını belirterek tepki gösterdi.

Bakmadan Geçme