VAN TEKNOKENT PROJESİNE ABD'DEN DESTEK

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan ve Van ve çevre illerdeki teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüten Van Teknokent'in projesi, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Vansesi Haber Merkezi

Van Teknokent ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) işbirliğiyle hazırlanan ve 6 ay sürecek olan “Womenpreneurs4Turkey – Türkiye’nin Gelişmekte Olan Doğu İllerinde Kadın Girişimciliğini Geliştirme Programı” isimli projenin yürütücülüğünü, Van Teknokent gerçekleştirecek.

“Van Teknokent, daha büyük projelere destek almak için gerekli donanım ve potansiyele sahiptir”

ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazanan proje hakkında yapılan toplantıda açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü ve Van Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdullah Şevli; Van Teknokent’in, daha büyük projelere destek almak için gerekli donanıma ve potansiyele sahip olduğunu belirtti.

“Van Teknokent, 42. sıradan 31. sıraya yükseldi”

Van Teknokent’e yapılan yatırımların meyvelerini almaya başladıklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “geçtiğimiz günlerde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi’nin açıklandığı 8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi gerçekleşti. Açıklanan performans endeksine göre 2018 yılında 54 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde 42. sırada yer alan Van Teknokent, son iki yılda 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisindeki genel sıralamada 31. sıraya yükselerek Doğu Anadolu'nun en iyi teknokenti unvanını almayı başardı.” Sözlerini kaydetti.

“Bir ülkenin kalkınması, kadınların hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmeleriyle mümkündür”

Sürdürülebilir kalkınmayı önemseyen her ülkenin kadınların güçlenmesine destek olması gerektiğinin altını çizen Rektör Şevli, “bir ülkenin kalkınması, kadınların hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmeleriyle mümkündür. Türkiye’de bilim ve teknoloji alanlarından mezun olan kadın sayısı, ortalama olarak Avrupa’daki mezun kadın sayısıyla neredeyse eş değerdir.  Ancak Türkiye’deki istihdam oranlarına baktığımızda bu tabloyu göremiyoruz. Dünya genelinde teknoloji alanındaki işgücünün çok büyük bir bölümünü erkek çalışanlar oluşturmaktadır. Kadınlar, G7 ülkelerinde dahi teknolojik işgücünün yalnızca yüzde 30’unu oluştururken, bu oran, Türkiye’de yüzde 10 civarında seyrediyor. Kadınların teknoloji dünyasında daha fazla ve daha donanımlı bir şekilde yer almalarını hedefleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yönetimi olarak, kadınlara yönelik projeler hazırlıyor ve yürütüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından desteklenmeye hak kazanan ve Van Teknokent ile Van Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yürütülecek olan “Türkiye’nin Gelişmekte Olan Doğu İllerinde Kadın Girişimciliğini Geliştirme Programı” isimli projeyi, bu hedefimize hizmet etmesi açısından önemsiyoruz.” İfadelerinde bulundu.

“Proje, 10 ayrı ilde gerçekleştirilecek online etkinlikler ile hedef kitleye tanıtılacak”

10 ayrı ilde gerçekleştirilecek online etkinlikler ile hedef kitleye tanıtılacak olan projede, “Womenpreneurs4Turkey” projesi ile eşleştirme faaliyetleri, tanışma toplantıları, mentörlük faaliyetlerinin de yürütüleceği bilgisini paylaşan Rektör Şevli, “bu proje sayesinde, hedef bölgede teknoloji tabanlı kadın girişimciliği faaliyetlerinin, kadın liderliğindeki ekipler tarafından oluşturulan yenilikçi girişim projelerinin, ticarileştirilmiş yenilikçi ürün/hizmetlerin sayısının artırılması; inovasyon ekosisteminin ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Projede sunulacak olan hizmetlerden faydalanmak isteyen kadın girişimci ve girişimci adaylarını, şirketlerimize ve üniversitelerimize www.womenpreneurs4turkey.com adresinden başvuru yapmaya davet ediyorum. Projenin hazırlanması ve yürütülmesi süreçlerinde önemli görevler üstlenen Van Teknokent ile Van Ticaret ve Sanayi Odası ekibini tebrik ediyorum. Projenin, başta Van olmak üzere bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde sözlerini tamamladı.     

“Bu projeyi nitelik bakımından çok önemsiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığından destek hakkı kazanan bu projeyi, nitelik bakımından  çok  önemsediklerini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise; “Van Ticaret ve Sanayi Odası, yaklaşık 10 yıldır bütün enerjisini ulusal ve uluslararası fon kaynaklarının bölgemizde ve ilimizde kullanılması konusunda yoğun bir çaba harcıyor.  Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından 600 bin TL'ye tekabül eden bir bütçeyle desteklenen bu projeyi, teknoloji tabanlı kadın eğitimine destek vermek amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Van Teknokent ile ortak geliştirdik.  Bu proje, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında gerçekleşen ilk iştiraki proje olduğu için heyecan vericidir. Projenin geliştirilmesinde ve destek almasında önemli katkıları olan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye, Van Teknokent Yönetim Kurulu Üyelerine, Genel Müdür Yasemin Yetkin ve ekibine, Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ve ekibine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Van, Şırnak, Bitlis, Batman, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Hakkâri illerinde gerçekleştirilecek olan projenin hedef kitlesini; büyük firmalar, TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulları, KOBİ’ler, üniversiteler, teknoparklar/ teknokentler, teknoloji transfer ofisleri, sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri, patent ve AR-GE tabanlı kadın girişimciler, yatırım firmaları, yatırımcılar, AR-GE merkezleri gibi kamu, kurum ve kuruluşlar ile özel sektörde bulunan kadınlar oluşturmaktadır. 

Van Teknokent’te yapılan toplantıda, Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin de destek kazanan projeyle ilgili bir bilgilendirme sunumu yaptı.

Toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, Başkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Necat Görentaş, Van Teknokent Yönetim Kurulu Üyeleri ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Bakmadan Geçme