Van SMMMO Başkanı Şahin: Milletvekilleri sorunları çözmeli

Van Milletvekillerinin sadece sıfat itibariyle görev yaptıklarını belirten Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, 'Milletvekilleri sadece kendilerine biçilen sıfatı taşıyor. Bu kentin sorunlarını ciddi anlamda ele alarak çözmek milletvekillerin işidir. Hele hele iktidar partisindeki milletvekilleri isterlerse şuanda Van'ın sorunlarını çözmek için ciddi katkı sunabilirler, herhangi bir konu hakkında basın açıklaması yaparak, temenni de bulunmakla vekillik yapılmaz' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Gündemi gazetemize değerlendiren Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, önemli açıklamalarda bulundu. Göç dalgasına değinen Şahin, “Afganistan’dan kaçan insanların gelişi güzel ülkemize girmesi gerçekten kabul edilebilecek bir durum değil. Şuan sınırımızda sinek bile uçmazken bu insanlar İran’dan ellerini kollarını sallayarak, insanlık dışı muamelelerle ülkemizin bir ucundan diğer ucuna gidebiliyor. Bunlar ileride ülkemizin başına sorun olabilir. Bunlara insani davranarak kendi memleketlerine en kısa sürede göndermeliyiz” diye konuştu.

“Yetkililer orman yangını ve sel felaketlerinde görevlerini yapmadı”

Ülkemizde yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerine değinen Başkan Şahin, “Şuanda bizleri en çok derinden üzen olaylar ülkemizde yaşanan orman yangınları ve sel felaketleridir. Bu felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yangın ve sel felaketleri ihmalkarlıktan kaynaklanıyor. Yangın bir felakettir ama yangını söndürememek daha büyük bir felakettir. Türkiye Cumhuriyeti büyük ve çok güçlü bir devlettir. Buna rağmen çıkan yangınları söndürecek yeterli derecede envanterde uçak bulunmaması bizleri üzdü. Vatandaş olarak bizim vermiş olduğumuz vergilerin yerine ulaşması gerekir ama maalesef ülkemizde hem yangın söndürmede hem de sel felaketlerinde yeterince yetkililer görevlerini yapmadı. Yapmış olsalardı bu sonuç oluşmazdı. Sel felaketleri bir kader değil. Eğer siz dere yataklarında ev yapmaya izin verirseniz sel evleri yıkarak gider” şeklinde konuştu.

“Hükümete defalarca kez taleplerimizi ilettik”

Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntıların çözümü için defalarca hükümete taleplerini ilettiklerini belirten Şahin, “Ülkemiz ekonomik olarak şuan çok kötü bir durumdadır. Zaten pandemi öncesinde de ekonomimiz çok iyi değildi. Van açısından depremle başlayan bir süreç var ve ilimizin ekonomisi bir türlü düzelmedi. Koronavirüs salgınından dolayı Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla, Van’daki esnafların durumu içler acısıdır. Özellikle turizm kesimi bundan çok daha fazla olumsuz etkilendi. Devletten ihale alan müteahhitler şuanda iş yapamaz durumdadır. Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman kentimiz şuan sos veriyor. Çok da üretimin olmadığı bir kentte yaşıyoruz. Daha çok devletten gelen kaynaklarla beslenen bir il olduğumuz için esnaflarımız ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyor. İnanın esnaflarımız vergi, sigorta, stopaj, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi ödemelerini yapamıyor. Ayrıca Vanlı esnafların şuan devlete çok ciddi vergi borçları birikmiş durumda. Hükümete defalarca kez taleplerimizi ilettik. Doğu ve Batı arasındaki ayrımın teşviklerle giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Alım garantili mallarla bu bölgede bulunan illerin beslenmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Aksi takdirde 1 milyonun üzerinde bulunan bir ilde üretimsizlik ciddi sıkıntılara neden olacak. İşsizliğin buna paralel olarak arttığını görüyoruz. Yetkililerin bir an önce ciddi anlamda göstermelik değil teşviklerle bu işin üstesinden gelmeleri gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 “Milletvekilleri milletin sorunlarını çözemiyor”

Van Milletvekillerine eleştirilerde bulunan Şahin, “Milletvekilleri sadece kendilerine biçilen sıfatı taşıyor. Milletvekili milletin tüm sorunlarını dile getirecek, hatta milletin sorunlarını çözebilecek projeler hazırlamaları gerektiğini düşünüyorum. Basın açıklaması yapmak, bir konu hakkında görüş bildirmek yeterli değil. Bu kentin sorunlarını ciddi anlamda ele alarak çözmek milletvekillerin işidir. Hele hele iktidar partisindeki milletvekilleri isterlerse şuanda Van’ın sorunlarını çözmek için ciddi katkı sunabilirler, herhangi bir konu hakkında açıklama yapmak veya temenni etmekle vekillik yapılmaz. Bu milletvekillerin görevi değil. Milletvekillerin görevi temenniden ziyade sorunları çözmektir diye düşünüyorum. Milletvekilleri milletin sorunlarını çözemiyor” şeklinde konuştu.

“Aşı olmayanlar kamu kurumlarına alınmasın”

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında herkesin aşı olması gerektiğini söyleyen Şahin, “Koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Aşılamayla ilgili ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bakın ülkemizde ve ilimizde yaşayan herkesin aşı olması gerekiyor. Bazı bilim dışı bilgilerle insanların aşı olmaması için ortalığı karıştıranlar var. Kimse bunlara kulak asmasın. Kesinlikle insanları korkutmak amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Özellikle gençlerimizin aşı olması gerekmektedir. Aşıdan kimsenin korkmaması lazım. Aşı olmayanların belli yerlere girmesinin önüne geçmek için yasak getirilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Aşı olmayanlarla ilgili seyahat etmek, kamu kurumlarına girmeyle ilgili yasak getirilirse önlem alınır ve bu önlemin ciddi anlamda ele alınması gerekiyor. Dünyada herkes aşı oluyorsa sadece bir kesim niye olmuyor? Yalan yanlış bilgilerle kimse hareket etmesin. Bu salgın hepimizi yakından ilgilendiriyor. Şuan herkesin mutlaka aşı olması lazım. Devletin alacağı önlemlerle aşı olmayanlar kamu kurumlarına alınmamalı. Alınmama kararının doğru bir karar olacağını düşünüyorum. Kendi meslektaşlarımızda toplantılarımızda, bire bir görüşmelerimizde aşın olunması konusunda fikir beyan ettik ve bizim meslek grubumuzun yüzde 99’u aşılarını yaptırmıştır. Biz aşıya çok büyük önem veriyoruz. Çünkü insanlarla sürekli görüştüğümüz için aşı yaptırmanın şart olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

“Afganistan’dan gelen insanları doğru bir politikayla geri göndermeliyiz”

Tabilan’ın Afganistan’a girmesiyle başlayan göç dalgasına değinen Şahin, “Göç bir insanlık felaketidir. Afganistan’da olup bitenleri görüyoruz. Oradan kaçan insanların öyle gelişi güzel ülkemize girmesi gerçekten kabul edilebilecek bir durum değil. Şuanda sınırımıza sinek bile uçmazken ama bu insanlar İran’dan ellerini kollarını sallayarak, insanlık dışı muamelelerle ülkemizin bir ucundan diğer ucuna gidebiliyor. Bunlar ileride ülkemizin başına sorun olabilir. Göçmen de olsa bunlar insandır ve bizim bunlara insan olarak yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunları kısa süre içerisinde derleyip, toplayıp bir politikayla geri göndermeliyiz. Ülkemizin zaten belli başlı sıkıntıları var. Bu insanları işgücü açısından düşünmek veya değerlendirmek son derece yanlıştır. Bunlara insani davranarak kendi memleketlerine en kısa sürede göndermeliyiz” şeklinde konuştu.

Şahin son olarak insanların çevreye daha duyarlı davranması gerektiğini vurgulayarak “İlimizde çevresel kirlilik çok fazladır. İnsanların çevreye daha duyarlı davranması gerekiyor. Dışarıya attığımız her çöp gelecek kuşaklarımıza pandemi salgını hastalığı olarak geri dönecektir” dedi.

Bakmadan Geçme